ro
Societate
13 Mai, 2025 / 01:44
/ Acum 8 ore

R. Moldova, alăturată comunității internaționale în marcarea Zilei Mondiale a Sănătății Plantelor

Republica Moldova se alătură comunității internaționale în marcarea Zilei Internaționale a Sănătății Plantelor, o inițiativă lansată de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în cadrul conceptului integrat „O Singură Sănătate”, care recunoaște interdependența sănătății plantelor, animalelor, oamenilor și a mediului, transmite MOLDPRES.

Potrivit FAO, până la 40% din culturile agricole sunt pierdute anual la nivel mondial din cauza dăunătorilor și bolilor, subminând eforturile de asigurare a securității alimentare și afectând grav economiile și mijloacele de trai, în special în comunitățile rurale. În plus, utilizarea excesivă și necontrolată a pesticidelor poate conduce la pierderea biodiversității, poluarea mediului și creșterea rezistenței dăunătorilor la tratamente chimice.

Organizația Națiunilor Unite a instituit pe 12 mai Ziua Internațională a Sănătății Plantelor pentru a accentua șase aspecte esențiale:

  • Sănătatea plantelor este esențială pentru „O Singură Sănătate”, prevenind transmiterea bolilor între oameni, animale și plante.
  • Plantele sunt fundamentul vieții, oferind peste 80% din alimentele noastre și 98% din oxigen.
  • Plantele susțin economiile rurale și comerțul global, fiind o sursă vitală de venit și reziliență economică.
  • Plantele contribuie la atenuarea schimbărilor climatice, prin absorbția carbonului și protejarea solurilor.
  • Plantele ajută la asigurarea apei curate, filtrând apele și prevenind contaminarea.
  • Plantele sănătoase susțin ecosisteme echilibrate și biodiversitate, menținând funcțiile ecologice critice ale Pământului.

În acest context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) al Republicii Moldova reiterează angajamentul de a promova practici agricole durabile, de a susține cercetarea și inovarea în domeniul sănătății plantelor și de a consolida colaborarea cu partenerii naționali și internaționali, în vederea asigurării unui viitor în care plantele sănătoase contribuie la bunăstarea cetățenilor și la dezvoltarea țării.

„Sănătatea plantelor este o responsabilitate comună”, rezumă MAIA.