
Regulamente locale privind gestionarea spațiilor verzi și lacurilor, examinate de platformele de mediu din Ștefan Vodă și Căușeni
Platformele locale de mediu din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni s-au întâlnit ieri, în cadrul unor reuniuni, pentru a discuta realizările, provocările și perspectivele în domeniul protecției mediului la nivel local. La ședințele de lucru au participat membrii platformelor (inspectori de poliție, inspectori de mediu, judecători, procurori, reprezentanți ai consiliilor raionale și ai sectorului asociativ), precum și reprezentanți ai Ministerului Mediului și ai Administrației Naționale „Apele Moldovei”, transmite MOLDPRES.
Agenda ședințelor a fost conturată în trei sesiuni principale.
„Temele abordate au ţinut de tendințele internaționale și modificările normative recente din domeniul protecției mediului; activitățile realizate de secretariatului platformelor locale la nivel local; planificarea seminarelor tematice cu reprezentanți ai administrațiilor publice locale privind contravențiile de mediu în sem II al anului 2025. În contextul tendințelor internaționale din domeniul protecției mediului a fost abordată jurisprudența recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului și influența Consiliului Europei în protecția mediului la nivel național. De asemenea, a fost prezentată membrilor platformelor inițiativa promovată de către sectorului asociativ și academic european de adoptare a unui protocol adițional la Convenția Europeană a Drepturilor Omului cu privire la dreptul la un mediu curat, sănătos și sustenabil”, explică asociaţia EcoContact.
Nicolina Cramarenco, șef serviciu juridic al Ministerului Mediului, a prezentat modificările legislative recente din domeniul protecției mediului. În special, au fost abordate modificările recente operate la capitolul IX din Codul Penal - infracțiunile de mediu, precum și aspecte ce țin de reforma instituțională de mediu.
De asemenea, a fost discutat subiectul restructurării Procuraturii Generale, în cadrul căreia, începând cu 1 aprilie curent, va fi constituită Secția pentru combaterea infracțiunilor contra mediului.
Suplimentar au fost abordate noile modificări referitoare la accesul la informațiile de interes public și impactul acestora în privința informațiilor de mediu.
Alexandru Cojocari, șef direcția Bazinală Nistru în cadrul Administrației Națională „Apele Moldovei”, a prezentat evoluția reformei instituției, noile sarcini și atribuții, precum și trecerea în revista a rezultatelor inventarierii lacurilor în toamna 2024. Participanții au fost familiarizați și cu aspecte ce țin de starea actuală a iazurilor și lacurilor, precum și măsurile normative și tehnice necesare pentru gestionarea corespunzătoare a acestora.
Membrii secretariatului platformelor locale din Ștefan Vodă și Căușeni (juriști și secretari) au prezentat activitățile realizate de aceștia în perioada mai 2024 – februarie 2025. Un rezultat concret al acestor eforturi a fost elaborarea a patru tipuri de regulamente locale: privind pășunatul și cositul, constatarea contravențiilor, funcționarea comisiilor administrative și transparența în procesul decizional. Aceste documente, deja transmise autorităților locale, reprezintă un instrument concret în aplicarea legislației de mediu și în crearea unui cadru de acțiune clar pentru comunitățile locale.
Pentru anul 2025, platformele locale de mediu și-au propus să intensifice activitățile de monitorizare și documentare a problemelor de mediu, să ofere asistență juridică în cazurile raportate, să supravegheze modul de aplicare a regulamentelor aprobate și să participe activ la consultările publice. De asemenea, vor fi organizate sesiuni de instruire pentru reprezentanții autorităților locale, astfel încât aceștia să fie mai bine pregătiți pentru a identifica, constatat și soluționa încălcările legislației de mediu.
EcoContact coordonează secretariatul platformelor locale de mediu, activitate desfășurată în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de AO EcoContact cu sprijinul Suediei. Aceste platforme, funcționale în raioanele Cahul, Căușeni, Fălești, Hâncești, Ștefan Vodă, Ialoveni și municipiul Bălți, au rolul de a sprijini colaborarea dintre comunități, autorități și specialiști în domeniu, contribuind la dezvoltarea unei guvernanțe de mediu mai eficiente și la facilitarea accesului la justiție în problemele de mediu.
Cinci farmacii noi au fost deschise în cadrul Proiectului „Farmacie în Satul Tău”
Peste 40 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în cimitire, de Paștele Blajinilor
FOTO Sergiu Lazarencu la București: „Mulțumim pentru prietenia sinceră și sprijinul constant pe care România îl oferă R. Moldova”
Instituțiile de învățământ din țară vor organiza activități dedicate comemorării victimelor foametei din anii 1946–1947
Parlamentul va găzdui etapa finală a celei de-a VI-a ediții a jocului intelectual „Cunoaște-ți Parlamentul”
Proiectul Academia „Junior Club”. Elevii Liceului Teoretic „Universul” din capitală, în vizită la Academia „Ștefan cel Mare”
Polițiștii îndeamnă cetățenii să-și securizeze locuințele. IGP: De sărbători, oamenii pleacă în vacanță și furturile se întețesc
Circa 9 000 de locuri de muncă, propuse de ANOFM. Chișinău și Bălți, printre localitățile cu cele mai multe posturi vacante
În perioada Paștelui Blajinilor, Centrele de preluare a apelurilor de urgență 112 vor activa în regim alert
Arcașa Alexandra Mîrca a cucerit medalia de bronz la Grand Prix-ul din Turcia
Președinta Maia Sandu, întrevedere cu noul Cancelar al Austriei, Christian Stocker: „Am convenit asupra importanței viitorului european al Moldovei”
Republica Moldova va adera la Convenția pentru reglementarea pașnică a conflictelor internaționale
Mai multe clase-model de limba română și limba bulgară din Taraclia au fost dotate cu mobilier și echipamente noi
Alegeri locale noi: CEC a aprobat simbolurile concurenților electorali pentru imprimarea în buletinele de vot
Monumentele istorice din Moldova vor putea fi restaurate cu bani din Fondul național al culturii
În Republica Moldova va fi instituit un sistem național de trasabilitate a produselor din tutun
Vicepremierul Mihai Popșoi va efectua o vizită de lucru în Polonia
Deputații se întrunesc miercuri în ședință plenară
Cristina Gherasimov, în vizită la elevii din Anenii Noi calificați în finala EuroQuiz 2025
Peste 17.000 de moldoveni au solicitat ambulanța în ultima săptămână
Președinta Maia Sandu participă la Congresul Partidului Popular European din Spania
Circa 1400 de tineri vor fi încorporați în serviciul militar în termen
2 mai va fi zi lucrătoare
Moldovenii stabiliți în Franța vor beneficia de pensii și alte prestații sociale în baza unui nou acord bilateral
Moldova va primi finanțare europeană prin Programul Interreg Europe 2021–2027