
Peste 200 de liceeni au participat la lecții de biologie și chimie, susținute de studenți de la medicină
Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Peste 200 de elevi din 44 de licee și 20 de gimnazii au beneficiat de instruiri susținute de studenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Lecțiile s-au desfășurat on-line au avut drept scop pregătirea liceenilor pentru olimpiade la biologie și chimie, comunică MOLDPRES.
Potrivit serviciului de presă al Universității sus-numite, instruirile au avut loc în cadrul proiectului OlimpHelp desfășurat la inițiativa Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova (ASRM).
Pe parcursul proiectului au fost organizate 28 de ședințe, la care s-au alăturat peste 200 de elevi din 44 de licee și 20 de gimnazii din raioanele: Cahul, Hâncești, Edineț, Strășeni, Anenii Noi, Orhei, Cimișlia, Nisporeni, Dondușeni, Șoldănești, Dondușeni, Ialoveni, Criuleni, Sângerei, precum și din municipiile Bălți și Chișinău. La instruiri au fost abordate subiecte precum: mutațiile cromozomiale, compoziția chimică a mineralelor naturale, noțiuni de bază în chimia analitică, bazele anatomiei, carbonul și compușii lui, structura și fiziologia sistemului nervos. De asemenea, au fost rezolvate teste pentru clasa a X-a de la Olimpiada Municipală la Chimie din anul 2022.
Daniel Cristea, coordonatorul proiectului OlimpHelp, student în anul I la Facultatea de Medicină nr. 1, a menționat că ideea proiectului vine din experiența proprie, atunci când în perioada pregătirilor pentru olimpiadele de nivel municipal și republican s-a confruntat personal cu lipsa surselor de informație. „În raioane sunt tineri cu potențial, dar le este dificil să se pregătească din cauza insuficienței de suporturi informaționale și nu pot obține rezultatele dorite la olimpiade, în special la biologie și chimie, unde sunt multe aspecte complicate pentru un licean”, a adăugat medicinistul.
„Proiectul OlimpHelp este o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea competențelor în domeniul biologiei și chimiei: lecțiile sunt interactive, explicațiile clare, iar echipa proiectului ne-a trezit interesul pentru aceste discipline. Vă propun să participați cu încredere în aceste activități”, a menționat Valeria Banu, elevă la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din orașul Dondușeni.
Douăzeci de elevi înscriși la prima ediție a proiectului OlimpHelp au obținut locul I, 25 – locul II, 30 – locul III și 25 – mențiune de onoare la olimpiadele raionale și municipale de biologie și chimie. Deținătorii locurilor I și-au reprezentat instituțiile la cel mai înalt nivel la olimpiadele republicane.
Foto: USMF „Nicolae Testemițanu”
Municipiul Bălți va beneficia de 22 de autobuze donate de municipiul Reșița din România
Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl vor primi din 1 august alocații mai mari
Localitățile din Moldova vor avea un sistem modern de colectare și gestionare a deșeurilor
Un bărbat va fi judecat după ce acum 29 de a ucis în bătaie o minoră
Un agent de pază, condamnat la trei ani de închisoare pentru agresarea unui bărbat
Noi reguli pentru folosirea apei subterane și gestionarea deșeurilor, adoptate de Parlament
Un nou program de granturi, finanțat de UE, va sprijini crearea creșelor pentru copiii din familii vulnerabile
Admiterea în învățământul liceal începe pe 14 iulie. Peste 5300 de locuri disponibile în capitală
Satul European // 19,5 milioane de lei investiți în dezvoltarea infrastructurii educaționale din raionul Fălești
Moment istoric. Liderii europeni sunt așteptați astăzi la Chișinău pentru primul summit bilateral Moldova – Uniunea Europeană
Președinta Maia Sandu, în vizită de lucru în raionul Strășeni: „Prin muncă și sprijin european, transformăm satele și orașele Moldovei în localități moderne”
FOTO // Expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” revine în PMAN pentru al treilea an consecutiv
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Paun Rohovei: „Cei care au comis crime de război trebuie trași la răspundere. În caz contrar, lumea riscă să alunece într-un haos”
Premierul Dorin Recean a inspectat lucrările de reparație a drumului R26 Bender – Căușeni – Cimișlia
Sfârșitul de săptămână vine cu temperaturi caniculare în toată țara
Peste 55.000 de moldoveni vor avea acces la apă potabilă sigură, grație unui proiect finanțat de Regatul Belgiei
Igor Grosu, în contextul creșterii cazurilor de intimidare a jurnaliștilor: „Vom veni cu amendamente la Codul Penal”
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD