ro
Societate
16 Martie, 2025 / 14:27
/ 06 Februarie, 2025

Pentru prima dată în ultimii 10 ani, CtEDO a recepționat cel mai mic număr de cereri împotriva Republicii Moldova

Pentru prima dată în ultimul deceniu, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de cereri depuse împotriva Republicii Moldova. În 2024, au fost înregistrate doar 363 de cereri, cel mai mic număr din ultimii zece ani, comunică MOLDPRES.

Constatările se conțin într-o notă analitică a Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Datele sintetizate de CRJM se bazează pe analiza activității CtEDO pentru anul precedent, dar şi pe studierea jurisprudenței CtEDO în cauzele moldovenești.

Conform datelor CRJM, numărul hotărârilor pronunțate de CtEDO în privința Moldovei a scăzut, reprezentând un "record pozitiv" pentru ultimii șase ani. De asemenea, Moldova a coborât pe locul 20 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei în ceea ce privește numărul de cereri depuse pe cap de locuitor. Cu toate acestea, cetățenii moldoveni continuă să se adreseze la CtEDO de trei ori mai frecvent decât media europeană.

Potrivit CRJM, până la sfârșitul anului 2024, Republica Moldova a fost obligată să plătească despăgubiri în valoare totală de 22.976.120 de euro în urma hotărârilor și deciziilor CtEDO.

Daniel Goinic, director al Programului Drepturile Omului din cadrul CRJM, a subliniat că, din punct de vedere juridic și al impactului lor, cele mai importante hotărâri din 2024 vizează investigarea defectuoasă a maltratării, a violenței domestice, lipsa unui remediu efectiv pentru apărarea drepturilor persoanelor, precum și atitudinea discriminatorie a autorităților, bazată pe gen și dizabilitate.

La nivel general, în 2024, CtEDO a înregistrat 28.800 de cereri, cel mai mic număr din ultimii zece ani. Peste 40% dintre acestea au fost îndreptate împotriva a patru state: Turcia, Ucraina, România și Polonia.

De la aderarea la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în urmă cu 27 de ani, CtEDO a pronunțat 616 hotărâri în cauzele moldovenești, plasând Republica Moldova pe locul 11 din 46 de state membre ale Consiliului Europei în ceea ce privește numărul total de hotărâri.