
12 martie 1365 - Se întemeiază Universitatea din Viena.
12 martie 1507 - A murit Cesare Borgia, fiul Papei Alexandru al VI-lea, a cărui viață l-a inspirat pe Niccolo Machiavelli care a scris ”Il Principe” (Principele).
12 martie 1622 - Ignatiu de Loyola și Francisco Xavier, fondatorii Ordinului Iezuiților, au fost canonizați ca sfinți de către Biserica Catolică.
12 martie 1685 - S-a născut teologul și filosoful irlandez George Berkeley. A dezvoltat teoria pe care a numit-o “imaterialism” (numita mai târziu idealism subiectiv). Această teorie neagă existența substanței materiale, susținând că obiectele, cum ar fi mesele sau scaunele sunt doar idei in mintea oamenilor și, ca urmare, nu pot exista fără a fi percepute.
12 martie 1820 - A decedat exploratorul scoțian Sir Alexander Mackenzie (n. 1764), cunoscut pentru traversarea pe uscat a Canadei în 1793, de la Oceanul Atlantic, până la Oceanul Pacific. A fost prima traversare de la est la vest a Americii de Nord și a precedat cu zece ani expediția lui Lewis și Clark.
12 martie 1824 - S-a născut Gustav Robert Kirchhoff, fizician german, descoperitorul legilor care îi poartă numele şi al analizei spectrale.
12 martie 1832 - S-a născut Charles Boycott, proprietar irlandez împotriva căruia țărănii de pe moșia sa au organizat, pentru prima dată în istorie, o formă de protest numită de atunci “boicot” (sistare organizată, totală sau parţială a relațiilor cu o persoană sau organizație, în semn de protest faţă de anumite acțiuni ale sale).
12 martie 1835 - Împăratul rus aprobă decizia Consiliului de miniștri care nu-i mai obliga pe evrei să se stabilească în orașele Basarabiei țariste.
12 martie 1863 - S-a înființat agenția diplomatică română de la Belgrad. Era prima agenție diplomatică înființată de România având caracter oficial, recunoscut atât de statul de reședință, cât și de celelalte puteri care aveau reprezentanți la Belgrad.
12 martie 1868 - Încercare eșuată de asasinat asupra Prințului Alfred, Duce de Edinburgh, tatăl reginei Maria a României.
12 martie 1870 - Antoine d'Orléans, duce de Montpensier, care speră la tronul spaniol, îl ucide în duel pe Infantele Enrique, Duce de Sevilla, fratele regelui-consort al Spaniei.
12 martie 1907 - Este adoptat Steagul statului Idaho al Statelor Unite ale Americii.
12 martie 1913 - Canberra devine capitala Australiei.
12 martie 1914 - Constantin Brâncuși are prima expoziție personală, la New York (12 martie - 1 aprilie 1914).
12 martie 1918 - Moscova devine capitala Rusiei după ce Sankt Petersburg a deținut acest statut timp de 215 ani.
12 martie 1922 - Armenia, Georgia și Azerbaidjan formează Republica Sovietică Federală Socialistă Transcaucaziană.
12 martie 1930 - Mahatma Gandhi conduce un marș de 200 de mile (350 km) spre litoral, cunoscut sub numele de "Marșul Sării", pentru a protesta față de monopolul britanic pe sare.
12 martie 1938 - Prin Anschluss, Germania nazistă anexează Austria.
12 martie 1940 - În urma Războiului sovieto-finlandez (Războiului de iarnă) a fost semnat Tratatul de pace de la Moscova. Finlanda a fost obligată să cedeze o parte din Karelia şi al doilea oraș ca mărime al țării, Viipuri, o bună parte a teritoriului cel mai bine industrializat al țării, ca şi zone pe care încă le mai controla armata finlandeză, în total aproximativ 10% din teritoriul Finlandei antebelice.
12 martie 1947 - Președintele Harry Truman, în mesajul adresat Congresului SUA, prezintă programul politicii externe, cunoscut sub denumirea Doctrina Truman.
12 martie 1968 - Este proclamată independența în Statul Mauritius. Ziua națională.
12 martie 1990 - A fost adoptată Proclamația de la Timișoara, în cadrul unei manifestații populare desfășurate în Piața Operei.
12 martie 1992 - Mauritius devine republică în cadrul Commonwealth-ului.
12 martie 1994 - Biserica anglicană a acceptat și femei-preot, pentru prima dată în ultimii 460 de ani.
12 martie 1999 - Polonia, Cehia și Ungaria devin membre cu drepturi depline în NATO. Este a cincea extindere din istoria Alianței Nord-Atlantice și prima de după "războiul rece".
12 martie 2000 - Într-un act istoric fără precedent, Papa Ioan Paul al II-lea a cerut iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică de-a lungul existenței sale milenare.
12 martie 2003 - Premierul Serbiei, Zoran Djindjic, a fost asasinat la Belgrad.
12 martie 2009 - Finanțistul Bernard Madoff se declară vinovat pentru una dintre cele mai mari fraude din istoria Wall Street.
12 martie 2011 - La o zi după cutremurul din Japonia, un reactor de la centrala nucleară Fukushima Daiichi se topește, explodează și eliberează radioactivitate în atmosferă.
GALERIE FOTO // Piața Centrală, împânzită de cumpărători în preajma Paștelui
Peste 400 de pompieri vor fi la datorie în Noaptea Învierii
Flux sporit de pasageri pe Aeroportul Chișinău în perioada Sărbătorilor Pascale. Autoritățile vin cu recomandări pentru călători
Droguri în valoare de jumătate de milion de lei, ridicate de polițiști. Două persoane, reținute
ANSP avertizează: Consumul excesiv de alimente în perioada Paștelui poate avea consecințe grave asupra sănătății
De sărbători, poliția va intensifica măsurile de prevenire a încălcărilor rutiere
Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Ziua în care Iisus a fost răstignit
Condiții mai bune pentru studenții Universității „B.P.Hasdeu” din Cahul. Un cămin al instituției va fi modernizat cu sprijinul Guvernelor României și Republicii Moldova
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
Șefa statului a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor foametei din anii 1946 – 1947
Rusia a lansat opt rachete şi 87 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor