
În ajunul sărbătorilor, ANSA vine cu recomandări la procurarea şi consumul peștelui sau produselor pescărești
Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Peștele se află în topul alimentelor preferate de către consumatori, or, în meniul de sărbători se va regăsi neapărat o rețetă din pește sau din derivatele acestuia. Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă consumatorii să se informeze corect și să aleagă, în cunoștință de cauză, peștele și produsele din pește, transmite MOLDPRES.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează consumatorii să respecte măsurile de precauție, atunci când aleg să procure pește sau produse pescărești. „Produsul oferă o cantitate de substanțe nutritive pe care nici un alt aliment nu-l poate oferi. Dar, pentru a primi o plusvaloare pentru sănătate, este importantă calitatea peștelui. Dacă nu sunt depozitate în condiții riguroase, produsele pescărești, fiind alimente extrem de perisabile, se alterează ușor”, explică ANSA.
„Înainte de a-l cumpăra, peștele viu se examinează minuțios după următorii parametri: tegumentul trebuie să fie de culoare vie, iar pigmentul irizat; ochii să fie ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă; branhiile să aibă culoarea roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără miros și mucozități; solzii este important să fie lucioși, cu o cantitate redusă de mucus; musculatura trebuie să fie elastică cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase”, atenţionează Agenţia.
Pentru peștele refrigerat eviscerat se va acorda atenție la peritoneu, care trebuie să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne. „Nu procurați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Solzii fără luciu și care se desprind ușor de piele, musculatura desprinsă ușor de oase, moale și de o culoare cenușie murdară, la fel, indică că peștele nu este proaspăt și poate duce la toxiinfecții alimentare", conform ANSA.
De asemenea, condițiile admisibile de comercializare a peștelui prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) sunt la fel ca pentru peștele refrigerat/congelat, iar păstrarea se face în încăperi uscate și ventilate.
„Procurați cu precauție produsele alimentare, mai ales cele ușor perisabile (ouăle, carnea şi peștele), numai din locuri autorizate, care asigură condițiile igienice și sanitare specifice și sunt supuse controlului sanitar veterinar. La fel, operatorii din domeniul alimentar, care manipulează peștele și produsele pescărești, vor asigura, obligatoriu, produsele cu certificate care confirmă calitatea lor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate. Fiecare consumator este în drept să solicite actele menționate de la operatorii sau vânzătorii din unitățile comerciale”, rezumă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Incendiu într-un local din capitală. Peste 30 de persoane evacuate de urgență
Cu suportul Guvernului, la Dondușeni a fost revitalizat un teren de sport și de agrement
Maxime până la 17 grade căldură şi avertizare de îngheţuri, anunţă pentru 13 mai meteorologii
CSE Bălţi a decis să lichideze surparea de pe o stradă din oraş
Granturi pentru dezvoltarea inițiativelor de coeziune socială conduse de tineri, oferite de PNUD Moldova
Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale R. Moldova, potrivit unui raport al mișcării Salvează Solul
Peste 300 de tineri au participat la un Târg al Oportunităților Educaționale, desfășurat la Bălți
R. Moldova, alăturată comunității internaționale în marcarea Zilei Mondiale a Sănătății Plantelor
Avere nejustificată de peste 1,8 mln de lei, depistată de ANI la doi funcționari și la un membru al familiei lor
Președinta Maia Sandu va participa la Summitul Comunității Politice Europene găzduit de Albania și va efectua o vizită oficială în Muntenegru
Președinta Maia Sandu, în dialog cu parlamentari britanici
GALERIE FOTO // Vernisajul expoziției de fotografie „Gliss” semnată de artistul vizual Victor Eugen Mihai
Plicul cu testele pentru proba la Limba și literatura română, deschis neautorizat într-o școală din Rezina în ziua în care elevii au susținut evaluarea la matematică
Doi candidați pentru funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor au fost supuși evaluării externe
Plajele din capitală, în proces de pregătire pentru sezonul estival
UE va aștepta săptămâna aceasta progrese către o încetare a focului în Ucraina înainte de a impune sancțiuni Rusiei
Șefa statului a felicitat echipa „Junior Achievement Moldova” cu ocazia a 30 de ani de activitate
Vicepremierul Mihai Popșoi s-a întâlnit cu moldovenii din Danemarca. Conversiunea permiselor de conducere și garanțiile sociale, pe agenda discuțiilor
SATUL EUROPEAN // Rețeaua de iluminat stradal din satul Bolțun, raionul Nisporeni, a fost extinsă
Prim-ministrul Dorin Recean a participat la Forumul industriei electronice din Republica Moldova
Parlamentari moldoveni și polonezi au semnat o declarație comună de susținere a integrării europene a Republicii Moldova
BNM: Inflația va reintra treptat în limitele țintite
Punctul de trecere a frontierei „Costești-Stânca” își va sista temporar activitatea
Polonia reafirmă sprijinul ferm pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
În Republica Moldova va fi organizat în premieră un Târg al Finanțatorilor pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală