
19 februarie 197 - Împăratul roman Septimius Severus l-a învins pe uzurpatorul Clodius Albinus în bătălia de la Lugdunum, cea mai sângeroasă bătălie dintre armatele romane.
19 februarie 1473 – S-a născut Nicolaus Copernicus, astronom polonez. El a dezvoltat celebra sa teorie privind mișcarea corpurilor cerești.
19 februarie 1594 – După ce a moștenit tronul polono-lituanian, ca urmaș al mamei sale, Catherina Jagello în 1587, Sigismund al III-lea de Vasa este încoronat rege al Suediei.
19 februarie 1630 – S-a născut Shivaji, fondatorul Imperiului Maratha pe subcontinentul indian.
19 februarie 1649 – Are loc Bătălia de la Guararapes. Trupele olandeze sunt învinse de forțele portugheze din Brazilia. A fost una dintre cele mai importante bătălii din istoria Braziliei, eveniment care a dus la crearea armatei braziliene.
19 februarie 1743 – S-a născut compozitorul Luigi Boccherini. Este cunoscut datorită unui menuet din Cvintetul de corzi în E, Op.13, Nr.5 și Concertul de violoncel în Si bemol major.
19 februarie 1817 – S-a născut regele William al III-lea al Olandei.
19 februarie 1825 – S-a născut scriitorul ungur Mor Jokai. A scris o operă vastă, de tonalitate romantic-idealistă, inspirată îndeosebi din istoria poporului maghiar.
19 februarie 1859 – S-a născut chimistul suedez Svante August Arrhenius, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1903. A făcut cercetări în domeniul disociației (ionizării) electroliților (1887) și în astronomie (teoria cozii cometelor – 1900). Este unul din fondatorii chimiei fizice.
19 februarie 1866 - A apărut lucrarea cercetătorului Gregor Mendel "Cercetări asupra plantelor hibride, în care sunt formulate legile fundamentale ale eredității", numite de urmași legile lui Mendel.
19 februarie 1878 - A fost semnat Tratatul de pace de la San Stefano, care încheia războiul ruso–turc, recunoștea independența României, dar sacrifica Dobrogea, care era cedată Rusiei, iar aceasta își rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detașată la 1856.
19 februarie 1880 - William A. White, primul-ministru plenipotențiar al Marii Britanii în România, și-a remis scrisorile de acreditare domnitorului Carol I. Cu același rang a fost acreditat la Londra N. Callimachi-Catargi.
19 februarie 1896 – S-a născut André Breton, poet francez. A fost inițiator și unul dintre fondatorii curentului cultural suprarealism, împreună cu Paul Eluard, Luis Buñuel și Salvador Dalí.
19 februarie 1942 – Aproximativ 150 de avioane japoneze au atacat orașul australian Darwin, provocând-i mari distrugeri. Bombardierele japoneze efectuau pentru prima dată un raid împotriva Australiei.
19 februarie 1942 – În cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, președintele american Franklin D. Roosevelt a semnat Ordinul executiv nr. 9066, care permitea autorităților să-i interneze pe etnicii japonezi americani în lagăre.
19 februarie 1951 – A încetat din viață scriitorul francez André Gide, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1947.
19 februarie 1959 – Anglia garantează independența Ciprului. Aceasta va fi proclamată la data de 16 august.
19 februarie 1960 – S-a născut prințul Andrew duce de Windsor, al doilea copil al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
19 februarie 1986 - URSS lansează primul element al Stației Spațiale Mir, misiune încheiată la 23 martie 2001.
19 februarie 1992 - În Coreea de Sud a intrat în vigoare Acordul privind reconcilierea, neagresiunea și cooperarea între Nord și Sud (semnat la 13 decembrie 1991). A fost semnată declarația privind crearea unei zone denuclearizate în peninsula Coreea.
19 februarie 1997 – A murit Deng Xiaoping, lider al Partidului Comunist din China.
19 februarie 2001 – A murit regizorul american Stanley Kramer. A fost nominalizat de numeroase ori (în 1953, 1959, 1962, 1968) pentru a obține Premiul Oscar pentru regie sau pentru cel mai bun film.
19 februarie 2001 – A decedat popularul cântăreț și compozitor francez, Charles Trenet.
19 februarie 2008 – Liderul comunist Fidel Castro, numărul unu în revoluția cubaneză din 1959, anunță că a renunțat la președinția Cubei.
19 februarie 2011 - Continuă Primăvara arabă prin protestele din Kuweit.
CSM a dat acordul pentru urmărirea penală în privința a patru judecători
Polițiștii vor întocmi electronic procesele-verbale
Ministra Sănătății despre adolescenta căzută de la înălțime: „Vor urma sancțiuni”
Două femei din nordul țării vor ajunge pe banca acuzaților pentru escrocherie de 80.000 de dolari
Legea privind calitatea apei potabile va fi modificată
O femeie din Cahul a suferit arsuri în urma unui incendiu
Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi în acest an 30 de mii de lei. Dorin Recean: „Semn de recunoștință pentru oamenii care au luptat împotriva nazismului și pentru pace”
Diaspora contribuie la modernizarea politicilor publice în Republica Moldova
Ala Nemerenco: Pacienții cu probleme acute au dreptul la consultație fără programare
Deputații se întrunesc joi în ședință plenară. Biroul permanent a aprobat ordinea de zi
Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare și are interdicția de a ocupa funcții publice pentru următorii 12 ani
Premierul Dorin Recean, în dialog cu noua directoare a ODIHR, Maria Telalian
Merele moldovenești debutează pe piața Indiei, cu prima livrare comercială după accesul liber pe una dintre cele mai mare piețe din lume
Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupere pasivă
GALERIE FOTO // Prima livrare comercială de mere moldovenești a pornit spre India
Autoritățile reamintesc cetățenilor că pot beneficia până la 31 martie de reduceri la asigurarea medicală
Guvernul a dat start negocierilor unui acord ce va promova reciproc investițiile moldo-indiene
UE a lansat un apel de propuneri destinat organizațiilor societății civile din R. Moldova
Două proiecte regionale de infrastructură derulate în raionul Ştefan Vodă, apreciate la faţa locului de vicepremierul Vladimir Bolea
Opoziția turcă cheamă la proteste în întreaga țară după arestarea primarului Istanbulului
O rețea de spălare de bani a fost deconspirată de autoritățile din Republica Moldova și Italia
Victimele violenței în familie vor fi scutite de taxele judiciare
Teatrul Național din Iași va prezenta două spectacole la Chișinău
Comisia de Evaluare a Judecătorilor a finalizat verificarea a doi magistrați
Vladimir Bolea, în sudul țării: „Fiecare cetățean merită șanse egale la condiții de viață mai bune”