
Rata de promovabilitate la BAC-2022 este de cca 85%
Chişinău, 27 iun. /MOLDPRES/. La sesiunea de Bacalaureat 2022 au fost admiși 11070 de candidați din licee, 4184 de candidați din colegii și centre de excelență, 221 de candidați din universități, 146 de candidați care s-au înscris în regim extern și 2088 de restanțieri din sesiunile anterioare, în total – 17709 candidați, arată astăzi Ministerul Educaţiei, în contextul mediatizării rezultatelor examenului de Bacalaureat din acest an, transmite MOLDPRES.
Potrivit instituţiei, rata de promovare a absolvenților din licee este de 84,34%. Astfel, dintre cei 11070 de liceeni, 9336 au promovat examenul de Bacalaureat. „Dintre cei 4184 de candidați din colegii și centre de excelență admiși, au susținut examenul de Bacalaureat 1781 de candidați. Rata de promovare pentru acești candidații constituie 42,57%. Din 2088 de restanțieri din sesiunile anterioare au promovat examenul 267 de candidați, ceea ce constituie 12,79%”, indică Ministerul Educaţiei.
În total, au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea de bază, până la desfășurarea contestațiilor, 11522 de candidați, ceea ce constituie 65,06% din numărul total de candidați admiși în sesiune, comparativ cu 72,33% la aceeași etapă în sesiunea 2021.
Numărul candidaților cu nota medie mai mare sau egală cu 8 este de 3143, față de 3026 în 2021, iar 857 de candidați au nota medie mai mare sau egală cu 9, în comparație cu 725 în 2021.
Media 10 la examenul de bacalaureat a fost obținută, până în acest moment, de către 43 de candidați, comparativ cu 16 în 2021. Acești absolvenți sunt din raioanele/municipiile: Bălți, Căușeni, Chișinău, Drochia, Hâncești, Orhei, Soroca, Strășeni, Ștefan Vodă, Tiraspol, Ungheni.
Totodată, în această sesiune patru candidați au fost eliminați de la examen pentru fraudă.
În perioada 27-28 iunie 2022, candidații care nu sunt de acord cu notele obținute pot depune contestații la Centrele de Bacalaureat între orele 9:00–18:00. În aceeași perioadă, fiecare candidat își va putea vedea testele verificate la adresa www.bac.gov.md în baza unei parole oferite de instituția de învățământ în care și-a făcut studiile.
Rezultatele finale ale sesiunii de bază vor fi anunțate la data de 4 iulie, după examinarea contestațiilor.
În perioada 18-25 iulie va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului de Bacalaureat. Pentru participarea la sesiunea suplimentară, în zilele de 4-5 iulie, candidații vor depune o cerere în scris la Centrul de Bacalaureat în care au susținut probele în sesiunea de bază.
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
Procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, propuși CSP pentru promovarea evaluării externe
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova