
20 iunie 451 - A avut loc Bătălia de pe Câmpiile Catalaunice sau Bătălia de la Chalons, pe teritoriul actualei Franțe, și a fost ultima mare bătălie a antichității, precum și una dintre cele mai sângeroase lupte din istorie. O coaliție sub comanda generalului roman Flavius Aetius și a regelui vizigot Theodoric I a învins o armată condusă de regele hun Attila, marcând sfârșitul dominației militare hunice în Europa.
20 iunie 1005 - S-a născut califul Ali az-Zâhir, al șaptelea calif fatimid, rege al Damascului (1021-1036) și al Alepului (1021-1024). În timpul domniei sale au fost reconstruite zidurile Ierusalimului, distruse de un cutremur și mozaicurile moscheii Al Aqsa. De asemenea a autorizat reconstruirea Bisericii Sfântului Mormânt distruse în 1009 de Al-Hâkim.
20 iunie 1176 - A murit Mihalko Iurievici, cneaz al Rusiei Kievene din dinastia Riurik.
20 iunie 1597 - A decedat la nord de Arhipelagul Novaia Zemlia, exploratorul olandez Willem Barentz, pionier al navigației în Oceanul Înghețat de Nord.
20 iunie 1605 - A decedat țarul rus Fiodor al II-lea Borisovici Godounov.
20 iunie 1819 - S-a născut compozitorul francez de origine germană, considerat întemeietorul operetei clasice franceze, Jacques Offenbach.
20 iunie 1837 - Regina Victoria I a Regatului Unit urmează la tron unchiului ei regele William al IV-lea. A domnit 64 de ani, până în anul 1901, având una dintre cele mai lungi domnii.
20 iunie 1840 - Samuel Morse a obținut brevetul pentru inventarea telegrafului electromagnetic, un aparat cu ajutorul căruia putea transmite la distanță un mesaj.
20 iunie 1867 - Preşedintele american Andrew Johnson anunță cumpărarea teritoriului Alaska de la Rusia cu 7,2 milioane de dolari.
20 iunie 1891 - A decedat la Paris, Mihail Kogălniceanu, om politic, scriitor şi istoric, gazetar, “creierul” Unirii Principatelor Românești.
20 iunie 1894 - Bacteriologul Alexandre Yersin descoperă bacilul pestei și identifică drept vectori ai răspândirii epidemiei provocate de acesta – șobolanii.
20 iunie 1933 - A murit comunista germană Clara Zetkin, unul dintre întemeietorii Ligii „Spartacus” și ai Partidului Comunist din Germania, inițiatoarea sărbătoririi zilei de 8 Martie ca „Ziua Internațională a Femeii”.
20 iunie 1934 - S-a născut Iuri Vizbor, celebru cantautor, om de litere, poet, jurnalist, scenarist, actor sovietic, și de asemenea alpinist profesionist.
20 iunie 1936 - A avut loc Conferința Internaţională de la Montreux (Elveţia), ce a avut ca scop stabilirea unui nou regim al strâmtorilor Bosfor și Dardanele.
20 iunie 1946 - Candidatul Partidului Progresist al Muncitorilor Canadieni, Fred Rose, este condamnat pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice. El va primi o pedeapsă cu închisoarea de şase ani.
20 iunie 1955 - A avut loc cea mai îndelungată eclipsă totală de soare a secolului al XX-lea, cu o durată de 7 minute și 8 secunde, observată în Filipine.
20 iunie 1963 - Reprezentanți ai SUA și URSS au semnat un acord de instalare a “liniei fierbinți” telefonice între Washington și Moscova.
20 iunie 1967 - S-a născut actrița australiană Nicole Kidman, una din marile vedete ale Hollywoodului.
20 iunie 1990 - ATEM este transformată în Agenția Moldova-Press, astăzi Agenția Informațională de Stat „Moldpres”.
20 iunie 1991 - Berlin devine capitala Germaniei reunificate.
20 iunie 1995 - A murit, la Paris, scriitorul Emil Cioran, eseist și filosof, unul dintre cei mai originali oameni de cultură contemporani.
20 iunie 1996 - Orașul Berlin a devenit oficial unul din sediile ONU, găzduind două instituții ale organizației: Voluntarii ONU și Secretariatul Convenției-Cadru asupra schimbărilor climatice.
20 iunie 1999 - NATO pune capăt oficial bombardamentelor asupra Serbiei, după ce a verificat dacă toate trupele sârbe s-au retras din provincia Kosovo, locuită majoritar de albanezi.
20 iunie - Ziua mondială a refugiatului (ONU).
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
Procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, propuși CSP pentru promovarea evaluării externe
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova