ro
Societate
07 Iulie, 2025 / 07:52
/ 26 Februarie, 2025

Ministrul Dan Perciun despre crearea Institutului Național de Management Public: „Obiectivul este să avem instruire calitativă și un corp de funcționari publici bine pregătiți”

Obiectivul proiectului cu privire la crearea Institutului Național de Management Public prin separarea Institutului de Administrație Publică de Universitatea de Stat din Moldova (USM) este să fie asigurată o instruire calitativă și să avem un corp de funcționari publici bine pregătiți. Declarația a fost făcută de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, după ce Senatul USM și-a exprimat dezacordul față de inițiativa de separare a celor două instituții, transmite MOLDPRES.

Potrivit ministrului Educației, Cancelaria de Stat este instituția responsabilă de managementul funcției publice, de determinarea programelor de formare de care trebuie să beneficieze funcționarii publicii și își dorește să aibă posibilitatea să facă asta printr-o instituție subordonată direct.

Dan Perciun a explicat că propunerea autorităților este ca doar pentru partea de formare continuă a funcționarilor publici, Cancelaria de Stat să preia această funcție printr-o instituție subordonată.

„Vorbim despre posibilitatea pentru Cancelaria de Stat de a organiza și a asigura procesul de formare continuă a funcționarilor publici. Cancelaria de Stat este instituția responsabilă de managementul funcției publice, de determinarea programelor de formare de care trebuie să beneficieze funcționarii publici și își dorește să aibă posibilitatea să facă asta printr-o instituție subordonată direct. Anterior, asta se întâmpla prin Academia de Administrare Publică, care a fost absorbită de USM și acum propunerea este ca doar pentru partea de formare continuă a funcționarilor publici, Cancelaria de Stat să preia această funcție printr-o instituție subordonată, o idee care are mai mult decât dreptul la viață, care este realizată și în mai multe țări europene. Probabil, acest lucru ar fi fost oportun de făcut din start, atunci când au avut loc acele fuzionări ale universităților, pentru ca să nu existe acum o excludere a unui mic segment a acelei fuziuni. Dar la acea etapă, ținând cont de amploarea reformei care s-a produs, nu au existat aceste discuții, acum revenim la ele. Noi vom susține poziția Cancelariei de Stat și a Guvernului în ansamblu pentru ca să oferim posibilitatea celor care în esență sunt principalii angajatori ai funcționarilor publici să poată să dețină și controlul asupra calității formării funcționarilor publici. În final, asta este obiectivul, să avem instruire calitativă și să avem un corp de funcționari publici bine pregătiți, cu competențe digitale, cu empatie și  deschidere către cetățeni, cu capacitatea de a elabora politici publice, a analiza date și a lua decizii bazate pe evident. Lucrul ăsta cred că o să se întâmple mai bine în acest format, decât cum s-a întâmplat până acum”, a declarat astăzi ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Senatul USM și-a exprimat dezacordul față de inițiativa de a separa Institutul de Administrație Publică (IAP) de USM, menționând că „acest demers contravine obiectivelor asumate prin reforma învățământului superior din anul 2022, care a condus la integrarea Academiei de Administrare Publică în structura USM”.

Potrivit sursei citate, „pe durata funcționării în componența USM, IAP a demonstrat performanțe notabile în formarea și dezvoltarea profesională a funcționarilor publici, aspect confirmat de nivelul ridicat de apreciere al beneficiarilor”.

Totodată, în decizia Senatului mai este menționat că „separarea Institutului de Administrație Publică din cadrul USM și crearea unei noi instituții publice va genera o majorare semnificativă a cheltuielilor administrative”.