
18 septembrie 324 - Constantin cel Mare l-a învins pe Licinius în bătălia de la Chrusopolis, preluând controlul asupra Imperiului Roman.
18 septembrie 411 - A murit Flavius Claudius Constantinus, cunoscut și sub numele de Constantin al III-lea. A fost un general roman care s-a autodeclarat împărat al Imperiului Roman de Apus în Britania, în anul 407.
18 septembrie 1180 - A decedat Ludovic al VII-lea (n. 1120) rege al Franței. A domnit din 1137 până la moartea sa. A fost membru al Casei Capetienilor. Fiul său, Filip al II-lea (Philippe Auguste), devine rege al Franței.
18 septembrie 1454 - În bătălia de la Konitz (Chojnice), în timpul războiului de treisprezece ani, oastea Cavalerilor Teutoni zdrobește armata Regatului Polonez, comandată de regele Cazimir al IV-lea.
18 septembrie 1502 - Cristofor Columb ancorează în Honduras. A fost al patrulea și ultimul voiaj al navigatorului genovez spre continentul american.
18 septembrie 1538 - S-a încheiat prima domnie în Moldova a voievodului Petru Rareş.
18 septembrie 1569 - A murit ilustrul pictor flamand Pieter Bruegel cel Bătrân.
18 septembrie 1709 - S-a născut Samuel Johnson, autor și lexicograf englez.
18 septembrie 1714 - George I ajunge în Marea Britanie pentru prima dată de când a devenit rege, de la 1 august.
18 septembrie 1783 - A încetat din viaţă matematicianul şi fizicianul elvețian Leonhard Euler (teoria mişcării planetelor şi cometelor). Este considerat fondatorul calculului variaţional.
18 septembrie 1793 - Președintele SUA, George Washington, a pus piatra de temelie a Capitoliului, devenit astăzi simbol al politicii americane și al libertății acestei națiuni.
18 septembrie 1809 - S-a redeschis “The Royal Opera House”, numită pe atunci Theatre Royal cu premiera Macbeth, de William Shakespeare.
18 septembrie 1814 - A început Congresul de la Viena (18 septembrie 1814 - 9 iunie 1815), care a pus în discuție noua arhitectură europeană după războaiele lui Napoleon.
18 septembrie 1819 - S-a născut Leon Foucault, celebru fizician francez care a demonstrat mișcarea de rotație a Pământului cu ajutorul pendulului care-i poartă numele și a determinat viteza luminii.
18 septembrie 1851 - A apărut primul număr al publicației americane The New York Daily Times, devenită șase ani mai târziu renumita The New York Times, care a supraviețuit până în zilele noastre.
18 septembrie 1872 - Regele Oscar al II-lea accede la tronul Suediei-Norvegiei.
18 septembrie 1879 - Are loc prima vizită oficială a principelui Alexandru al Bulgariei în Regatul României.
18 septembrie 1896 - A murit la Chișinău, Ştefan Gonata, agronom şi om politic, membru fondator al Societăţii Academice Române (n. 1 februarie 1838, Trifănești, jud. Bălți).
18 septembrie 1905 - S-a născut Greta Garbo (Garbo Lovisa Gustaffson), ilustră actriță de origine suedeză stabilită în SUA, unul dintre miturile sacre ale cinematografiei. Născută Greta Gustaffson, actrița a fost descoperită de regizorul Mauritz Stiller.
18 septembrie 1914 - S-a semnat Convenţia ruso-română, prin care Rusia se angajează să garanteze şi să apere integritatea teritorială a României şi recunoaşterea drepturilor acesteia asupra teritoriilor din Austro-Ungaria locuite de români în schimbul unei neutralităţi binevoitoare a României („Acordul Sazonov-Diamandi”).
18 septembrie 1928 - A avut loc zborul primului avion cu motor diesel (SUA).
18 septembrie 1931 - A început agresiunea Japoniei împotriva Chinei, care a avut drept rezultat ocuparea, în mai puţin de 5 luni, a întregului teritoriu al Chinei de nord-est (provincia istorică Manciuria).
18 septembrie 1934 - Uniunea Sovietică este admisa în Liga Națiunilor.
18 septembrie 1939 - S-a născut Jorge Sampaio, fost preşedinte al Portugaliei.
18 septembrie 1952 - Actorul, regizorul și producătorul de film englez Charlie Chaplin a părăsit Statele Unite pentru o călătorie în Europa și nu a putut intra înapoi în această țară la ordinul lui J. Edgar Hoover, directorul FBI.
18 septembrie 1959 - Este creată Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe lângă Consiliul Europei la Strasbourg (Franța), instituţie fondată de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cu scopul de a asigura respectarea obligaţiilor care rezultă din aceasta de către statele contractante. La 3 noiembrie 1998, a fost inaugurată la Strasbourg noua Curte Europeană a Drepturilor Omului.
18 septembrie 1961 - Secretarul general al ONU, suedezul Dag Hammarskjöld, și-a pierdut viața într-un accident aviatic în timpul unei călătorii în Africa, unde urma să aibă o întâlnire cu autoritățile din Congo.
18 septembrie 1967 - A încetat din viaţă Sir John Douglas Cockroft, fizician englez. A realizat prima transmutare a nucleului atomic cu ajutorul unui accelerator. Laureat al Premiului Nobel pe anul 1951.
18 septembrie 1970 - Chitaristul american Jimi Hendrix (James Marshall), a murit la doar 28 de ani, în urma unei supradoze de droguri, în Londra.
18 septembrie 1973 - Adunarea Generală a ONU recunoaște existența celor două Germanii.
18 septembrie 1980 - A încetat din viaţă scriitoarea americană Katherine Anne Porter, laureată a premiului Pulitzer (“Corabia nebunilor”).
18 septembrie 1981 - A fost abolită în Franţa pedeapsa cu moartea.
18 septembrie 1997 - A intrat în vigoare Convenţia ONU asupra interzicerii folosirii, stocării, producerii şi transferului de mine antipersonal.
18 septembrie 1998 - A încetat din viaţă Kurt Hager, ideologul comunist al fostei Republici Democrate Germane.
18 septembrie, anual - Ziua națională a statului Chile.
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
Procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, propuși CSP pentru promovarea evaluării externe
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova