
Ministrul Dan Perciun despre crearea Institutului Național de Management Public: „Obiectivul este să avem instruire calitativă și un corp de funcționari publici bine pregătiți”
Obiectivul proiectului cu privire la crearea Institutului Național de Management Public prin separarea Institutului de Administrație Publică de Universitatea de Stat din Moldova (USM) este să fie asigurată o instruire calitativă și să avem un corp de funcționari publici bine pregătiți. Declarația a fost făcută de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, după ce Senatul USM și-a exprimat dezacordul față de inițiativa de separare a celor două instituții, transmite MOLDPRES.
Potrivit ministrului Educației, Cancelaria de Stat este instituția responsabilă de managementul funcției publice, de determinarea programelor de formare de care trebuie să beneficieze funcționarii publicii și își dorește să aibă posibilitatea să facă asta printr-o instituție subordonată direct.
Dan Perciun a explicat că propunerea autorităților este ca doar pentru partea de formare continuă a funcționarilor publici, Cancelaria de Stat să preia această funcție printr-o instituție subordonată.
„Vorbim despre posibilitatea pentru Cancelaria de Stat de a organiza și a asigura procesul de formare continuă a funcționarilor publici. Cancelaria de Stat este instituția responsabilă de managementul funcției publice, de determinarea programelor de formare de care trebuie să beneficieze funcționarii publici și își dorește să aibă posibilitatea să facă asta printr-o instituție subordonată direct. Anterior, asta se întâmpla prin Academia de Administrare Publică, care a fost absorbită de USM și acum propunerea este ca doar pentru partea de formare continuă a funcționarilor publici, Cancelaria de Stat să preia această funcție printr-o instituție subordonată, o idee care are mai mult decât dreptul la viață, care este realizată și în mai multe țări europene. Probabil, acest lucru ar fi fost oportun de făcut din start, atunci când au avut loc acele fuzionări ale universităților, pentru ca să nu existe acum o excludere a unui mic segment a acelei fuziuni. Dar la acea etapă, ținând cont de amploarea reformei care s-a produs, nu au existat aceste discuții, acum revenim la ele. Noi vom susține poziția Cancelariei de Stat și a Guvernului în ansamblu pentru ca să oferim posibilitatea celor care în esență sunt principalii angajatori ai funcționarilor publici să poată să dețină și controlul asupra calității formării funcționarilor publici. În final, asta este obiectivul, să avem instruire calitativă și să avem un corp de funcționari publici bine pregătiți, cu competențe digitale, cu empatie și deschidere către cetățeni, cu capacitatea de a elabora politici publice, a analiza date și a lua decizii bazate pe evident. Lucrul ăsta cred că o să se întâmple mai bine în acest format, decât cum s-a întâmplat până acum”, a declarat astăzi ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Senatul USM și-a exprimat dezacordul față de inițiativa de a separa Institutul de Administrație Publică (IAP) de USM, menționând că „acest demers contravine obiectivelor asumate prin reforma învățământului superior din anul 2022, care a condus la integrarea Academiei de Administrare Publică în structura USM”.
Potrivit sursei citate, „pe durata funcționării în componența USM, IAP a demonstrat performanțe notabile în formarea și dezvoltarea profesională a funcționarilor publici, aspect confirmat de nivelul ridicat de apreciere al beneficiarilor”.
Totodată, în decizia Senatului mai este menționat că „separarea Institutului de Administrație Publică din cadrul USM și crearea unei noi instituții publice va genera o majorare semnificativă a cheltuielilor administrative”.
Doi procurori, eliminați din concurs după ce CSJ le-a confirmat problemele de integritate
Alertă falsă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău, în ajunul summit-ului Moldova-UE
Curtea de Apel Nord obligă CEC să organizeze votarea repetată pentru funcția de primar al comunei Boldurești
Agenția Servicii Publice respinge acuzațiile Primăriei Chișinău privind „erori majore” în lista contribuabililor la taxa de salubrizare
În piețele din Chișinău au apărut pepenii verzi și galbeni. La ce prețuri se vând fructele și legumele de sezon
O tehnologie inovativă de învățare va fi utilizată în 100 de școli din R. Moldova. Elevii vor interacționa fizic cu materiale digitale educaționale
Patru echipe de pompieri au intervenit în nordul țării pentru a stinge o combină care a luat foc pe câmp
Ministerul Sănătății vine cu atenționări pentru populație în contextul Codului portocaliu de caniculă
Cod galben și portocaliu de caniculă până pe 8 iulie, în mare parte din R. Moldova
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări