
10 aprilie 428 - Nestorius devine patriarh al Constantinopolului.
10 aprilie 879 - Ludovic al III-lea devine rege al Franciei de Apus.
10 aprilie 1585 - A murit Papa Grigore al XIII-lea. Unul din cele mai mari merite ale sale a fost actualizarea calendarului iulian (1582). Actualul calendar îi poartă numele, calendar gregorian.
10 aprilie 1741 - În cadrul Războiului de Succesiune Austriacă, Prusia învinge Austria în Bătălia de la Mollwitz.
10 aprilie 1809 - În cadrul Războaielor Napoleoniene a început Războiul celei de-a Cincea Coaliții. Austria invadează Bavaria.
10 aprilie 1815 - Pe insula Sumbawa din Indonezia are loc erupția vulcanului Tambora, una din cele mai puternice din istorie.
10 aprilie 1864 - Arhiducele Maximilian de Habsburg este proclamat împărat al Mexicului în timpul intervenției Franței în Mexic.
10 aprilie 1884 - La Iași apare „Revista socială", prima publicație teoretică socialistă din România.
10 aprilie 1912 - Vasul Titanic a plecat în primul și singurul voiaj dintre Southampton, Anglia și New York, SUA.
10 aprilie 1922 - A început Conferința economică internațională de la Geneva, care a avut ca obiectiv examinarea modalităților de refacere economică a Europei centrale și răsăritene. Au participat 30 de state.
10 aprilie 1944 - A fost produsă pentru prima dată chinina sintetică, de către dr. Robert Burns Woodward și dr. William von Eggers Doering.
10 aprilie 1944 - Trupele sovietice intră în Odesa.
10 aprilie 1959 - Viitorul împărat al Japoniei, Akihito, se căsătorește cu Michiko.
10 aprilie 1970 - Paul McCartney anunță că părăsește trupa The Beatles din motive personale și profesionale.
10 aprilie 1972 - A fost semnată Convenția privind interzicerea perfecționării producției și stocării armelor bacteriologice (biologice) și a toxinelor și distrugerea lor. Convenția a intrat în vigoare la 26 martie 1975.
10 aprilie 1979 - A fost creată Agenția Panafricană de Informații, PANA. A devenit funcțională la 25 mai 1983.
10 aprilie 1988 - Mihail Gorbaciov propune limitarea armelor nucleare tactice și oferă garanții potrivit cărora Uniunea Sovietică își va distruge tot arsenalul chimic.
10 aprilie 1993 - Realizarea primei transmisii, printr-un radio-amator, a echipajului unei navete americane cu cel al altei navete spațiale. Un astronaut american al stației Discovery a schimbat câteva cuvinte cu un cosmonaut aflat la bordul stației orbitale ruse Mir.
10 aprilie 1994 - Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Tratatul de aderare la Comunitatea Statelor Independente și la Uniunea Economică, documente semnate anterior de președintele Mircea Snegur.
10 aprilie 1998 - A fost semnat un acord istoric privind Irlanda de Nord (Acordul de pace în Ulster), numit și Acordul din Vinerea Mare. Guvernele Marii Britanii și Irlandei și partidele politice din Irlanda de Nord au încheiat un acord privind noua administrație a provinciei, menit să pună capăt celor aproape trei decenii de conflicte, soldate cu peste 3 200 de morți.
10 aprilie 2001 - În Olanda a fost adoptată legea care recunoaște eutanasia ca act legal, prin confirmarea de către Senat a votului exprimat în camera inferioară a Parlamentului olandez, cu 104 voturi favorabile și 40 împotrivă.
10 aprilie 2002 - Parlamentul sârb a ratificat acordul semnat la 14 martie 2002, la Belgrad, privind formarea statului Serbia-Muntenegru, care prevedea înlocuirea Republicii Federale Iugoslavia (RFI, Serbia si Muntenegru). Parlamentul iugoslav a proclamat, la 4 februarie 2003, nașterea noului stat.
10 aprilie 2010 - Moare în tragedia aviatică de la Smolensk, Lech Kaczyński, președintele Poloniei. Se îndrepta împreună cu soția și zeci de înalți demnitari polonezi la Katyn, unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare a miilor de ofițeri polonezi prizonieri, masacrați de sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la ordinul lui Stalin.
10 aprilie 2019 - Cercetătorii de la Event Horizon Telescope au obținut prima imagine a unei găuri negre. A fost fotografiată de o rețea de opt telescoape din întreaga lume.
10 aprilie 2019 - Fosilele unei noi specii umane au fost descoperite în Filipine. Analiza efectuată pe 13 rămășițe fosilizate (dinți, falange de la mâini şi picioare, fragmente de femur) descoperite în peștera Callao, provenind de la cel puţin trei indivizi, inclusiv de la un copil, i-a determinat pe cercetători să afirme că este vorba despre o nouă specie umană, pe care au denumit-o Homo luzonensis.
GALERIE FOTO // Piața Centrală, împânzită de cumpărători în preajma Paștelui
Peste 400 de pompieri vor fi la datorie în Noaptea Învierii
Flux sporit de pasageri pe Aeroportul Chișinău în perioada Sărbătorilor Pascale. Autoritățile vin cu recomandări pentru călători
Droguri în valoare de jumătate de milion de lei, ridicate de polițiști. Două persoane, reținute
ANSP avertizează: Consumul excesiv de alimente în perioada Paștelui poate avea consecințe grave asupra sănătății
De sărbători, poliția va intensifica măsurile de prevenire a încălcărilor rutiere
Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Ziua în care Iisus a fost răstignit
Condiții mai bune pentru studenții Universității „B.P.Hasdeu” din Cahul. Un cămin al instituției va fi modernizat cu sprijinul Guvernelor României și Republicii Moldova
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
Șefa statului a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor foametei din anii 1946 – 1947
Rusia a lansat opt rachete şi 87 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor