
Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective şi-a reluat activitatea
Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Membrii Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective (CNCNC) s-au întrunit astăzi în şedinţă, după o perioadă în care aceasta nu s-a reunit din cauza crizei pandemice. Agenda întrunirii a inclus subiecte ce ţin de impactul pandemiei de COVID-19 asupra domeniului socio-economic și muncă, măsurile eficiente ce se impun în acest sens, majorarea salariului minim, alte chestiuni de protecţie socială, transmite MOLDPRES.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari, care este şi preşedintele CNCNC, a menţionat importanța implicării și colaborării eficiente cu partenerii sociali la toate etapele de luare a deciziilor legate de apărarea și promovarea intereselor profesionale și sociale ale angajaților, atât la nivel individual, cât și colectiv, precum și a conlucrării foarte strânse cu ministerele, în vederea realizării obiectivelor propuse.
La rândul lor, reprezentantul Sindicatelor, Sergiu Sainciuc, precum şi cel al Patronatelor, Leonid Cerescu, au salutat reluarea lucrărilor Comisiei tripartite. Aceştia au subliniat că organizaţiile pe care le reprezintă au mari aşteptări de la deciziile luate, au propuneri şi soluţii, ce trebuie abordate pe această platformă.
Participanţii la şedinţă au examinat câteva studii privind impactul pandemiei de COVID-19 asupra pieței muncii din Republica Moldova și răspunsurile politice la etapele de restricționări, redeschidere treptată și recuperare; fenomenul economiei și ocupării informale în contextul pandemiei COVID-19; raportul dintre generații și gen; salariul minim în Moldova.
În linii generale a fost remarcat că cele mai vulnerabile categorii în perioada pandemică sunt femeile, vârstnicii şi tinerii; politicile statului în combaterea şi prevenirea şomajului sunt insuficiente, or, primordial pentru şomeri este accesul la instruiri şi consultanţă eficiente, care deocamdată nu sunt pe măsura aşteptărilor; sunt necesare noi abordări în politica fiscală şi stabilirea salariului minim, precum şi soluţii viabile pentru angajaţii informali, zilieri, care practic sunt excluşi din sistemul protecţiei sociale etc. Membrii Comisiei au relevat că este nevoie de o atitudine mai hotărâtă, multidimensională, dacă se doresc rezultate, dezvoltare şi modernizare în regim real.
Participanţii au examinat proiectul Planului de activitate al CNCNC pentru semestrul I al anului 2022; au convenit asupra stabilirii consiliilor de specialitate ale CNCNC, precum şi a reluării activității comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramură, cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real și salariului minim pe economie. Membrii Comisiei au avut unanimitate de idei pe unele subiecte, însă o parte a rămas să fie reexaminată în şedinţa din ianuarie 2022, când chestiunile respective vor fi supuse dezbaterilor cu o bază mai profundă de expertiză şi argumentare.
Marcel Spatari a explicat că toate deciziile şi documentele Comisiei sunt disponibile pe pagina oficială a structurii, cncnc.gov.md, şi a îndemnat toate părţile interesate să se informeze şi să ia atitudine.
Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective este un organ tripartit (Guvern, Sindicate şi Patronate) autonom, de interes public al parteneriatului social, care se constituie pentru soluţionarea problemelor ce ţin de domeniul muncii şi problemelor social-economice, pentru dezvoltarea parteneriatului social la nivel naţional. Comisia are un rol consultativ în elaborarea strategiilor şi politicilor social-economice, în aplanarea situaţiilor conflictuale la nivel naţional dintre partenerii sociali.
Republica Moldova consolidează domeniul siguranței alimentare prin parteneriatul strategic cu Germania
Primăria Strășeni va eficientiza energetic un centru social pentru vârstnici
Începe sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Circa 7800 de elevi vor susține probele
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova