
Istoricul Anatol Țăranu își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare
Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. Istoricul, comentatorul politic și politicianul Anatol Țăranu, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a împlinit astăzi 70 de ani, notează MOLDPRES.
S-a născut în 1951, la Chișinău. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1978). A urmat studiile de doctorat la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei (1982-1985) și un stagiu la Institutul de Istorie al Academiei de Științe din Moscova (1983-1985). În anul 1986 susține teza de doctor în istorie. Și-a început cariera ca profesor de istorie într-o școală medie (1978-1981).
Potrivit ”Calendarului Național”, Anatol Țăranu a parcurs cariera profesională, ocupând succesiv diverse funcții, inclusiv cea de șef de laborator la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1988- 1990). Constituit din inițiativa Asociației Istoricilor din Moldova, laboratorul condus de istoricul A. Țăranu a reușit să aducă în premieră la cunoștința opiniei publice o serie de teme, până atunci ignorate sau interzise cercetării în istoriografia oficială, publicând studii și articole privind colectivizările staliniste, foametea din anii 1946-1947, deportările din RSSM etc. Din 1990 până în 1993 a deținut funcția de director al Institutului de Istorie al Academiei de Știinţe a Moldovei.
În a doua jumătate a anilor ’80 s-a lansat și în activitatea politică, devenind deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1993). A exercitat funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru apărare și securitatea statului, iar în anii 1993-1994 a fost Ambasador Extraordinar și Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, precum și șef al delegației Moldovei la tratativele cu Rusia privind statutul de ședere și termenii de evacuare a armamentului și trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. A exercitat în continuare funcția de director al Institutului de Politologie și Istorie Politică al Universității de Studii Umanistice din Moldova și de titular al cursului de politologie generală (1999-2005), de director al Institutului de Studii Politice și Militare din cadrul Universităţii Libere Internaționale din Moldova (2005-2009), redevenind, totodată, deputat în Parlament în aceiași ani.
Reangajat în 2009 la Institutul de Istorie, Stat și Drept al Academiei de Știinţe a Moldovei, în calitate de cercetător știinţific coordonator, continuă să îmbine cercetarea istorică propriu-zisă cu activitatea de analiză și consultanță politică, constituind Centrul de Cercetări Strategice și Consultanţă Politică „Politicon”, al cărui director este din 2010. Este autor a peste 50 de publicaţii știinţifice: „Trupele ruse în Republica Moldova” (2004), „Foametea în Moldova (1946-1947)” (2017) ș.a. A fost distins cu medalia „Meritul Civic” (1996) și cu ”Ordinul Republicii” (2011).
Doi procurori, eliminați din concurs după ce CSJ le-a confirmat problemele de integritate
Alertă falsă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău, în ajunul summit-ului Moldova-UE
Curtea de Apel Nord obligă CEC să organizeze votarea repetată pentru funcția de primar al comunei Boldurești
Agenția Servicii Publice respinge acuzațiile Primăriei Chișinău privind „erori majore” în lista contribuabililor la taxa de salubrizare
În piețele din Chișinău au apărut pepenii verzi și galbeni. La ce prețuri se vând fructele și legumele de sezon
O tehnologie inovativă de învățare va fi utilizată în 100 de școli din R. Moldova. Elevii vor interacționa fizic cu materiale digitale educaționale
Patru echipe de pompieri au intervenit în nordul țării pentru a stinge o combină care a luat foc pe câmp
Ministerul Sănătății vine cu atenționări pentru populație în contextul Codului portocaliu de caniculă
Cod galben și portocaliu de caniculă până pe 8 iulie, în mare parte din R. Moldova
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări