
DOC Noi acțiuni pentru aprovizionarea cetățenilor cu apă potabilă de calitate. Modificările legislative, publicate în Monitorul Oficial
Cetățenii vor fi aprovizionați cu apă potabilă de calitate, în conformitate cu cele mai recente standarde de sănătate publică. Mai multe măsuri în acest sens au fost incluse în Legea privind calitatea apei potabile, care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.
Scopul proiectului este de a proteja sănătatea cetățenilor prin reglementarea cerințelor privind asigurarea accesului populației la surse sigure de apă potabilă. Documentul prevede actualizarea listei parametrilor de calitate a apei potabile supuși verificării și instituirea unui sistem de evaluare și gestionare a riscurilor de contaminare a acesteia.
De asemenea, proiectul reglementează procedura de acordare a derogărilor furnizorilor de apă potabilă, stabilind mecanismele și autoritățile responsabile pentru aprobarea acestora, precum și lista parametrilor pentru care se acceptă derogarea cu limitele valorilor concentrației maxime admisibile. Inițiativa legislativă mai prevede realizarea unor măsuri de gestionare a riscurilor în ceea ce privește distribuirea apei.
Instituția responsabilă de monitorizarea calității apei potabile la nivel național este Agenția Națională pentru Sănătate Publică. La solicitarea furnizorului de apă potabilă, instituția respectivă va examina și va acorda derogările conform parametrilor stabiliți. Inițiativa legislativă conține și unele prevederi ce vizează atribuțiile autorităților publice locale. Astfel, APL-urile vor fi obligate să identifice persoanele care au acces limitat la apă, să asigure conectarea lor la rețeaua de distribuție și să informeze cetățenii despre calitatea apei.
Specialiștii în sănătate publică atenționează că bolile condiționate de consumul de apă potabilă contaminată microbian sau chimic constituie o problemă majoră pentru sănătatea oamenilor. Poluarea industrială și agricolă, prin folosirea tot mai frecventă a pesticidelor și îngrășămintelor chimice se numără printre factorii care contribuie la contaminarea apei. Prin acest proiect se urmărește reducerea, până în anul 2030, a ponderii de probe de apă neconforme la parametrii chimici sub 25% și la cei microbiologici sub 10%, modernizarea stațiilor de tratare a apei de suprafață, inclusiv cu asigurarea a 100% din sisteme de apeduct cu instalații de dezinfecție a apei potabile.
Potrivit datelor statistice din anul 2023, circa 63% din localitățile Republicii Moldova au avut acces la alimentare cu apă potabilă din sistemele publice. Cifra este în creștere cu circa 13% comparativ cu anul 2018.
De asemenea, proiectul de lege, elaborat de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, are drept scop armonizarea legislației naționale cu legislația UE și urmărește actualizarea reglementărilor existente pentru a răspunde provocărilor în privința calității apei potabile.
Legea intră în vigoare la trei luni după publicarea în Monitorul Oficial.
Examenele de absolvire a gimnaziului vor fi monitorizate de peste o mie de observatori
Vizitatorii Grădinii Zoologice pot achiziționa bilete online
CSP a instituit Comisia de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție
Cadrele didactice pot beneficia de un nou program de formare profesională pentru dezvoltarea competențelor digitale
La Spitalul raional Hâncești au fost inaugurate Blocul anatomopatologic și Secția sterilizare
CNAM a transferat circa 950 mil de lei pentru serviciile medicale oferite populației în luna mai
Parlamentul oferă trei stagii plătite pentru tineri
Reforma RESTART. Asistenții sociali vor primi uniforme și automobile noi pentru dezvoltarea serviciilor de protecție a victimelor violenței și a traficului de ființe umane
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre discuțiile premierului cu primarii din R. Moldova: „Zece din zece primari apreciază fără ocolișuri fondurile europene”
Mai multe raioane din R. Moldova s-au unit pentru o dezvoltare locală durabilă
Ministerul Culturii a premiat contribuțiile remarcabile din domeniul muzeal
Vicepremierul Vladimir Bolea: „Moldova este pregătită să devină un hub logistic strategic pentru granița estică a UE”
Vicepremierul Mihai Popșoi, vizită la Tallinn: „Estonia ne-a fost alături cu sprijin concret și cu o voce fermă în susținerea parcursului nostru european”
Copiii unei grădinițe din Râșcani, evacuați după ce a fost observat fum la un panou de distribuție electrică
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, despre alegerile din România: „Îi încurajăm pe toți să iasă la vot și să-și facă vocea auzită”
Drumarii din R. Moldova, parte a unui forum internaţional de siguranța rutieră, desfăşurat în Bulgaria
Președinta Maia Sandu, la Summitul CPE din Albania: „Împreună, lucrăm pentru a face următorii pași pe calea de aderare la Uniunea Europeană”
Peste 80 de proiecte de infrastructură turistică au fost realizate în R. Moldova cu ajutorul partenerilor de dezvoltare
Trei deținuți au evadat noaptea trecută din Penitenciarul nr. 8 - Bender
Noi reguli de calculare a tarifelor pentru distribuția energiei electrice
Operațiunea „Truck & Bus”. Peste 470 de conducători ai transportului de pasageri și marfă, documentați de polițiști
Comedia „Tartuffe” revine pe scena Teatrului din Bălți, cu prilejul marcării a 68 de ani de la fondarea teatrului
ANRE a aprobat noi tarife la apă pentru consumatorii din Bălți
Alegătorii din R. Moldova, cei mai activi în diasporă. Peste 10 000 de moldoveni cu cetățenie română au participat deja la scrutinul prezidențial
VIDEO // Patru persoane trimise în judecată în dosarul ilegalităților din pădurea Durlești