
Regulamente locale privind gestionarea spațiilor verzi și lacurilor, examinate de platformele de mediu din Ștefan Vodă și Căușeni
Platformele locale de mediu din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni s-au întâlnit ieri, în cadrul unor reuniuni, pentru a discuta realizările, provocările și perspectivele în domeniul protecției mediului la nivel local. La ședințele de lucru au participat membrii platformelor (inspectori de poliție, inspectori de mediu, judecători, procurori, reprezentanți ai consiliilor raionale și ai sectorului asociativ), precum și reprezentanți ai Ministerului Mediului și ai Administrației Naționale „Apele Moldovei”, transmite MOLDPRES.
Agenda ședințelor a fost conturată în trei sesiuni principale.
„Temele abordate au ţinut de tendințele internaționale și modificările normative recente din domeniul protecției mediului; activitățile realizate de secretariatului platformelor locale la nivel local; planificarea seminarelor tematice cu reprezentanți ai administrațiilor publice locale privind contravențiile de mediu în sem II al anului 2025. În contextul tendințelor internaționale din domeniul protecției mediului a fost abordată jurisprudența recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului și influența Consiliului Europei în protecția mediului la nivel național. De asemenea, a fost prezentată membrilor platformelor inițiativa promovată de către sectorului asociativ și academic european de adoptare a unui protocol adițional la Convenția Europeană a Drepturilor Omului cu privire la dreptul la un mediu curat, sănătos și sustenabil”, explică asociaţia EcoContact.
Nicolina Cramarenco, șef serviciu juridic al Ministerului Mediului, a prezentat modificările legislative recente din domeniul protecției mediului. În special, au fost abordate modificările recente operate la capitolul IX din Codul Penal - infracțiunile de mediu, precum și aspecte ce țin de reforma instituțională de mediu.
De asemenea, a fost discutat subiectul restructurării Procuraturii Generale, în cadrul căreia, începând cu 1 aprilie curent, va fi constituită Secția pentru combaterea infracțiunilor contra mediului.
Suplimentar au fost abordate noile modificări referitoare la accesul la informațiile de interes public și impactul acestora în privința informațiilor de mediu.
Alexandru Cojocari, șef direcția Bazinală Nistru în cadrul Administrației Națională „Apele Moldovei”, a prezentat evoluția reformei instituției, noile sarcini și atribuții, precum și trecerea în revista a rezultatelor inventarierii lacurilor în toamna 2024. Participanții au fost familiarizați și cu aspecte ce țin de starea actuală a iazurilor și lacurilor, precum și măsurile normative și tehnice necesare pentru gestionarea corespunzătoare a acestora.
Membrii secretariatului platformelor locale din Ștefan Vodă și Căușeni (juriști și secretari) au prezentat activitățile realizate de aceștia în perioada mai 2024 – februarie 2025. Un rezultat concret al acestor eforturi a fost elaborarea a patru tipuri de regulamente locale: privind pășunatul și cositul, constatarea contravențiilor, funcționarea comisiilor administrative și transparența în procesul decizional. Aceste documente, deja transmise autorităților locale, reprezintă un instrument concret în aplicarea legislației de mediu și în crearea unui cadru de acțiune clar pentru comunitățile locale.
Pentru anul 2025, platformele locale de mediu și-au propus să intensifice activitățile de monitorizare și documentare a problemelor de mediu, să ofere asistență juridică în cazurile raportate, să supravegheze modul de aplicare a regulamentelor aprobate și să participe activ la consultările publice. De asemenea, vor fi organizate sesiuni de instruire pentru reprezentanții autorităților locale, astfel încât aceștia să fie mai bine pregătiți pentru a identifica, constatat și soluționa încălcările legislației de mediu.
EcoContact coordonează secretariatul platformelor locale de mediu, activitate desfășurată în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de AO EcoContact cu sprijinul Suediei. Aceste platforme, funcționale în raioanele Cahul, Căușeni, Fălești, Hâncești, Ștefan Vodă, Ialoveni și municipiul Bălți, au rolul de a sprijini colaborarea dintre comunități, autorități și specialiști în domeniu, contribuind la dezvoltarea unei guvernanțe de mediu mai eficiente și la facilitarea accesului la justiție în problemele de mediu.
Cetățenii pot participa pe 9 mai la discuții cu miniștri și diverse activități organizate în PMAN cu ocazia Zilei Europei
Republica Moldova a primit un nou pachet de asistență din partea SUA pentru modernizarea BPDS „Fulger”
Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor de 30 de mii de lei
Peste șapte mii de persoane au fost plasate în câmpul muncii de la începutul anului 2025
Activitatea punctelor de trecere a frontierei moldo-române va fi sistată în această noapte, între orele 01:30 – 03:00
Vremea se menține posomorâtă joi, cu ploi slabe și maxime de până la 18 grade Celsius
Republica Moldova va implementa sistemul e-Dosar, care va permite gestionarea electronică a cauzelor penale și contravenționale
Cetățenii pot solicita online informații din Registrul dosarelor succesorale și testamentelor
Accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală va fi limitat în zilele de 8 și 9 mai
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
CEC a acreditat observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor locale noi