ro
Societate
22 Mai, 2025 / 19:58
/ Acum 4 ore

Raionul Edineţ, exemplu de bune practici de împădurire a terenurilor vulnerabile

Ministerul Mediului continuă extinderea suprafețelor împădurite în Republica Moldova, ca parte a eforturilor de combatere a schimbărilor climatice și protejare a comunităților rurale. Ministrul Sergiu Lazarencu a efectuat o vizită de lucru în raionul Edineț, unde a inspectat două plantații forestiere tinere, realizate în cadrul Programului Național de Împădurire, transmite MOLDPRES.

La Burlănești, a fost creată o pădure de 7 hectare în apropierea unei stânci, menită să protejeze localitatea de curenții reci și de eroziunea eoliană. Totodată, această zonă verde contribuie la reechilibrarea ecologică și la îmbunătățirea peisajului natural. În satul Volodeni, silvicultorii au replantat puieți de stejar pe un teren unde anterior o plantație de nuc negru a fost distrusă de calamități.

„Mă bucur că și primarii din nordul țării susțin Programul Național de Împădurire și înțeleg că o pădure pentru sat înseamnă soluții pentru schimbările climatice, pentru siguranța oamenilor și pentru un viitor mai verde”, a declarat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.

Ministerul Mediului anunță că va continua să susțină astfel de inițiative în colaborare cu autoritățile locale, ocoalele silvice și comunitățile, încurajând crearea unor ecosisteme sănătoase și durabile.

Suprafaţa fondului forestier al Republicii Moldova este de 450.600 hectare sau 13,8% din teritoriul țării. Programul Național de Împădurire prevede reabilitarea și crearea de păduri noi pe o suprafață de 145 mii ha, pe parcursul a 10 ani (2023-2032).

Edineț