
15 decembrie 37 - S-a născut Nero (Claudius Drusus Germanicus Caesar), împărat roman între anii 54-68 d.Hr.
15 decembrie 533 - Generalul bizantin Belisarius înfrânge oastea vandalilor comandată de regele Gelimer, în bătălia de la Ticameron. Războaiele Imperiului Roman de Răsărit (numit mai târziu Imperiul Bizantin) cu vandalii s-au desfășurat în anii 533-534 și s-au încheiat prin anexarea regatului vandalilor de către romani.
15 decembrie 1025 - A murit împăratul bizantin Vasile al II-lea.
15 decembrie 1072 - A murit sultanul turc Alp Arslan.
15 decembrie 1467 - Ștefan cel Mare îl învinge pe Matei Corvin al Ungariei în Bătălia de la Baia.
15 decembrie 1675 - A murit pictorul olandez Johannes Vermeer, unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai stilului baroc din secolul al XVII–lea, ale cărui lucrări se disting prin claritatea culorilor şi prin esenţializarea compoziţiei.
15 decembrie 1802 - S-a născut în localitatea Cluj-Napoca Janos Bolyai, matematician maghiar. Și-a urmat tatăl pe plan profesional, Farkas Bolyai – de asemenea un reputat matematician, în ciuda faptului că în tinerețe a lucrat ca inginer militar.
15 decembrie 1832 - S-a născut Gustave Eiffel, inginer și arhitect francez, proiectant al celebrului Turnul Eiffel din Paris.
15 decembrie 1840 - Rămășițele pământești ale lui Napoleon I au fost aduse în Franța de pe Insula Sfânta Elena, locul în care a murit, și depuse în Domul Invalizilor din Paris.
15 decembrie 1852 - S-a născut Antoine Henri Becquerel, fizician francez, laureat al Premiului Nobel.
15 decembrie 1859 - S-a născut Lejzer Ludwik Zamenhof, supranumit ”Doktoro Esperanto”, medic şi lingvist polonez.
15 decembrie 1860 - Împăratul Austriei, Franz Joseph I, hotărăște alipirea Banatului la Ungaria, fără a ţine seama de cererea românilor bănăţeni de a înfiinţa în Banat un “Căpitănat român“.
15 decembrie 1885 - A murit regele Ferdinand al II-lea al Portugaliei.
15 decembrie 1887 - A apărut, lunar, la Bucureşti, România, “Revista nouă” condusă de Bogdan Petriceicu-Haşdeu, iar redactori au fost, printre alții, Alexandru Vlahuță și Delavrancea. Revista a fost editată până în septembrie 1895.
15 decembrie 1914 - S-a născut la Cernauți, Ion Bostan, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film documentar (“Aur de Voroneţ”, “Impresii din Deltă”).
15 decembrie 1914 - În timpul Primului Război Mondial, armata sârbă alungă trupele austro-ungare invadatoare din Belgrad. Capitala fusese cucerită de armata austro-ungară comandată de generalul Oskar Potiorek pe 30 noiembrie.
15 decembrie 1914 - O explozie de gaz la mina Mitsubishi Hōjō din Kyushu, Japonia, a ucis 687 de oameni.
15 decembrie 1917 - Primul Război Mondial – Se încheie un armistițiu între noul guvern bolșevic rus şi Puterile Centrale.
15 decembrie 1919 - La Bălţi, în Basarabia, apare revista bilunară “Uniunea literară“.
15 decembrie 1939 - La Atlanta, în statul american Georgia, a avut loc premiera filmului “Pe aripile vântului”, unul dintre marile filme ale cinematografiei mondiale, realizat de regizorul Victor Fleming, avându–i ca protagoniști pe Vivien Leigh și Clark Gable.
15 decembrie 1945 - Generalul Douglas MacArthur emite în calitate de comandant suprem al Forțelor Aliate în Pacific, un ordin prin care shintoismul nu mai este religie de stat în Japonia.
15 decembrie 1948 - A fost înființată Opera Maghiară de Stat din Cluj.
15 decembrie 1949 - S-a născut marele actor american Don Johnson.
15 decembrie 1958 - A încetat din viaţă fizicianul atomist Wolfgang Pauli, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1945.
15 decembrie 1961 - În Tel Aviv, Israel, a fost condamnat la moarte pentru crime de război ofiterul nazist Adolf Eichmann, responsabil de producerea holocaustului. Eichmann, care s-a alăturat SS-ului în noiembrie 1932, a fost însărcinat de către Adolf Hitler să se ocupe de politicile de exterminare.
15 decembrie 1964 - Oficialitățile canadiene au arborat pentru prima dată actualul lor steag cu o frunză roşie de arţar în centru.
15 decembrie 1965 - Navetele spațiale americane Gemini 6 și Gemini 7 au realizat prima întâlnire în spațiu.
15 decembrie 1966 - A încetat din viaţă Walt Disney (Walter Elias), desenator, regizorul şi producătorul filmelor de desene animate “Mickey Mouse”, “Bambi”. A fost fondatorul unui vast imperiu comercial, creatorul parcului de distracţii “Disneyland”, inaugurat în 1955 (lângă Los Angeles); ultimul parc de distracţii “Disneyland” a fost deschis la Paris, în 1992 Walt Disney.
15 decembrie 1970 - Naveta spațială rusească Venera–7 a efectuat prima aterizare a unei sonde pe planeta Venus.
15 decembrie 1973 - Asociaţia Americană de Psihiatrie elimină homosexualitatea din lista oficială a tulburărilor psihice.
15 decembrie 1989 - La Timişoara au izbucnit primele manifestaţii anti-regim. Protestele au luat amploare şi, în termen de câteva zile, îmbracă forma unei revolte de masă. Forţele de ordine au intervenit brutal, deschizând focul asupra demonstranţilor.
15 decembrie 1995 - La Conferința Uniunii Europene de la Madrid (Spania), șefii de stat și de guvern au convenit asupra noii monede europene. Aceasta a fost denumită “EURO” și a înlocuit moneda națională din Germania, Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda, Grecia începând cu data de 1 ianuarie 2002.
15 decembrie 1997 - A fost semnat Tratatul de la Bangkok prin care sud-estul Asiei devine o zonă liberă de arme nucleare.
15 decembrie 1999 - Germania a acceptat să plătească 10 milioane de mărci drept compensații persoanelor care au fost supuse la muncă forțată în timpul nazismului.
15 decembrie 2000 - A fost închisă definitiv centrala atomoelectrică de la Cernobîl, Ucraina.
15 decembrie 2001 - A fost redeschis, pentru public, Turnul din Pisa, închis în 1990 pentru consolidare.
15 decembrie 2008 - În urma alegerilor legislative din 2008, liderul PDL Emil Boc, a fost desemnat pentru postul de prim-ministru al guvernului României de preşedintele Traian Băsescu, în locul lui Theodor Stolojan, care a renunţat la această funcţie.
15 decembrie 2008 - A decedat economistul american de origine română Anghel Rugină. A fost consilier pe probleme economice a doi președinți SUA.
Localitățile din Moldova vor avea un sistem modern de colectare și gestionare a deșeurilor
Un bărbat va fi judecat după ce acum 29 de a ucis în bătaie o minoră
Un agent de pază, condamnat la trei ani de închisoare pentru agresarea unui bărbat
Noi reguli pentru folosirea apei subterane și gestionarea deșeurilor, adoptate de Parlament
Un nou program de granturi, finanțat de UE, va sprijini crearea creșelor pentru copiii din familii vulnerabile
Admiterea în învățământul liceal începe pe 14 iulie. Peste 5300 de locuri disponibile în capitală
Satul European // 19,5 milioane de lei investiți în dezvoltarea infrastructurii educaționale din raionul Fălești
Ministerul Mediului se alătură campaniei naționale „Iulie Fără Plastic 2025”
O companie de curățenie din Cahul își extinde activitatea cu sprijinul Uniunii Europene
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova