
Istoricul Anatol Țăranu își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare
Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. Istoricul, comentatorul politic și politicianul Anatol Țăranu, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a împlinit astăzi 70 de ani, notează MOLDPRES.
S-a născut în 1951, la Chișinău. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1978). A urmat studiile de doctorat la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei (1982-1985) și un stagiu la Institutul de Istorie al Academiei de Științe din Moscova (1983-1985). În anul 1986 susține teza de doctor în istorie. Și-a început cariera ca profesor de istorie într-o școală medie (1978-1981).
Potrivit ”Calendarului Național”, Anatol Țăranu a parcurs cariera profesională, ocupând succesiv diverse funcții, inclusiv cea de șef de laborator la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1988- 1990). Constituit din inițiativa Asociației Istoricilor din Moldova, laboratorul condus de istoricul A. Țăranu a reușit să aducă în premieră la cunoștința opiniei publice o serie de teme, până atunci ignorate sau interzise cercetării în istoriografia oficială, publicând studii și articole privind colectivizările staliniste, foametea din anii 1946-1947, deportările din RSSM etc. Din 1990 până în 1993 a deținut funcția de director al Institutului de Istorie al Academiei de Știinţe a Moldovei.
În a doua jumătate a anilor ’80 s-a lansat și în activitatea politică, devenind deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1993). A exercitat funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru apărare și securitatea statului, iar în anii 1993-1994 a fost Ambasador Extraordinar și Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, precum și șef al delegației Moldovei la tratativele cu Rusia privind statutul de ședere și termenii de evacuare a armamentului și trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. A exercitat în continuare funcția de director al Institutului de Politologie și Istorie Politică al Universității de Studii Umanistice din Moldova și de titular al cursului de politologie generală (1999-2005), de director al Institutului de Studii Politice și Militare din cadrul Universităţii Libere Internaționale din Moldova (2005-2009), redevenind, totodată, deputat în Parlament în aceiași ani.
Reangajat în 2009 la Institutul de Istorie, Stat și Drept al Academiei de Știinţe a Moldovei, în calitate de cercetător știinţific coordonator, continuă să îmbine cercetarea istorică propriu-zisă cu activitatea de analiză și consultanță politică, constituind Centrul de Cercetări Strategice și Consultanţă Politică „Politicon”, al cărui director este din 2010. Este autor a peste 50 de publicaţii știinţifice: „Trupele ruse în Republica Moldova” (2004), „Foametea în Moldova (1946-1947)” (2017) ș.a. A fost distins cu medalia „Meritul Civic” (1996) și cu ”Ordinul Republicii” (2011).
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
Procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, propuși CSP pentru promovarea evaluării externe
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova