
27 septembrie 1130 - Principele normand Roger al II-lea este uns rege al Siciliei de către Papa Anaceltus al II-lea.
27 septembrie 1271 - S-a născut Venceslau al II-lea, în cehă Václav. A fost începând cu 1278 rege al Boemiei și din 1300, rege al Poloniei. A fost penultimul domnitor din dinastia de Přemysl.
27 septembrie 1389 - S-a născut Cosimo de Medici (Cosimo cel Bătrân), primul membru al familiei de bancheri Medici care a ajuns la conducerea republicii florentine.
27 septembrie 1529 - Sultanul otoman Soliman I începe fără succes asediul orașului Viena. Primul asediu al Vienei de către turci şi aliaţi moldoveni a durat din data de 27 septembrie până la 14/15 octombrie, când Soliman I s-a retras cu pierderi însemnate. Cifra pierderilor este încă controversată, ea variind între 20.000 şi 40.000 de soldaţi turci căzuţi în luptă.
27 septembrie 1540 - Papa Paul al III-lea emite bula papală „Regimini militantis Ecclesiae”, prin care instituie Societatea lui Iisus, sau Ordinul Iezuiţilor, aflat în serviciul direct al Papei. Bazele ordinului au fost puse la data de 15 august 1534 de către un grup de studenți ai Universității din Paris, în frunte cu Ignatiu de Loyola.
27 septembrie 1590 - Papa Urban al VII-lea moare la 13 zile după ce este ales. A fost cel mai scurt pontificat din istoria bisericii catolice.
27 septembrie 1601 - S-a născut Regele Ludovic al XIII-lea al Franţei.
27 septembrie 1669 - Veneţienii predau cetatea Candia (astăzi Heraklion în Insula Creta) turcilor, după un asediu care a durat 21 de ani, între 1648-1669.
27 septembrie 1716 - A murit, asasinat în Rumelia, Antim Ivireanul, mitropolit român de origine georgiană.
27 septembrie 1822 - Savantul francez Jean-François Champollion anunță că a descifrat, cu ajutorul inscripției de pe “piatra de la Rosetta”, hieroglifele Egiptului antic.
27 septembrie 1825 - Primul tren de persoane a fost pus în exploatare în Anglia, între localitățile Stokton și Darlington. Inginerul britanic Georges Stephenson este cel care a inventat locomotiva cu aburi.
27 septembrie 1853 - Sultanul Abdul-Medjid trimite Rusiei un ultimatum prin care cere evacuarea trupelor de ocupaţie din Principatele Române.
27 septembrie 1871 - S-a născut Grazia Deledda, scriitoare italiană, laureată a Premiului Nobel.
27 septembrie 1880 - S-a născut Jacques Thibaud, unul dintre cei mai apreciați violoniști francezi ai sec. XX. Trioul pe care l-a format împreună cu Alfred Cortot şi Pablo Casals, şi care i-a purtat numele, i-a adus celebritatea.
27 septembrie 1891 - A încetat din viaţă scriitorul rus Ivan Goncearov, al cărui personaj principal din capodopera sa, romanul “Oblomov”, a devenit simbolul inerţiei şi al pasivităţii – “oblomovism”.
27 septembrie 1896 - Împăratul Franz Joseph al Austriei, împreună cu regii Carol I al României și Alexandru I al Serbiei, au inaugurat la Orșova (pe atunci în Austro-Ungaria) canalul navigabil de la Porțile de Fier.
27 septembrie 1905 - Fizicianul german Albert Einstein publică în revista științifică Annalen der Physik, studiul “Depinde inerția unui corp de conținutul lui de energie?”. Această lucrare cuprinde conceptul care mai târziu va fi simbolizat de celebra relație E=mc2 .
27 septembrie 1909 - A avut loc inaugurarea oficială a portului Constanţa. Primele amenajări datează din anii 1857-1860. Finalizarea lucrărilor a fost condusă de inginerul Anghel Saligny.
27 septembrie 1917 - A încetat din viaţă ilustrul pictor impresionist francez Edgar Degas.
27 septembrie 1922 - Regele Greciei, Constantin I este forțat să abdice în favoarea fiului său George al II-lea.
27 septembrie 1926 - A avut loc, la Paris, primul Congres internaţional al cinematografului, sub egida Societăţii Naţiunilor.
27 septembrie 1928 - SUA recunosc Republica Chineză și guvernul naționalist chinez.
27 septembrie 1939 - Varșovia capitulează în fața trupelor naziste germane care au asediat orașul timp de zece zile.
27 septembrie 1940 - S-a încheiat la Berlin Pactul militar şi economic pe zece ani între Germania, Italia şi Japonia (Axa Berlin-Roma-Tokio). Cele trei țări își promit ajutor multilateral pentru instaurarea unei “noi ordini” în Europa şi în “Marea Asie de Răsărit”.
27 septembrie 1945 - S-a născut poetul român din Bucovina de Nord, Vasile Tărâțeanu (n. în satul Sinăuții de Jos, raionul Adâncata, regiunea Cernăuți, actualmente în Ucraina.
27 septembrie 1951 - S-a născut celebrul cântăreţ american Marvin Lee Aday, cunoscut mai bine sub numele de scenă Meat Loaf.
27 septembrie 1952 - S-a născut Dumitru Prunariu, cosmonaut, primul și până în prezent singurul român care a zburat în spațiul cosmic.
27 septembrie 1953 - S-a născut Diane Abbott, prima femeie de culoare aleasă în Parlamentul britanic.
27 septembrie 1961 - A decedat celebra poetă americană Hilda Doolittle.
27 septembrie 1964 - Sfârșitul anchetei în cazul asasinării președintelui SUA J. F. Kennedy. Rezultatul a stabilit că Lee Harvey Oswald a acționat singur.
27 septembrie 1965 - A murit Clara Bow, renumită actriță americană.
27 septembrie 1991 – La Constanța s-a născut campioana română de tenis de câmp Simona Halep.
27 septembrie 1996 - Talibanii afgani cuceresc Kabulul, îl execută pe preşedintele Najibullah, închid şcolile pentru fete, interzic femeilor să lucreze şi stabilesc pedepse islamice, instaurând un sistem islamic complet.
27 septembrie 1998 - O piesă de teatru scrisă în urmă cu 400 de ani, al cărei personaj principal este regele Edward al III-lea, a fost oficial recunoscută de experţi ca fiind o lucrare a lui William Shakespeare.
27 septembrie 2002 - Timorul de Est, stat în sud-estul Asiei a devenit cel de-al 191-lea membru al ONU, după ce şi-a declarat independenţa față de Indonezia la 20 mai 2001.
27 septembrie 2008 - Astronautul Zhai Zhigang, primul chinez care a zburat în spațiu la bordul navei Shenzhou 7, a ieșit pentru 22 de minute din modulul orbital. Shenzhou 7 fusese lansată la 25 septembrie.
27 septembrie 2020 - Forțele armate armene și cele azere au început ostilitățile în regiunea Arțah, determinând introducerea legii marțiale în ambele țări și mobilizarea în Armenia.
27 septembrie, anual - Ziua internațională a turismului.
Școlile din Republica Moldova pot fi susținute prin donații transparente folosind MPay
GALERIE FOTO // Semnarea acordului dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Muncii și Protecției Sociale în cadrul proiectului „Locuințe publice III”
Militari moldoveni au fost decorați pentru contribuția lor în misiunea EUFOR ALTHEA
Încă un deputat în vizorul Procuraturii Anticorupție. Irina Lozovan are interdicția de a părăsi țara
Trei angajați ai unui centru pentru persoane cu dizabilități au fost arestați pentru trafic de ființe umane
CSM condamnă atacurile unei deputate asupra unui magistrat
Program suplimentar de activitate la ANI în zilele de 22 și 23 martie
Încă un lider local al Partidului „Șor”, trimis în judecată pentru finanțare ilegală
Igor Grosu: „Ziua Internațională a Sindromului Down, este despre curaj, acceptare și bunătate ”
Delegația UE: Republica Moldova avansează în procesul de aderare
Ziua Mondială a Apei // Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să folosească rațional resursele de apă
Ucraina // Zelenski, în vizită la trupele care apără orașul strategic Pokrovsk
Zilele Reginei Maria la Chișinău // Iuliana Gorea Costin: „Simbolizează dreptul nostru la identitate”
UPDATE // Traficul transfrontalier, fluidizat la PTF Sculeni
Târguri cu produse locale se desfășoară în sectoarele capitalei
Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, întrevedere cu moldovenii stabiliți la Strasbourg: „Am descoperit niște oameni minunați, implicați și foarte conectați la tot ce se întâmplă în R. Moldova”
METEO // Temperaturi generoase se anunță pentru sâmbătă
CA a amendat un post regional de televiziune cu 85.000 de lei pentru dezinformare și promovarea unor actori politici
Reuters // Omul de afaceri Veaceslav Platon rămâne în arest. Justiţia din Marea Britanie i-a refuzat eliberarea pe cauţiune
Germania deblochează un ajutor militar de 3 miliarde de euro pentru Ucraina
Șefa statului, Maia Sandu, a primit scrisorile de acreditare din partea mai multor ambasadori
Peste 10.000 de porci au fost sacrificați la o fermă din Anenii Noi, în urma unui focar de pestă porcină
Mai multe locuințe sociale vor fi modernizate printr-un proiect de 20 milioane de euro
Forumul ONG-urilor de Mediu 2025: Parteneriate pentru un viitor sustenabil și politici eficiente de protecție a mediului