
R. Moldova devine un stat pregătit pentru gestionarea provocărilor schimbărilor climatice, potrivit unui studiu
Republica Moldova a adoptat o serie de documente strategice menite să fortifice capacitatea sa a de a preveni și a depăși riscurile provocate de schimbările climatice. Asta în condițiile în care țara noastră este una dintre cele mai vulnerabile state din Europa la schimbările climatice, fiind predispusă îndeosebi la inundații și secete, transmite MOLDPRES.
Totodată, sectoare-cheie, printre cele mai afectate de schimbările climatice, au planificat intervenții care să le sporească reziliența. Serviciul Hidrometeorologic de Stat și-a dezvoltat capacitățile de a asigura o monitorizare mai eficientă a condițiilor meteorologice și a fenomenelor climatice. Acestea sunt câteva din rezultatele proiectului „Promovarea procesului național de planificare a adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice (etapa a doua)”. Inițiativa s-a desfășurat în perioada 2020-2025, fiind finanțată de Fondul Verde pentru Climă și implementată de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
„Cu sprijinul proiectului, a fost elaborat și aprobat Programul național de adaptare la schimbările climatice până în 2030 și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia. Documentul prevede intervenții specifice în șase sectoare cheie: agricultura, sănătatea, transportul, energia, apa și sectorul forestier. Un alt document important, elaborat cu sprijinul proiectului, a fost Strategia națională de reducere a riscurilor dezastrelor pentru perioada 2024-2030. Strategia contribuie la reducerea pierderilor cauzate de dezastre, la reziliența comunităților și la protejarea mediului înconjurător, asigurând o mai bună integrare a Republicii Moldova în inițiativele internaționale de gestionare a riscurilor de dezastre”, indică PNUD.
De asemenea, cu sprijinul proiectului, 13 localități din țară, dintre care 12 centre raionale, au fost ajutate să elaboreze și să adopte Planuri de adaptare la schimbările climatice și de reducere a riscurilor de dezastre. Documentele reflectă nevoile specifice ale fiecărei comunități și stabilesc măsuri concrete pentru depășirea atât a efectelor schimbărilor climatice, cât și a riscurilor asociate dezastrelor naturale.
„Ne bucurăm că prin acest proiect am reușit să transpunem strategiile naționale în acțiuni concrete, la nivel comunitar, acolo unde vulnerabilitățile sunt cele mai acute și de unde trebuie să înceapă consolidarea rezilienței. Totodată, am analizat modul în care schimbările climatice afectează disproporționat populația țării, în special femeile, vârstnicii, copiii și persoanele cu dizabilități. Doar ținând cont de aceste aspecte Republica Moldova poate crea un sistem național pentru adaptare care este atât receptiv, cât și durabil”, a afirmat Seher Ariner, reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.
La rândul său, secretarul de stat în cadrul Ministerului Mediului, Aliona Rusnac, a subliniat angajamentele Republicii Moldova de a se adapta la provocările schimbărilor climatice și de a implementa măsuri eficiente în acest sens.
„Adaptarea la schimbările climatice nu mai este o alegere, ci a devenit o necesitate. Guvernul întreprinde acțiuni importante în acest sens, iar procesul național de adaptare este văzut ca un proces de bază ce contribuie la identificarea soluțiilor fezabile pentru problemele cauzate de schimbările climatice. Proiectul a ajutat Republica Moldova să devină un stat pregătit pentru gestionarea provocărilor schimbărilor climatice, prin aplicarea de soluții eficiente la nivel local, național și regional”, a spus Aliona Rusnac.
Proiectul „Promovarea procesului național de planificare a adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice” a contribuit la fortificarea capacităților Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Ca urmare a aprobării Legii privind activitatea meteorologică și hidrologică, elaborată cu sprijinul proiectului, au fost stabilite un set de standarde și reglementări menite să asigure o monitorizare mai eficientă a condițiilor meteorologice și a fenomenelor climatice.
De asemenea, pentru o mai bună informare a autorităților, a sectorului privat și a cetățenilor cu privire la riscurile climatice și condițiile meteorologice, Serviciul Hidrometeorologic de Stat va gestiona și portalul național de informații climatice — clima.gov.md — o platformă unică care reunește toate serviciile și produsele climatice disponibile în țară. Acest portal multifuncțional le oferă autorităților publice, specialiștilor, dar și cetățenilor, o bază solidă și accesibilă de informații despre climă, pentru ca fiecare să poată contribui mai eficient la adaptarea locală și națională.
Republica Moldova va adera la Convenția de la Haga
Un bărbat din Nisporeni, reținut pentru distribuirea unui mesaj ce instigă la acțiuni teroriste în adresa unui demnitar de stat
ANSP: Șapte cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate săptămâna trecută, în descreștere cu 53%
Legislația ce vizează calitatea apei va fi aliniată la cea europeană
Absolvenții de gimnaziu vor avea acces la materiale video și lecții interactive pentru a se pregăti de examenul la matematică
Peste 192 mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate prin intermediul „eRețeta”
Încă un judecător de la Curtea de Apel Centru a promovat evaluarea externă
Mită de 3000 de euro pentru un permis de conducere. O femeie din capitală, cercetată pentru trafic de influență
EcoContact organizează expoziția de fotografie „Focus pe natură: ariile protejate prin obiectiv”
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Cristina Gherasimov, întrevedere cu Olga Stefanișina: „Am discutat ca surori unite de durere, dar și de speranțe”
Un tânăr de 18 ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Măgdăcești
Poliția va fi regionalizată, iar timpul de intervenție în cazuri de urgență se va reduce cu minim 15 minute
Un nou program de formare pentru cadrele didactice din învățământul general și profesional tehnic, lansat de MEC
Campania internațională „Denim Day”. Funcționarii vamali, solidari cu victimele violenței
Lucrările de construcție a LEA Bălți-Suceava, declarate de utilitate publică de interes național
Pedepse mai aspre pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța vor beneficia de prestații sociale
Locuitorii din satele unde nu există bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct de la magazine
Polițiștii, la datorie de 1 mai. Cetățenii sunt îndemnați să respecte regulile de siguranță
GUVERNUL CONSTRUIEŞTE: În comuna Bilicenii Vechi din raionul Sângerei va fi finalizat sistemul de sanitaţie
R. Moldova devine un stat pregătit pentru gestionarea provocărilor schimbărilor climatice, potrivit unui studiu
Ministrul Dorin Junghietu: „Avem obiective foarte clare pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea energiei regenerabile”