
18 ianuarie 474 - La vârsta de doar șapte ani, Leon al II-lea l-a succedat pe bunicul matern Leon I ca împărat al Imperiului Bizantin. Zece luni mai târziu a murit.
18 ianuarie 1486 - Henric al VII-lea al Angliei, prin căsătoria cu Elisabeta de York, fiica lui Eduard al IV-lea, unește Casa de Lancaster și Casa York.
18 ianuarie 1523 - Conchistadorul Francisco Pizarro a înființat orașul Ciudad de los Reyes, actualul Lima, pentru a fi capitala pământurilor cucerite de el pentru Coroana Spaniei.
18 ianuarie 1653 - A fost semnat tratatul de unire a Ucrainei cu Rusia. Bogdan Hmelnițki a fost hatman al Hatmanatului cazacilor Zaporojeni (din Ucraina) și conducătorul rebeliunii împotriva magnaților polono-lituanieni (1648–1654), care a dus la apariția statului căzăcesc.
18 ianuarie 1689 - S-a născut Charles Louis de Secondat Montesquieu, scriitor şi filosof reprezentativ al iluminismului francez („Scrisori persane”).
18 ianuarie 1701 - Frederic I se încoronează ca rege al Prusiei, la Königsberg.
18 ianuarie 1733 - A fost adus la o gradină zoologică din Boston primul urs polar prezentat public vreodată în SUA.
18 ianuarie 1778 - Exploratorul englez James Cook este primul european care descoperă Insulele Hawai, pe care el le numește "Insulele Sandwich".
18 ianuarie 1799 - Francezul Louis Robert primește brevetul pentru descoperirea primei instalații de produs hârtie.
18 ianuarie 1844 - La Iași se joacă, în premieră, comedia lui Vasile Alecsandri "Iorgu de la Sadagura", prima scriere dramatică originală a lui Alecsandri, considerată ca piatră de temelie a dramaturgiei românești.
18 ianuarie 1847 - Franz Liszt concertează la Iași, în casa vistiernicului Alecu Balș, unde face cunoștință cu Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negri.
18 ianuarie 1871 - În Sala Oglinzilor de la Palatul Versailles, Franța, Wilhelm I este proclamat primul împărat al Germaniei. Acest lucru se datorează succeselor militare ale Berlinului în războiul franco-prusac. Imperiul este cunoscut sub numele de al doilea Reich al germanilor.
18 ianuarie 1879 - La Teatrul Național din București are loc premiera comediei "O noapte furtunoasă" de Ion Luca Caragiale. În distribuție: Grigore Manolescu, Ion Panu, Mihail Mateescu, Anicuța Popescu, Aristița Romanescu.
18 ianuarie 1887 - Românul Lazăr Edeleanu reușește prima sinteză a amfetaminei la Universitatea Friedrich-Wilhelms.
18 ianuarie 1911 - Americanul Eugene Ely, pilotând un avion "Curtis", reușește prima aterizare pe o navă, cuirasatul "Pennsylvania".
18 ianuarie 1919 - Este fondată compania Bentley Motors.
18 ianuarie 1919 - Încep lucrările Conferinței de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919 – 21 ianuarie 1920).
18 ianuarie 1936 - A decedat la vârsta de 71 de ani Rudyard Kipling, scriitor englez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în anul 1907.
18 ianuarie 1941 - În teritoriul Transilvaniei de Nord-Est, ocupat de Ungaria în urma Dictatului de la Viena, s-a dispus, printr-o ordonanță, ca în toate actele de stare civilă numele românești să fie scrise cu grafie maghiară.
18 ianuarie 1945 - Al Doilea Război Mondial: Eliberarea orașului polonez Cracovia de către Armata Roșie.
18 ianuarie 1955 - S-a născut celebrul actor și regizor american Kevin Costner.
18 ianuarie 1997 - Exploratorul polar norvegian Borge Ousland reușește să traverseze pe jos, de unul singur, fără nici un ajutor, continentul antarctic, ajungând la baza neozeelandeza Scott de lângă Marea Ross. Ousland a plecat în expediție la 14 noiembrie 1996 din insula Berkner. În doua luni şi patru zile a parcurs 2829 km.
18 ianuarie 1999 - Are loc inaugurarea, la București, a "Centrului de Formare Diplomatică și Relații Internaționale" (CFDRI).
18 ianuarie 2005 - Compania Airbus a lansat, la Toulouse, avionul A380, cel mai mare aparat de zbor din lume destinat transportului civil.
18 ianuarie 2009 - Poetul Grigore Vieru moare în urma unui accident grav de circulație.
18 ianuarie 2009 - A decedat actorul basarabean Victor Ciutac.
18 ianuarie 2012 - Wikipedia și-a închis portalul în semn de protest față de elaborarea proiectului unei legi privind cenzura în internet în SUA.
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
Procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, propuși CSP pentru promovarea evaluării externe
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova