
22 iunie 972 - A fost inaugurată în Cairo moscheea Al Azhar, cea mai mare din lumea islamică. Moscheea dispune în plus faţă de spațiul de cult propriu-zis de o universitate islamică, precum şi de clădirile destinate cazării cadrelor didactice şi elevilor. Pe lângă universitate funcționa de asemenea un spital. În domeniul medicinii, musulmanii depășiseră mult în acea vreme europenii, cărora le erau interzise cercetările pe cadavre și autopsiile.
22 iunie 1276 - A murit Papa Inocențiu al V-lea. A fost autorul mai multor lucrări de filozofie, teologie și drept canonic, inclusiv comentarii cu privire la Epistolele Pauline. A încercat să discute reunirea cu Biserica Ortodoxa Răsăriteană.
22 iunie 1462 - Are loc primul asediu al cetății Chilia. A fost un atac nereușit al lui Stefan cel Mare, domnul Moldovei, asupra cetății Chilia, apărată de o garnizoană maghiară. În timpul atacului, Ștefan este rănit la gleznă. Potrivit tradiției, Ștefan cel Mare a pierdut doar două bătălii, una dintre care fiind asediul Chiliei din 1462.
22 iunie 1479 - S-au încheiat construcțiile cetății Chilia Nouă ctitorită de către Ștefan cel Mare, pe malul stâng al Dunării.
22 iunie 1498 - Ștefan cel Mare a condus o expediție de represalii în Polonia, urmare a atacului din anul precedent al regelui Ioan Albert asupra Moldovei. A ars toate așezările și cetățile din Galiția, până aproape de Cracovia, ajungând peste Nistru, în Pocuția.
22 iunie 1529 - A avut loc Bătălia de la Feldioara - oastea moldovenească a zdrobit partizanii lui Ferdinand de Habsburg. A fost o confruntare iniţiată de domnul Moldovei, Petru Rareș (1527–38, 1541–46), în sprijinul regelui Ungariei, Ioan Zápolya (1526–40). În contextul luptelor pentru tronul Ungariei dintre Ferdinand I de Austria (1526–1564) şi Ioan Zápolya, acesta fiind sprijinit de Imperiul Otoman şi Polonia, Petru Rareş a intervenit de mai multe ori în Transilvania.
22 iunie 1767 - S-a născut Wilhelm von Humboldt, vestit filozof politic și lingvist german.
22 iunie 1777 - S-a născut Andreas Alois Ankwicz von Skarbek-Poslawice, arhiepiscop de Lemberg și arhiepiscop de Praga.
22 iunie 1799 - Comisia constituită din savanți din mai multe țări prezintă etaloanele sistemului metric – metrul și kilogramul – care au fost preluate de guvernul francez și depuse pentru păstrare, la Arhivele Republicii Franceze. La 27 iunie Convenția de la Paris stabilește “metrul adevărat și definitiv” (443,295 938 linii de toise, și 1 toise=864 linii) după ce, în 1795, decretase “metrul provizoriu și legal” (443,443 linii de toise) egal cu valoarea a 40-a milioana parte a meridianului parizian (20.522.960 toise).
22 iunie 1805 - S-a născut revoluționarul italian Giuseppe Mazzini, luptător în mișcarea „Risorgimento” (în traducere „Renașterea Italiei”), pentru unificarea Italiei.
22 iunie 1815 - Napoleon I abdică a doua și ultima dată. Armatele aliate ale Rusiei, Austriei, Prusiei și Angliei au impus abdicarea și exilul împăratului Franței (1804-1814 și 1815), pe Insula Sfânta Elena.
2 iunie 1887 - S-a născut Julian Sorell Huxley, biolog şi filosof, primul director general al UNESCO.
22 iunie 1898 - Începe Războiul hispano-american. Pușcașii marini americani debarcă în Cuba.
22 iunie 1898 - S-a născut scriitorul german Erich Maria Remarque (“Nimic nou pe frontul de Vest”).
22 iunie 1903 - S-a născut John Herbert Dillinger, Jr., celebru jefuitor de bănci în Marea criză din Statele Unite ale Americii.
22 iunie 1910 - S-a născut Konrad Zuse, cercetător german, inventatorul primului calculator funcțional.
22 iunie 1911 - A avut loc încoronarea regelui George al V-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei.
22 iunie 1940 - În cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, noul guvern francez condus de mareșalul Philippe Pétain semnează cu Germania armistițiul de la Rethondes.
22 iunie 1941 - În cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, sovieticii încep execuții în masă la închisoarea Brygidki, Lwów (Polonia). Execuțiile se vor opri la 28 iunie. Dintre cei 13.000 prizonieri, majoritatea polonezi, doar 600 au fost cruțați. 3.000 dintre prizonieri erau ucraineni.
22 iunie 1941 - Germania începe Operațiunea Barbarossa, reprezentând atacul asupra URSS. Este difuzată Declarația lui Winston Churchill cu privire la sprijinirea URSS de către Marea Britanie în lupta împotriva Germaniei.
22 iunie 1942 - În cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania începe Operațiunea Fall Blau, reprezentând atacul Grupului de Armate Sud asupra sudului URSS.
22 iunie 1944 - URSS începe Operațiunea Bagration, ofensivă care a curățat teritoriul Bielorusiei sovietice și al Poloniei răsăritene de trupele germane.
22 iunie 1970 - Președintele Richard Nixon a semnat cel de-al 26-lea amendament la Constituție, prin care vârsta la care le era permis cetățenilor să voteze era stabilită la 18 ani.
22 iunie 1978 - Astronomul american James W. Christy a descoperit Charon, pe atunci considerat primul satelit al planetei Pluto, la Observatorul Naval din Statele Unite, după examinarea unor imagini extrem de mărite ale planetei Pluto, luate în urmă cu două sau trei luni.
22 iunie 1987 - Moare Fred Astaire (pseudonim pentru Frederick Austerlitz), celebru actor și dansator american (filmografie: „Tata - picioare lungi”, „Invitație la dans”).
22 iunie 1995 - La Paris, România remite oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană.
22 iunie 2008 - A murit George Carlin, actor de comedie și autor american. A câștigat cinci premii Grammy pentru albumele sale de comedie. Tema sa favorită a constituit-o critica adusă societății, clasei politice, religiei, limbii engleze și altor subiecte considerate tabu.
22 iunie 2015 - A murit James Horner, celebru compozitor american de muzică de film.
Peste 4 500 de șoferi au fost amendați în zilele de odihnă pentru încălcări în traficul rutier
Opt autospeciale și peste 30 de pompieri au intervenit la un incendiu de vegetație la Căușeni
Mașini de peste 3 milioane de lei aduse prin contrabandă din UE au fost ridicate de oamenii legii
Medalii de aur, argint și bronz pentru elevii din Republica Moldova la Olimpiada Balcanică de Fizică și la cea de Matematică
Igor Grosu, alături de diaspora din Marea Britanie la o sărbătoare a tradițiilor: „La mii de kilometri de casă, a prins viață un colț de Moldova”
Daniel Vodă, tătic de clasa I: „Le urez tuturor taților sănătate, răbdare, putere și inimi bune”
Creativitate și eleganță la UniverArtFashion 2025: Absolvenții de la „Ion Creangă” au defilat în Parcul „Valea Morilor”
Școlile din capitală se implică în colectarea selectivă a deșeurilor
Ziua Dunării 2025: Republica Moldova reafirmă angajamentul pentru protejarea fluviului care unește Europa
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro