
Începe admiterea în universități. Dosarele pot fi depuse exclusiv online
Instituțiile de învățământ superior au lansat, luni, 21 iulie, procesul de admitere pentru anul de studii 2025-2026. Candidații pot depune dosarele de participare la concurs pe platforma eadmitere.gov.md. Sesiunea de bază a admiterii se va încheia pe 27 iulie, transmite MOLDPRES.
Prin intermediul platformei, candidații vor putea selecta și participa în concursul de admitere la cel mult trei universități, câte maxim trei specialități din cadrul fiecărei instituții. În total, cele 16 instituții de învățământ superior vor scoate la concurs 320 de programe la licență și 378 de programe de master.
Rezultatele intermediare ale primei etape ale admiterii vor fi anunțate pe data de 5 august. Candidații care au fost admiși la una sau mai multe specialități din cadrul instituțiilor de învățământ superior, urmează să facă alegerea și să depună dosarele în original la universitatea unde au ales să-și facă studiile. Rezultatele finale pentru sesiunea de bază vor fi afișate pe 12 august. Ulterior, în perioada 13-15 august, va fi organizată sesiunea suplimentară de admitere, rezultatele căreia vor fi anunțate pe 24 august.
Instituțiile vor comunica rezultatele admiterii prin intermediul sistemului informațional și a paginilor web instituționale.
În anul 2025, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 8712 locuri bugetare în instituțiile de învățământ superior din țară. Admiterea se va face la 25 de domenii de studii, cele mai multe locuri bugetare fiind rezervate pentru domeniul Științe ale educației – 2020 de locuri (23%), Inginerie, tehnologii de fabricație, arhitectură și construcții - 1402 locuri, Sănătate – 950 de locuri, Tehnologii ale informației și comunicațiilor – 905 locuri, Agricultură, silvicultură, medicină veterinară, mediu – 378 de locuri.
Pentru prima dată, la sesiunea de admitere din acest an, în instituțiile de învățământ superior sunt asigurate aproape 200 de locuri pentru programele de învățământ dual. O altă noutate a admiterii din anul curent vizează alocarea a 100 de locuri bugetare pentru reprezentanții diasporei Republicii Moldova peste hotare.
Candidații la studii superioare vor avea nevoie de semnătura electronică sau mobilă pentru depunerea dosarului. Procedura de înscriere pe platforma eadmitere.gov.md va avea câteva etape. După autentificarea prin MPass, va fi necesar de creat un cont cu adresa electronică disponibilă. Candidații vor completa formularul cu datele solicitate, după caz, vor încărca documentele necesare, apoi vor face selectarea universităților și a specialităților la care doresc să-și facă studiile și vor transmite cererile de participare la concurs.
Pentru orice detalii referitoare la procesul de admitere în instituțiile de învățământ superior din țară, persoanele interesate vor putea apela la Call Centru: 0 8000 5005, care va fi deschis începând cu prima zi de concurs – 21 iulie 2025. De asemenea, candidații la studii pot solicita suportul Comisiei de admitere din cadrul universității la completarea formularului online.
Crește numărul cazurilor de rujeolă în Chișinău
Start admiterii în școli profesionale, colegii și centre de excelență. Câte locuri bugetare oferă instituțiile
Guvernul a aprobat Regulamentul privind expertiza de stat a documentației de amenajare a teritoriului
Meteorologii au emis pentru 22 iulie Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă
Conducerea PG și PCCOCS va fi audiată săptămâna aceasta de Comisia de evaluarea a procurorilor
Inspectoratul General de Carabinieri va avea un nou șef
Aprobat de Guvern: Ajutor unic de 1000 de lei pentru copii la începutul noului an școlar
Militari moldoveni, români și americani participă la exercițiul „Scutul de Foc - 2025”
Un nou contingent al Armatei Naționale, detașat în misiunea KFOR
Circa 9 mii de dosare au fost depuse în prima zi de admitere la universități
Vicepremierul Mihai Popșoi: „Republica Moldova își dorește să fie membru al Uniunii Europene împreună cu Ucraina”
Investiții de 57 milioane de lei la Nisporeni prin programele „Satul European” și „Satul European Expres”. 28 de proiecte au fost finalizate
Șeful Guvernului, Dorin Recean, a discutat cu aleșii locali din raionul Nisporeni: „Moldova se mișcă în direcția corectă – spre un viitor european, construit aici, acasă”
Trei persoane, inclusiv doi minori, s-au înecat în bazinele acvatice din țară
Circa 770 de tineri din regiunea transnistreană studiază cu finanțare de la stat în instituțiile de pe malul drept al Nistrului
Republica Moldova își definește poziția privind calitatea apei în negocierile cu UE
Decizia de aprobare a achiziției Portului Giurgiulești de către „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, salutată de București
Tariful pentru serviciul de transport al energiei electrice, aprobat de ANRE
Fostul președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia
MAE propune deschiderea a 294 de secții de votare în străinătate pentru parlamentare. Daniel Vodă: „Pe 28 septembrie avem o singură șansă să fim reprezentați”
Ministra de Externe a României, Oana Țoiu, despre interdicția impusă lui Ion Ceban: „Pentru noi prevalează siguranța națională”
Conectivitatea cu UE, prioritate comună pentru România şi R. Moldova: lucrările la Autostrada Unirii și Podul de la Ungheni avansează
VIDEO // Ministra de externe a României, Oana-Silvia Țoiu, la Chișinău: „Suntem uniți de un viitor comun în Uniunea Europeană”
CEC a prezentat propunerile pentru secțiile de votare din străinătate la scrutinul parlamentar
Etapa de depunere a dosarelor s-a încheiat. CSP a anunțat candidații la funcția de procuror general