ro
Societate
17 Mai, 2025 / 23:36
/ Acum 11 ore

„În papucii lor” – flashmob de susținere a persoanelor cu HIV, organizat în capitală

În capitală va fi organizat duminică, 18 mai, un flashmob cu genericul „În papucii lor”, în contextul Zilei mondiale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, transmite MOLDPRES.

Potrivit Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, acțiunea accentuează faptul că, prin testare și tratament, persoana cu HIV poate trăi la fel ca toți ceilalți, iar atunci când pășim în papucii altcuiva, nu suntem indiferenți, ci ne unim eforturile pentru a găsi o soluție.

Evenimentul va începe la ora 10:30, printr-un marș simbolic în centrul Parcului Valea Trandafirilor din capitală (intrarea din str. Melestiu, la intersecția dintre lacul 1 și lacul 2).

Participanții – studenți, medici rezidenți, cadre didactice și alți doritori – vor parcurge o distanță de 838 de metri, fiecare metru fiind un gest de solidaritate și susținere a curajului celor 838 de persoane care au ales tratamentul și viața, în anul 2024, și un mesaj că nimeni nu este lăsat în urmă. Tinerii vor face un cerc în jurul lacului, ulterior, ajunși la punctul final al traseului, vor contura cu cretă colorată talpa încălțămintei pe asfalt și vor scrie un mesaj de încurajare, empatie, speranță și sprijin.

Activitatea este organizată de Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, cu sprijinul UNAIDS Moldova/Programul Comun al Națiunilor Unite pentru HIV și SIDA, în parteneriat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Evenimentul are loc în cadrul programului comun ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului” implementat de ONU cu suportul financiar al Ambasadei Suediei în Republica Moldova.

Se estimează că în Republica Moldova, în prezent, sunt 16.860 de persoane diagnosticate cu HIV, iar în anul 2024 au fost înregistrate cca 880 de cazuri noi. Grație accesului îmbunătățit la servicii, numărul deceselor cauzate de SIDA a scăzut semnificativ – de la 338, în anul 2020, la 241 – în 2024. Cu toate acestea, frica și stigmatizarea rămân bariere majore ce împiedică multe persoane să se testeze sau să urmeze tratamentul.