
Moldovenii care au muncit în Elveția vor beneficia de prestații sociale
Cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Elveția vor beneficia de prestații sociale. Acest lucru va fi posibil după ce Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Confederația Elvețiană în domeniul securității sociale, informează MOLDPRES.
Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanții de securitate socială pentru cetățenii din Republica Moldova, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul Elveției.
„Guvernul depune un efort constant pentru a se asigura că cetățenii noștri, oriunde s-ar afla, se bucură de o protecție socială adecvată. Pe durata mandatului acestui Guvern, au fost negociate și semnate Acorduri de protecție socială care acoperă de peste două ori mai mulți cetățeni, adică toate acordurile semnate până în 2021”, a declarat, la ședința Guvernului, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
În baza Acordului, cetățenii vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate și pensie de urmaș.
Conform principiului proporțional de calculare a pensiilor, fiecare parte contractantă va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu.
„Acordul va oferi posibilitatea cetățenilor să cumuleze perioade de contribuții din ambele țări pentru ca să poată să se califice pentru prestații sociale, în special să fii eligibili pentru pensii. Va oferi mai multă flexibilitate și opțiuni ca să depună cererea pentru prestații sociale în țara în care locuiește în prezent, fie în Republica Moldova, fie în Elveția. Și un al treilea beneficiu foarte important este că va oferi posibilitatea cetățenilor noștri să primească prestațiile, pensiile acolo unde optează ei, fără să achite comisioane sau costuri suplimentare”, a menționat Alexei Buzu.
Ministrul a adăugat că, în prezent, autoritățile sunt în proces de negociere a unor Acorduri similare cu Irlanda și Canada.
Acordul dintre Republica Moldova și Confederația Elvețiană în domeniul securității sociale a fost întocmit la Berna la 2 iunie 2025.
Republica Moldova are încheiate acorduri bilaterale în domeniul securității sociale cu 18 state, inclusiv Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Grecia, Spania și Letonia. 16 dintre acestea sunt în vigoare.
Acordurile stabilesc un cadru de garanții de securitate socială pentru cetățenii Republicii Moldova, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă legală pe teritoriul statelor respective. În baza lor, persoanele pot beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaș.
Radio Moldova Comrat. Daniel Vodă: „O veste excelentă pentru pluralismul media din regiunea găgăuză și pentru întreaga țară"
Meteorologii prognozează o zi călduroasă pentru miercuri
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare