
18 ianuarie 474 - La vârsta de doar șapte ani, Leon al II-lea l-a succedat pe bunicul matern Leon I ca împărat al Imperiului Bizantin. Zece luni mai târziu a murit.
18 ianuarie 1486 - Henric al VII-lea al Angliei, prin căsătoria cu Elisabeta de York, fiica lui Eduard al IV-lea, unește Casa de Lancaster și Casa York.
18 ianuarie 1523 - Conchistadorul Francisco Pizarro a înființat orașul Ciudad de los Reyes, actualul Lima, pentru a fi capitala pământurilor cucerite de el pentru Coroana Spaniei.
18 ianuarie 1653 - A fost semnat tratatul de unire a Ucrainei cu Rusia. Bogdan Hmelnițki a fost hatman al Hatmanatului cazacilor Zaporojeni (din Ucraina) și conducătorul rebeliunii împotriva magnaților polono-lituanieni (1648–1654), care a dus la apariția statului căzăcesc.
18 ianuarie 1689 - S-a născut Charles Louis de Secondat Montesquieu, scriitor şi filosof reprezentativ al iluminismului francez („Scrisori persane”).
18 ianuarie 1701 - Frederic I se încoronează ca rege al Prusiei, la Königsberg.
18 ianuarie 1733 - A fost adus la o gradină zoologică din Boston primul urs polar prezentat public vreodată în SUA.
18 ianuarie 1778 - Exploratorul englez James Cook este primul european care descoperă Insulele Hawai, pe care el le numește "Insulele Sandwich".
18 ianuarie 1799 - Francezul Louis Robert primește brevetul pentru descoperirea primei instalații de produs hârtie.
18 ianuarie 1844 - La Iași se joacă, în premieră, comedia lui Vasile Alecsandri "Iorgu de la Sadagura", prima scriere dramatică originală a lui Alecsandri, considerată ca piatră de temelie a dramaturgiei românești.
18 ianuarie 1847 - Franz Liszt concertează la Iași, în casa vistiernicului Alecu Balș, unde face cunoștință cu Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negri.
18 ianuarie 1871 - În Sala Oglinzilor de la Palatul Versailles, Franța, Wilhelm I este proclamat primul împărat al Germaniei. Acest lucru se datorează succeselor militare ale Berlinului în războiul franco-prusac. Imperiul este cunoscut sub numele de al doilea Reich al germanilor.
18 ianuarie 1879 - La Teatrul Național din București are loc premiera comediei "O noapte furtunoasă" de Ion Luca Caragiale. În distribuție: Grigore Manolescu, Ion Panu, Mihail Mateescu, Anicuța Popescu, Aristița Romanescu.
18 ianuarie 1887 - Românul Lazăr Edeleanu reușește prima sinteză a amfetaminei la Universitatea Friedrich-Wilhelms.
18 ianuarie 1911 - Americanul Eugene Ely, pilotând un avion "Curtis", reușește prima aterizare pe o navă, cuirasatul "Pennsylvania".
18 ianuarie 1919 - Este fondată compania Bentley Motors.
18 ianuarie 1919 - Încep lucrările Conferinței de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919 – 21 ianuarie 1920).
18 ianuarie 1936 - A decedat la vârsta de 71 de ani Rudyard Kipling, scriitor englez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în anul 1907.
18 ianuarie 1941 - În teritoriul Transilvaniei de Nord-Est, ocupat de Ungaria în urma Dictatului de la Viena, s-a dispus, printr-o ordonanță, ca în toate actele de stare civilă numele românești să fie scrise cu grafie maghiară.
18 ianuarie 1945 - Al Doilea Război Mondial: Eliberarea orașului polonez Cracovia de către Armata Roșie.
18 ianuarie 1955 - S-a născut celebrul actor și regizor american Kevin Costner.
18 ianuarie 1997 - Exploratorul polar norvegian Borge Ousland reușește să traverseze pe jos, de unul singur, fără nici un ajutor, continentul antarctic, ajungând la baza neozeelandeza Scott de lângă Marea Ross. Ousland a plecat în expediție la 14 noiembrie 1996 din insula Berkner. În doua luni şi patru zile a parcurs 2829 km.
18 ianuarie 1999 - Are loc inaugurarea, la București, a "Centrului de Formare Diplomatică și Relații Internaționale" (CFDRI).
18 ianuarie 2005 - Compania Airbus a lansat, la Toulouse, avionul A380, cel mai mare aparat de zbor din lume destinat transportului civil.
18 ianuarie 2009 - Poetul Grigore Vieru moare în urma unui accident grav de circulație.
18 ianuarie 2009 - A decedat actorul basarabean Victor Ciutac.
18 ianuarie 2012 - Wikipedia și-a închis portalul în semn de protest față de elaborarea proiectului unei legi privind cenzura în internet în SUA.
Reguli mai stricte pentru deținătorii de arme. Modificările adoptate de Parlament
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
Circa 900 de copii și 50 de profesori au participat deja la Programul educațional „Excursia europeană”, organizat de Guvern
VIDEO // Campanie lansată de MMPS. Tinerii vor beneficia de formare și orientare profesională pentru a facilita angajarea în câmpul muncii
Republica Moldova reglementează voluntariatul
Cod galben de pericol de incendiu pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până pe 17 iulie
Copiii din Moldova vor primi mai ușor pensia de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”