
20 iunie 451 - A avut loc Bătălia de pe Câmpiile Catalaunice sau Bătălia de la Chalons, pe teritoriul actualei Franțe, și a fost ultima mare bătălie a antichității, precum și una dintre cele mai sângeroase lupte din istorie. O coaliție sub comanda generalului roman Flavius Aetius și a regelui vizigot Theodoric I a învins o armată condusă de regele hun Attila, marcând sfârșitul dominației militare hunice în Europa.
20 iunie 1005 - S-a născut califul Ali az-Zâhir, al șaptelea calif fatimid, rege al Damascului (1021-1036) și al Alepului (1021-1024). În timpul domniei sale au fost reconstruite zidurile Ierusalimului, distruse de un cutremur și mozaicurile moscheii Al Aqsa. De asemenea a autorizat reconstruirea Bisericii Sfântului Mormânt distruse în 1009 de Al-Hâkim.
20 iunie 1176 - A murit Mihalko Iurievici, cneaz al Rusiei Kievene din dinastia Riurik.
20 iunie 1597 - A decedat la nord de Arhipelagul Novaia Zemlia, exploratorul olandez Willem Barentz, pionier al navigației în Oceanul Înghețat de Nord.
20 iunie 1605 - A decedat țarul rus Fiodor al II-lea Borisovici Godounov.
20 iunie 1819 - S-a născut compozitorul francez de origine germană, considerat întemeietorul operetei clasice franceze, Jacques Offenbach.
20 iunie 1837 - Regina Victoria I a Regatului Unit urmează la tron unchiului ei regele William al IV-lea. A domnit 64 de ani, până în anul 1901, având una dintre cele mai lungi domnii.
20 iunie 1840 - Samuel Morse a obținut brevetul pentru inventarea telegrafului electromagnetic, un aparat cu ajutorul căruia putea transmite la distanță un mesaj.
20 iunie 1867 - Preşedintele american Andrew Johnson anunță cumpărarea teritoriului Alaska de la Rusia cu 7,2 milioane de dolari.
20 iunie 1891 - A decedat la Paris, Mihail Kogălniceanu, om politic, scriitor şi istoric, gazetar, “creierul” Unirii Principatelor Românești.
20 iunie 1894 - Bacteriologul Alexandre Yersin descoperă bacilul pestei și identifică drept vectori ai răspândirii epidemiei provocate de acesta – șobolanii.
20 iunie 1933 - A murit comunista germană Clara Zetkin, unul dintre întemeietorii Ligii „Spartacus” și ai Partidului Comunist din Germania, inițiatoarea sărbătoririi zilei de 8 Martie ca „Ziua Internațională a Femeii”.
20 iunie 1934 - S-a născut Iuri Vizbor, celebru cantautor, om de litere, poet, jurnalist, scenarist, actor sovietic, și de asemenea alpinist profesionist.
20 iunie 1936 - A avut loc Conferința Internaţională de la Montreux (Elveţia), ce a avut ca scop stabilirea unui nou regim al strâmtorilor Bosfor și Dardanele.
20 iunie 1946 - Candidatul Partidului Progresist al Muncitorilor Canadieni, Fred Rose, este condamnat pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice. El va primi o pedeapsă cu închisoarea de şase ani.
20 iunie 1955 - A avut loc cea mai îndelungată eclipsă totală de soare a secolului al XX-lea, cu o durată de 7 minute și 8 secunde, observată în Filipine.
20 iunie 1963 - Reprezentanți ai SUA și URSS au semnat un acord de instalare a “liniei fierbinți” telefonice între Washington și Moscova.
20 iunie 1967 - S-a născut actrița australiană Nicole Kidman, una din marile vedete ale Hollywoodului.
20 iunie 1990 - ATEM este transformată în Agenția Moldova-Press, astăzi Agenția Informațională de Stat „Moldpres”.
20 iunie 1991 - Berlin devine capitala Germaniei reunificate.
20 iunie 1995 - A murit, la Paris, scriitorul Emil Cioran, eseist și filosof, unul dintre cei mai originali oameni de cultură contemporani.
20 iunie 1996 - Orașul Berlin a devenit oficial unul din sediile ONU, găzduind două instituții ale organizației: Voluntarii ONU și Secretariatul Convenției-Cadru asupra schimbărilor climatice.
20 iunie 1999 - NATO pune capăt oficial bombardamentelor asupra Serbiei, după ce a verificat dacă toate trupele sârbe s-au retras din provincia Kosovo, locuită majoritar de albanezi.
20 iunie - Ziua mondială a refugiatului (ONU).
Reguli mai stricte pentru deținătorii de arme. Modificările adoptate de Parlament
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
Circa 900 de copii și 50 de profesori au participat deja la Programul educațional „Excursia europeană”, organizat de Guvern
VIDEO // Campanie lansată de MMPS. Tinerii vor beneficia de formare și orientare profesională pentru a facilita angajarea în câmpul muncii
Republica Moldova reglementează voluntariatul
Cod galben de pericol de incendiu pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până pe 17 iulie
Copiii din Moldova vor primi mai ușor pensia de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”