
În R. Moldova au fost introduse noi restricții în contextul crizei pandemice
Chişinău, 19 mar. /MOLDPRES/. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), întrunită astăzi în şedinţă, a aprobat mai multe măsuri restrictive pentru o serie de sectoare social-economice, ca urmare a agravării în ţară a situaţiei epidemiologice, cauzată de COVID-19. Despre acestea a anunţat prim-ministrul interimar Aurel Ciocoi, într-un briefing după şedinţa CNESP, transmite MOLDPRES.
Conform premierului în exerciţiu, care este şi preşedintele CNESP, de sâmbătă, 20 martie, centrele comerciale, precum şi unităţile necomerciale din ţară vor activa până la ora 18.00. Piețele agroalimentare vor fi deschise între orele 7.00-15.00, iar restaurantele vor înceta programul cu clienții la ora 20.00, însă până la ora 7.00 vor putea lucra în regim de livrare.
De asemenea, în unităţile de alimentaţie publică, se interzice organizarea nunţilor, cumătriilor, aniversărilor, altor evenimente de acest fel. Totodată, se interzice convocarea conferinţelor ştiinţifice, profesionale sau de alt profil, adunărilor de orice tip, festivalurilor, competițiilor sportive, olimpiadelor, târgurilor agricole, expoziţiilor etc.
Premierul Aurel Ciocoi a mai menţionat că „pe sensul de intrare în ţară, în lipsa testului la COVID-19, efectuat cu cel puţin 72 de ore mai înainte, cetăţenii vor completa fişa epidemiologică şi vor sta obligatoriu în carantină 14 zile. „La expirarea a zece zile, cu condiţia efectuării testului şi rezultatului negativ, regimul de carantină ar putea fi ridicat mai devreme. Prevederea este obligatorie şi pentru cetăţenii care anterior beneficiau de facilităţi în acest sens, cum ar fi elevii şi studenţii care învaţă în străinătate ş.a.”, a precizat şeful Guvernului demisionar.
În ceea ce ţine de sistemul de învăţământ, Aurel Ciocoi a spus că CNESP a intenţionat să sisteze în general studiile cu prezenţă fizică, însă s-a ţinut cont de argumentele Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, precum şi a epidemiologilor, şi s-a decis să se renunţe, deocamdată, la această soluţie. „Deşi avem în ţară Cod Roşu de alertă, totuşi, sunt unele localităţi unde situaţia este mai bună. De aceea, am hotărât să delegăm la discreţia administraţiilor publice locale şi managementului şcolar, care vor decide de comun acord, cum vor proceda la nivel local cu activitatea şcolilor şi grădiniţelor, în funcţie de starea epidemiologică”, a spus premierul.
În altă ordine de idei, Aurel Ciocoi a relevat că toate structurile de control sau cu atibuţii în gestionarea crizelor vor fi antrenate masiv în verificarea şi monitorizarea respectării regulilor impuse de autorităţi. „Una e restricţia pe hârtie şi alta e ceea ce este în realitate, pe stradă şi în spaţiul public, de aceea vom urmări cu stricteţe respectarea măsurilor impuse. Atenţionez că cei care vor încălca, vor avea repercusiuni dure”, a spus prim-ministrul în exerciţiu.
Până la data de ieri, în Republica Moldova au fost înregistrate 210 725 de cazuri de COVID-19, numărul morților ajungând la 4472.
Canicula se menține în sudul și parțial centrul țării, cu temperaturi de până la 35 de grade Celsius
CEC lansează platforma diaspora.cec.md – punte de legătură cu alegătorii din străinătate
Vreme caniculară şi în unele regiuni ploi slabe de scurtă durată, anunţate pentru 15 iulie
A fost lansat un nou proiect pentru protejarea râului Nistru și consolidarea cooperării cu Ucraina
VIDEO// Poliția a documentat presupuse cazuri de finanțare a participanților la un protest desfășurat la Judecătoria Buiucani
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Președinta Maia Sandu le-a urat succese sportivilor care vor reprezenta Republica Moldova la Festivalul Olimpic al Tineretului European și le-a înmânat drapelul
UE sprijină Republica Moldova în combaterea dezinformării și protejarea integrității electorale
Peste 70 de copii din nordul și centrul țării, în vizită la Chișinău în cadrul Programului „Excursia Europeană”
UE va lupta cu dezinformarea din Republica Moldova și Ucraina
Președinția va examina proiectul privind modificarea Legii avocaturii. Igor Zaharov: „Decizia va fi comunicată public”
Primele rezultate finale ale Recensământului din 2024: Populația, în scădere cu 13,6% față de 2014
Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia
O companie aeriană lansează zboruri directe din Chișinău spre o nouă destinație din Europa
Grădinițele vor fi finanțate în baza unei noi metodologii. Documentul a fost propus spre consultări publice
Consiliul Național pentru Drepturile Omului s-a întrunit la Guvern pentru a analiza evoluțiile și provocările în domeniul drepturilor omului
Siegfried Mureșan: „Parlamentul European este alături de R. Moldova în procesul de aderare și în combaterea tuturor provocărilor de securitate”
Maia Sandu, cheltuieli pentru deplasări de două ori mai mici decât Igor Dodon, dar cu rezultate diplomatice semnificativ mai mari pentru Republica Moldova
Dorin Recean: Digitalizarea este unul dintre segmentele care catalizează parcursul european al R. Moldova
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială și mobilizarea generală până în luna noiembrie
VIDEO // Droguri din Spania, introduse în R. Moldova. Polițiștii au ridicat substanțe narcotice în valoare de peste 1,5 mil de lei
Fructele, legumele și apa – esențiale în zilele caniculare. Sfatul nutriționistului