
Circa 23 de mii de persoane au solicitat perfectarea cărții de identitate de tip nou. Maia Sandu: „Încurajez cetățenii să se documenteze despre toate beneficiile și posibilitățile oferite de noul document”
Circa 23 de mii de persoane au solicitat perfectarea cărții de identitate de tp nou, în opt zile de la lansarea procesului de depunere a cererilor. Cifrele au fost anunțate astăzi de directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, în cadrul unui eveniment de prezentare a noilor cărți de identitate. Șefa statului, Maia Sandu, a devenit primul cetățean care a primit cartea de identitate de tip nou, transmite MOLDPRES.
Mircea Eșanu a declarat că noua carte de identitate reprezintă un produs complex, care conține mai mult de 30 de elemente de securitate de ultimă generație, acestea asigurând integritatea documentului. Primul milion de cărți de identitate vor fi eliberate gratuit persoanelor care solicită actul pentru prima dată, cu termen de perfectare în 20 zile lucrătoare.
„Republica Moldova nu și-a actualizat actualul buletin de identitate mai bine de zece ani. Nu că el nu și-ar fi onorat funcțiile, dar depășește așteptările atât la nivel de securitate, interoperabilitate, schimb de date. La acestea se adaugă multitudinea de oportunități noi cu care vine noua carte”, a explicat Mircea Eșanu.
În cadrul evenimentului, Mircea Eșanu a înmânat prima carte de identitate de tip nou președintei Maia Sandu.
„Doamnă președintă Maia Sandu, pentru a marca lansarea oficială a noii cărți de identitate, înmânez dvs, în calitate de șef al statului, ca motor al ancorării noastre în procesul de integrare în UE, prima carte de identitate. Sperăm ca la următoarea iterație a cărții de identitate, să avem steagul UE pe documentul național al cetățeanului Republicii Moldova”, a menționat Mircea Eșanu.
Șefa statului a declarat că noua carte de identitate este aliniată la standardele UE și va oferi cetățenilor țării noastre mai multe beneficii.
„Este o bucurie să particip la lansarea noii cărți de identitate a cetățeanului Republicii Moldova - o carte de identitate care este aliniată la standarde europene, care va fi mult mai credibilă în raport cu toți partenerii noștri. (...) Încurajez cetățenii să se documenteze despre toate beneficiile și posibilitățile oferite de noul document, să nu mai stea la coadă, să nu mai piardă timp și să-și rezolve marea majoritate a problemelor stând în fața calculatorului și folosind timpul economisit în alte scopuri mult mai eficiente. Cu toții avem de făcut eforturi așa încât cât mai curând pe această carte să apară și drapelul UE și să putem să circulăm liber în UE, în baza acestei cărți de identitate.
Cererile pentru perfectarea noii cărți de identitate pot fi depuse la sediile ASP, dar și în cele 45 de secții consulare ale Ambasadelor țării noastre de peste hotare.
„Mă bucur și pentru faptul că și concetățenii din diasporă își vor putea lua această carte de identitate, care reprezintă pentru ei un drum mai scurt spre serviciile publice și costuri mai mici. Acestea sunt proiectele și programele pentru care muncim în fiecare zi și ne dorim ca inclusiv prin aceste proiecte să facem viața cetățeanului mai simplă și să creștem standardele de viață ale tuturor oamenilor”, a conchis Maia Sandu.
Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova a declarat la eveniment că odată cu lansarea identității electronice, Republica Moldova face pași înainte pentru a avea servicii publice solide și alegeri de încredere.
„Oferirea de servicii moderne necesită date actualizate și corecte cu privire la reședința și identitatea persoanelor. Existența unei identități electronice este extrem de importantă pentru a avea alegeri corecte. Aceasta este un pas înainte pentru întreaga țară, pentru cetățenii săi și ne va ajuta să actualizăm registrele, să utilizăm autentificarea electronică și să ne aliniem la standardele europene. Identificarea electronică este o facilitate pentru diasporă, fiindcă le va permite cetățenilor să își actualizeze mai ușor datele și cărțile de identitate. De asemenea, cetățenii din diasporă vor putea beneficia de serviciile publice și ASP va putea oferi servicii cetățenilor indiferent de locul de trai al acestora. Cred că această țintă de un milion de cetățeni cu identitate electronică va fi atinsă curând și cu ușurință”, a afirmat Daniela Gasparikova.
Cartea de identitate va avea dimensiunea unui card bancar, formatul de 85,6 mm pe 53,98 mm. Aceasta va conține date în format tipărit: denumirea statului emitent, în limbile română și engleză; denumirea actului de identitate, în limbile română și engleză; seria și numărul; numele și prenumele; sexul; data nașterii; cetățenia; numărul de identificare de stat al persoanei fizice; data emiterii și autoritatea emitentă; data expirării termenului de valabilitate; imaginea facială; semnătura olografă a titularului, de la vârsta de 14 ani.
Totodată, noua carte de identitate va conține date în format electronic: toate datele din formatul tipărit și din formatul inscripționat; mijloacele semnăturii electronice calificate; datele biometrice ale titularului (imaginea facială și, după caz, imaginile amprentelor digitale).
Cartea de identitate nu va conține informația privind domiciliul și reședința temporară a titularului, ceea ce va permite eliminarea necesității preschimbării acesteia de fiecare dată când titularul își schimbă locul de trai.
De asemnea, cărțile de identitate vor conține semnătura electronică. Astfel, titularii se vor putea autentifica în sistemele informaționale ale instituțiilor publice pentru a solicita diverse servicii publice electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaționale etc.), fără a sta în rând la ghișeu.
Titularii cărților de identitate se vor autentifica în următoarele sisteme informaționale: MSign, MPower, MPass, MNotify, MCabinet, eVMS, e-Raportare, e-Declarație, e-Factura, e-Licențiere, e-Stare Civilă, e-Achiziții, etc. Cetățenii vor putea semna acte, cereri sau declarații oficiale fără a se prezenta la oficiile instituțiilor publice.
În timp, Cărțile de identitate vor dobândi o utilitate extinsă și vor putea fi utilizateîn calitate de document de călătorie în țările care le vor recunoaște (de exemplu, țările membre ale Uniunii Europene).
Noile cărți de identitate se vor elibera cetățenilor Republicii Moldova, care au împlinit vârsta de 14 ani. La solicitarea reprezentantului legal, actul va putea fi eliberat și înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.
Potrivit Agenției Servicii Publice, în prima lună de la lansarea proiectului, cărțile de identitate nu vor putea fi solicitate în regim de urgență. Cetățenilor care vor avea nevoie de o carte de identitate în regim de urgență li se vor elibera cărți de identitate provizorii, care au aceeași valoare juridică ca și un act permanent pe teritoriul Republicii Moldova. Actul de identitate provizoriu va fi eliberat gratuit cetățenilor, la data adresării.
Cetățenii care dețin un buletin de identitate valabil nu sunt obligați să-și perfecteze noua carte de identitate. Buletinele de identitate rămân valabile până la expirarea acestora.
După epuizarea cantității de un milion de cărți de identitate eliberate gratuit, cetățenii vor achita suma de 290 de lei pentru perfectarea actului în termen de 20 zile lucrătoare.
Un vameș și un broker vamal au fost reținuți de CNA într-un dosar de corupție sistemică
Accident cu implicarea unui microbuz de rută la Bardar. Șase persoane au fost transportate la spital
Poliția va asigura ordinea publică de 9 mai. Persoanele care vor purta simboluri interzise riscă sancțiuni
Un bărbat din Edineț va ajunge pe banca acuzaților pentru trafic de ființe umane și escrocherii
Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe
Veniturile CNAM în primele patru luni ale anului au crescut cu 24%
35 de ani de la primul „Pod de Flori”. Ion Hadârcă: „A fost una dintre cele mai frumoase duminici din istoria noastră recentă”
Pompierii au intervenit la lichidarea unui incendiu de vegetație în localitatea Văleni, raionul Cahul
Start operațiunea „Truck & Bus”. Oamenii legii vor verifica vehiculele destinate transportului de persoane și mărfuri
Ministra Afacerilor Europene a Suediei, la Chișinău: „Aderarea la UE este una dintre cele mai bune decizii pe care le poate lua o țară”
Breaking news
Friedrich Merz a fost ales cancelar al Germaniei din a doua încercare
Locuitorii din Ustia își vor alege un nou primar pe 16 noiembrie
La Comrat va fi deschis un Colegiu moldo-turc
BNM a lansat concursul de design pentru monede jubiliare și comemorative. Câștigătorii vor primi câte 15 mii de lei
Ucraina și Rusia au făcut schimb de prizonieri
Drumul de ocolire a localității Slobozia Mare intră în reparație. Circulația rutieră este restricționată
La Ceadîr-Lunga, prim-ministrul Dorin Recean a participat la sărbătoarea găgăuzilor „Hederlez”
Profesorii care predau o disciplină de cel puțin zece ani și dețin un grad didactic nu vor mai fi obligați să urmeze cursuri de recalificare
CSM a dispus reevaluarea unui magistrat de către Comisia de Vetting
Mihai Potârniche, fotograful care a imortalizat în culoare „Podul de Flori” din 1990. „Mi s-a creat o impresie că era un val al Prutului care i-a cuprins pe toți”
Festivalul Tradițiilor Românești revine la Chișinău pe 24 și 25 mai
„Scriem în numele celor care nu mai pot”: Mesaje de susținere a libertăți presei, lansate de jurnaliști în cadrul unei acțiuni organizate la Chișinău
Un grup infracțional specializat în escrocherii online a fost destructurat de procurorii PCCOCS
Ministra Daniella Misail-Nichitin: „Muncim împreună pentru a asigura o bună desfășurare a alegerilor parlamentare din toamnă”
CSM a transferat temporar un magistrat la Curtea de Apel Nord