
În R. Moldova cea mai înaltă rată de vaccinare a fost înregistrată împotriva tuberculozei – 97%
Chişinău, 13 mai /MOLDPRES/. În Republica Moldova cea mai înaltă rată de vaccinare a fost înregistrată împotriva tuberculozei – 97%, pe când la alte maladii este între 84-88%. Datele au fost prezentate de ministrul Sănătății Ala Nemerenco la o conferință națională la care au participat peste 400 de medici de familie, pediatri, specialiști în sănătate publică, epidemiologi, studenți și medici rezidenți, factori de decizie și reprezentanți ai organizațiilor internaționale, comunică MOLDPRES.
Șefa de la Sănătate a menționat că vaccinurile salvează anual milioane de oameni la nivel global. ”Datorită Programului Național de Imunizări, în Republica Moldova sunt prevenite circa 42 de mii de cazuri de boli și în jur de 400 de decese”, a declarat oficialul.
Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a evidențiat participarea activă a Universității la aprofundarea cunoștințelor în domeniul imunizării prin realizarea studiilor clinice și a cercetărilor. „Programele de studii universitare și postuniversitare pentru studenți și medici rezidenți includ cursuri intensive privind imunoprofilaxia bolilor infecțioase, realizate în cadrul departamentelor de Medicină Preventivă și Pediatrie, Catedrei de medicină de familie, precum și la catedrele de Boli infecțioase, Boli infecțioase, tropicale și parazitologie medicală. Pentru practicieni, în special pentru medicii de familie care sunt persoanele cheie în comunicarea cu populația a fost implementat cursul Imunoprofilaxie și comunicare interpersonală în imunizare”, a afirmat rectorul.
Alexei Ceban, coordonator de programe la Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova, a menționat că anual, în țară, circa 5 mii de copii nu sunt imunizați conform calendarului de vaccinare. În acest context, OMS și-a propus să implementeze, în comun cu partenerii săi, o campanie globală pentru a identifica persoanele care au ratat vaccinarea, pentru a reuși să atingă indicatorii de imunizare din anul 2019, înregistrați până la pandemia de COVID-19.
La conferință au fost abordate subiecte precum: actualități în Agenda de Imunizare 2030 a OMS; situația globală privind morbiditatea prin maladiile prevenibile prin vaccinare; succesele și provocările realizării Programului Național de Imunizare; vaccinarea populației cu diferite maladii cronice (oncologice, autoimune, alergice, neurologice, cardiologice); situația epidemiologică privind cancerul colului uterin și prevenirea prin vaccinare; vaccinarea populației în situații de criză; comunicarea interpersonală în imunizare; mituri și falsuri în vaccinare.
Conferința științifico-practică națională Fiecare doză de vaccin contează! a fost organizată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Societatea Epidemiologilor și Microbiologilor din R. Moldova, Societatea de Pediatrie, UNICEF Moldova și Biroul OMS la Chișinău.
Foto: USMF „Nicolae Testemițanu”
Procesul amalgamării voluntare a patru localități din raionul Leova, la un nivel avansat
Lista dispozitivelor medicale compensate va fi extinsă în 2025
O minoră a ajuns la reanimare după ce ar fi căzut de la înălțime
ANSA anunţă un nou focar de pestă porcină în raionul Anenii Noi
Pe 18 martie, vremea se menţine rece, cu vânt puternic
Au fost desemnați câștigătorii Olimpiadei Republicane la Chimie
Experienţa raioanelor Cahul şi Ungheni în Programul „EU4Moldova: Regiuni – cheie”, model şi pentru alte localităţi din ţară
Autorităţile au organizat instruiri pentru a completa rândurile specialiştilor industriei turismului din R. Moldova
VIDEO // Ministrul Educației, Dan Perciun: Moțiunea de cenzură este o oportunitate de a raporta realizările și provocările din sistem
Raionul Făleşti, printre localităţile fruntaşe în gestionarea eficientă a deşeurilor
O grupare specializată în distribuirea drogurilor a fost destructurată de polițiștii din nordul țării
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Patru acte permisive în domeniul construcțiilor pot fi solicitate şi obținute online
VIDEO // Măsuri pentru gestionarea restanțelor. Ministrul Dan Perciun: „Vom solicita universităților să respecte numărul maxim de restanțe admisibile”
Consiliul Uniunii Europene a aprobat sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, miercuri, 19 martie, pe scena Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
Vicepremierul Mihai Popșoi, la „Raisina Dialogue” în India: „Poziția Republicii Moldova nu s-a schimbat - solidaritatea cu Ucraina rămâne fermă”
Municipiul Ungheni îşi consolidează poziţia de membru al reţelei oraşelor europene Eurocities
Angajata unei bănci a fost condamnată la închisoare pentru delapidarea a circa 3 milioane de lei
Destinaţiile turistice din R. Moldova, invitate să participe la concursul pentru premiile Turismului Cultural Sustenabil 2025
Incendiu masiv în lunca Prutului. Zece hectare de stufăriș au fost mistuite de flăcări
Au fost majorate tarifele pentru serviciile publice prestate de S.A. „Apă-Canal Chișinău”
Descinderi la Brănești. Mai mulți deținuți implicați într-o schemă de extorcare de bani
Autorităţile consultă partenerii din domeniul transporturilor asupra noii metodologii de calculare a tarifelor de transport rutier