ro
Societate
09 Mai, 2025 / 08:32
/ 21 Aprilie, 2025

Creștinii ortodocși intră în Săptămâna Luminată

Creștinii ortodocși intră în Săptămâna Luminată, prima săptămână de după Paști. Această perioadă este dedicată bucuriei Învierii Domnului. Ea simbolizează victoria vieții asupra morții și speranța pentru viața veșnică, transmite MOLDPRES.

Săptămâna Luminată este una dintre cele mai importante perioade din calendarul creștin-ortodox.  În biserici sunt oficiate slujbe speciale, iar ușile altarului rămân deschise, ceea ce simbolizează că prin Înviere, cerurile s-au deschis pentru toți.

Numele de Săptămâna Luminată vine din tradiția veche, potrivit căreia, la praznicul Învierii, oamenii primeau Taina Sfântului Botez, iar în săptămâna care urma acestei duminici, ei păstrau hainele luminate pe care le primeau după Botez și le dezbrăcau abia în Duminica Tomii, adică în prima duminică după Paşti. Astfel, săptămâna de după Sfintele Paşti a fost numită Săptămâna Luminată, pentru că toţi creştinii sunt în această perioadă învăluiţi de bucuria Învierii Domnului, care luminează sufletele lor.

Săptămâna Luminată este marcată de slujba Utreniei Învierii şi cea a Sfintei Liturghii pascale, care sunt săvârşite practic neschimbat în toate zilele săptămânii. Excepţie este doar ziua de vineri, care este închinată Izvorului Tămăduirii, considerat un izvor minunat de la Constantinopol, prin apa căruia Maica Domnului a lucrat multe vindecări.

În Săptămâna Luminată, slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii, deoarece se consideră că de la Învierea lui Hristos, moartea pentru creştin înseamnă început al noii vieţi cu El, în Împărăţia Sa.

Fiecare zi din Săptămâna Luminată are o anumită semnificație, iar creștinii respectă mai multe tradiții și obiceiuri legate de această perioadă. Astfel, în tradiția populară se spune că în această săptămână oamenii nu trebuie să fie implicați în munci grele, în câmp sau prin gospodărie.