
DOC Noi acțiuni pentru aprovizionarea cetățenilor cu apă potabilă de calitate. Modificările legislative, publicate în Monitorul Oficial
Cetățenii vor fi aprovizionați cu apă potabilă de calitate, în conformitate cu cele mai recente standarde de sănătate publică. Mai multe măsuri în acest sens au fost incluse în Legea privind calitatea apei potabile, care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.
Scopul proiectului este de a proteja sănătatea cetățenilor prin reglementarea cerințelor privind asigurarea accesului populației la surse sigure de apă potabilă. Documentul prevede actualizarea listei parametrilor de calitate a apei potabile supuși verificării și instituirea unui sistem de evaluare și gestionare a riscurilor de contaminare a acesteia.
De asemenea, proiectul reglementează procedura de acordare a derogărilor furnizorilor de apă potabilă, stabilind mecanismele și autoritățile responsabile pentru aprobarea acestora, precum și lista parametrilor pentru care se acceptă derogarea cu limitele valorilor concentrației maxime admisibile. Inițiativa legislativă mai prevede realizarea unor măsuri de gestionare a riscurilor în ceea ce privește distribuirea apei.
Instituția responsabilă de monitorizarea calității apei potabile la nivel național este Agenția Națională pentru Sănătate Publică. La solicitarea furnizorului de apă potabilă, instituția respectivă va examina și va acorda derogările conform parametrilor stabiliți. Inițiativa legislativă conține și unele prevederi ce vizează atribuțiile autorităților publice locale. Astfel, APL-urile vor fi obligate să identifice persoanele care au acces limitat la apă, să asigure conectarea lor la rețeaua de distribuție și să informeze cetățenii despre calitatea apei.
Specialiștii în sănătate publică atenționează că bolile condiționate de consumul de apă potabilă contaminată microbian sau chimic constituie o problemă majoră pentru sănătatea oamenilor. Poluarea industrială și agricolă, prin folosirea tot mai frecventă a pesticidelor și îngrășămintelor chimice se numără printre factorii care contribuie la contaminarea apei. Prin acest proiect se urmărește reducerea, până în anul 2030, a ponderii de probe de apă neconforme la parametrii chimici sub 25% și la cei microbiologici sub 10%, modernizarea stațiilor de tratare a apei de suprafață, inclusiv cu asigurarea a 100% din sisteme de apeduct cu instalații de dezinfecție a apei potabile.
Potrivit datelor statistice din anul 2023, circa 63% din localitățile Republicii Moldova au avut acces la alimentare cu apă potabilă din sistemele publice. Cifra este în creștere cu circa 13% comparativ cu anul 2018.
De asemenea, proiectul de lege, elaborat de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, are drept scop armonizarea legislației naționale cu legislația UE și urmărește actualizarea reglementărilor existente pentru a răspunde provocărilor în privința calității apei potabile.
Legea intră în vigoare la trei luni după publicarea în Monitorul Oficial.
Noi cazuri de rujeolă în capitală. Părinții sunt îndemnați să-și vaccineze copiii
Un studiu EcoContact privind drepturile de mediu va fi examinat de Oficiul Avocatului Poporului și partenerii instituționali
Creștinii ortodocși au intrat în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (Postul Sânpetrului)
Misiune inedită pentru salvatori. Un pui de lebădă a fost salvat dintr-o plasă de pescuit
Zece acte de călătorie falsificate, depistate la frontieră într-o singură săptămână
Activitatea postului vamal Leova va fi suspendată temporar din cauza unor lucrări la pod
Un bărbat din Chișinău a fost reținut pentru trafic de influență
FOTO // Festivalul „La izvorul Osoiencelor”, organizat la Horești, Fălești. Maia Sandu: „Astfel de sărbători ne amintesc cât de important este să rămânem uniți”
MAI condamnă actele de violență și provocările care au avut loc în timpul marșurilor desfășurate în capitală
Localitatea Drepcăuți, Briceni, implicată în programele Guvernului: model de modernizare rurală, condiții de trai mai bune și premise reale pentru dezvoltare durabilă #MoldovaPoate
Posibilitățile de implementare accelerată a interconectărilor energetice cu România, discutate cu reprezentanții Agenției Franceze de Dezvoltare
MAIA: Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase, prelungite până la sfârșitul acestui an
Festivalul ecologic Sun Dă-i Fest 2025 va fi organizat la Chişinău pe 22 iunie
În capitală mai sunt disponibile 1836 de locuri pentru înscrierea în clasa I
Specialiștii implicați în construcţia blocului din Durlești, afectat de incendiu, au rămas fără certificate de atestare
MAE: 26 de moldoveni din Israel au cerut informații despre opțiunile de evacuare
Investițiile companiilor locale au crescut cu circa 27% în primul trimestru din 2025
Șeful Guvernului, Dorin Recean, a avut întrevederi de rămas-bun cu ambasadorii Germaniei și Italiei
30 de cetățeni au solicitat ambulanța săptămâna trecută, după ce s-au intoxicat cu medicamente
Doi copii au căzut de la înălțime. Autoritățile trag un semnal de alarmă
CFM va transforma 21 de staţii în puncte feroviare de oprire: „Continuăm procesul de optimizare a structurii”
Rusia a repornit ușor livrările de gaze spre Europa via conducta TurkStream
Un teren din preajma Moldexpo va fi transformat într-un spațiu modern de recreere
MAE îndeamnă cetățenii moldoveni să părăsească Statul Israel, pe cale terestră
Armata israeliană raportează noi lovituri în interiorul Iranului. Zeci de israelieni uciși de atacurile iraniene