ro
Societate
14 Mai, 2025 / 09:29
/ 17 Decembrie, 2024

În ajunul sărbătorilor, ANSA vine cu recomandări la procurarea şi consumul peștelui sau produselor pescărești

Moldpres
Agenția Informațională de Stat

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Peștele se află în topul alimentelor preferate de către consumatori, or, în meniul de sărbători se va regăsi neapărat o rețetă din pește sau din derivatele acestuia. Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă consumatorii să se informeze corect și să aleagă, în cunoștință de cauză, peștele și produsele din pește, transmite MOLDPRES.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează consumatorii să respecte măsurile de precauție, atunci când aleg să procure pește sau produse pescărești. „Produsul oferă o cantitate de substanțe nutritive pe care nici un alt aliment nu-l poate oferi. Dar, pentru a primi o plusvaloare pentru sănătate, este importantă calitatea peștelui. Dacă nu sunt depozitate în condiții riguroase, produsele pescărești, fiind alimente extrem de perisabile, se alterează ușor”, explică ANSA.

„Înainte de a-l cumpăra, peștele viu se examinează minuțios după următorii parametri: tegumentul trebuie să fie de culoare vie, iar pigmentul irizat; ochii să fie ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă; branhiile să aibă culoarea roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără miros și mucozități; solzii este important să fie lucioși, cu o cantitate redusă de mucus; musculatura trebuie să fie elastică cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase”, atenţionează Agenţia.

Pentru peștele refrigerat eviscerat se va acorda atenție la peritoneu, care trebuie să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne. „Nu procurați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Solzii fără luciu și care se desprind ușor de piele, musculatura desprinsă ușor de oase, moale și de o culoare cenușie murdară, la fel, indică că peștele nu este proaspăt și poate duce la toxiinfecții alimentare", conform ANSA.

De asemenea, condițiile admisibile de comercializare a peștelui prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) sunt la fel ca pentru peștele refrigerat/congelat, iar păstrarea se face în încăperi uscate și ventilate.

„Procurați cu precauție produsele alimentare, mai ales cele ușor perisabile (ouăle, carnea şi peștele), numai din locuri autorizate, care asigură condițiile igienice și sanitare specifice și sunt supuse controlului sanitar veterinar. La fel, operatorii din domeniul alimentar, care manipulează peștele și produsele pescărești, vor asigura, obligatoriu, produsele cu certificate care confirmă calitatea lor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate. Fiecare consumator este în drept să solicite actele menționate de la operatorii sau vânzătorii din unitățile comerciale”, rezumă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.