
Peste 8 mln de puieți vor fi plantați în campania de împădurire de primăvară. Startul va fi dat pe 1 martie la Geamăna
Campania națională de împădurire va începe pe 1 martie la Geamănă, Anenii Noi, acolo unde urmează a fi plantați puieți pe o suprafață de 30 de hectare. Autoritățile își propun ca în această primăvară să reabiliteze și să împădurească circa 3500 de hectare de teren, plantând peste 8 milioane de puieți în peste 120 de locații din toată țara, transmite MOLDPRES.
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a mers astăzi la Geamăna și a anunțat lansarea campaniei naționale de împădurire de primăvară. Oficialul a îndemnat cetățenii, autoritățile publice centrale și locale, sectorul privat și societatea civilă să participe la acțiunile de plantare a arborilor, care vor începe pe 1 martie în toată țara.
„Pe 1 martie dăm startul unei inițiative de amploare la Geamăna - plantarea a peste 30 de hectare de pădure. Aceasta nu este doar o acțiune de împădurire, ci un angajament comun pentru un viitor mai verde. Sat cu sat, puiet cu puiet, vom face Moldova mai împădurită. Pe 1 martie, invităm autoritățile publice centrale și locale, sectorul privat, societatea civilă și toți cetățenii care vor să contribuie la protejarea pădurii, să vină la Geamăna, să se implice și împreună să facem o clacă mare și să plantăm păduri, aici, acasă, în tara noastră”, a declarat Sergiu Lazarencu.
Totodată, în toată țara vor fi disponibile alte peste 120 de locații pentru plantarea puieților, în toate raioanele, urmând a fi reabilitate și împădurite 3500 de hectare de teren. Pentru asta, vor fi utilizați peste 8 mln de puieți.
Acțiunile fac parte din Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor „Generația pădurii”, lansat la inițiativa șefei statului Maia Sandu. Acesta prevede plantarea în următorii 10 ani a 145 mii de hectare de pădure.
„De la începutul programului național de extindere și reabilitare a pădurilor am reușit să creștem semnificativ numărul copacilor plantați, în comparație cu cei tăiați în cadrul lucrărilor silvice. Astfel, pentru fiecare copac tăiat, noi plantăm alți 12 în loc. În anii următori, ne propunem să creștem această cifră, ca la fiecare copac tăiat să plantăm alți 20 în loc”, a declarat Sergiu Lazarencu.
În primii doi ani de la lansarea programului, au fost investiți peste 300 mln de lei în activități de împădurire, inclusiv în achiziția de tehnică și utilaje moderne, acțiuni care au contribuit la plantarea a 15 mii de hectare de pădure prin plantarea a 65 de milioane de puieți.
Directorul general al Moldsilva, Victor Durbală, precizat că în acest an vor fi transmise înapoi primăriilor primele păduri create în cadrul Programului.
Totodată, Victor Durbală a anunțat că în entitățile silvice teritoriale din cadrul agenției este planificată creșterea a peste 41 mln de puieți forestieri, astfel încât să fie disponibil material săditor pentru campaniile de împădurire.
În prezent, rata de împădurire în Republica Moldova este de doar 11%, în timp ce media Uniunii Europene depășește 35 la sută.
Poliția va fi regionalizată, iar timpul de intervenție în cazuri de urgență se va reduce cu minim 15 minute
Un nou program de formare pentru cadrele didactice din învățământul general și profesional tehnic, lansat de MEC
Campania internațională „Denim Day”. Funcționarii vamali, solidari cu victimele violenței
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța vor beneficia de prestații sociale
Polițiștii, la datorie de 1 mai. Cetățenii sunt îndemnați să respecte regulile de siguranță
GUVERNUL CONSTRUIEŞTE: În comuna Bilicenii Vechi din raionul Sângerei va fi finalizat sistemul de sanitaţie
R. Moldova devine un stat pregătit pentru gestionarea provocărilor schimbărilor climatice, potrivit unui studiu
Un copil din stânga Nistrului a fost internat la Institutul Mamei și Copilului în stare gravă, după ce a căzut de la înălțime
Medici de pe ambulanță agresați în timpul unei intervenții la Telenești
Incendii de vegetație în zona Ierusalimului. Ambasada R. Moldova în Israel a emis o atenționare pentru cetățenii moldoveni
Numărul persoanelor care migrează pentru muncă, în scădere. Ministrul Alexei Buzu: „Creăm locuri de muncă decente și bine plătite pentru cetățenii noștri”
Halterofilul Danu Secrieru a devenit campion mondial U17
Speakerul Igor Grosu îndeamnă cetățenii să participe la alegerile prezidențiale din România: „Avem o voce importantă în construcția viitorului european comun”
Daniel Vodă de Ziua Muncii: „Guvernul își reconfirmă angajamentul de a susține muncitorii prin politici publice, care aduc mai multă echitate și siguranță”
Alegeri prezidențiale în România. Polițiștii vor asigura ordinea publică la secțiile de votare deschise în Republica Moldova
În capitală, troleibuzele și autobuzele circulă conform orarelor zilei de duminică
Trafic sporit la postul Leușeni, pe sensul de ieșire din țară
Kievul și Washingtonul au semnat un acord de reconstrucție a Ucrainei
Din 1 mai, persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani vor primi o pensie minimă de 3 300 de lei
21 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE. Cristina Gherasimov: Aceste zece state au demonstrat că UE reprezintă un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova
Speakerul Igor Grosu, de 1 Mai: „Să muncim zi de zi, neobosiți, pentru o Moldovă europeană în pace și în bunăstare”
Ucraina // Doi morţi şi cinci răniţi în urma unui atac cu dronă asupra Odesei
Președinta Maia Sandu, mesaj de Ziua Muncii: „Datorită eforturilor pe care le depuneți, avem speranța unui viitor mai bun – aici, acasă, în Moldova”
Premierul Dorin Recean de Ziua Internaţională a Muncii: „Împreună, pas cu pas, construim o țară care să asigure bunăstare tuturor”
Republica Moldova marchează Ziua Internaţională a Muncii