
Sociologul Victor Mocanu a împlinit 60 de ani
Chişinău, 31 aug. /MOLDPRES/. Președintele Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, Victor Mocanu, doctor în sociologie, conferențiar cercetător, directorul Centrului Sociologie și Psihologie Socială, deținător al ”Ordinului de Onoare”, a împlinit astăzi 60 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut în 1961, în satul Cărpineni, raionul Hânceşti. În 1983 a absolvit Facultatea Construcții Industriale și Civile a Universității Tehnice a Moldovei, specialitatea inginer constructor. În 1992 Victor Mocanu a susținut teza de doctor în sociologie cu tema „Factorii sociali ai perfecționării potențialului uman al constructorilor din mediul rural”, în cadrul Institutului de Sociologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei. În anul 1998 i-a fost conferit titlul știinţific de conferențiar cercetător.
În perioada 1991-2014 Victor Mocanu a activat la Institutul de Filosofie, Sociologie și Drept al AȘM, actualmente Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, ca cercetător știinţific, secretar știinţific și șef de secție. Începând cu anul 2015, este director al Centrului Sociologie și Psihologie Socială. A publicat peste 120 de lucrări științifice, inclusiv 15 monografii și culegeri. În 2001 a fost ales președinte al Asociației Sociologilor și Demografilor din R. Moldova. În ultima perioadă a realizat cercetări științifice pe teren, rezultatele cărora s-au fructificat în următoarele cărți: „Formarea și consolidarea coeziunii sociale în R. Moldova în contextul apropierii de Uniunea Europeană”, volumul I (coordonator Victor Mocanu) și monografia „Coeziunea socială în R. Moldova: dimensiuni și manifestări în condiții de urgență” (autori - Ludmila Malcoci și Victor Mocanu).
A fost expert la Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare (2012-2018). Este membru al Academiei Internaţionale de Informatizare pe lângă ONU, membru de onoare al Consiliului Naţional al Asociaţiei Române de Sociologie.
Victor Mocanu a participat la elaborarea și implementarea a peste 30 de proiecte cu caracter știinţifico-inovator în țară și peste hotare, inclusiv: Proiectele Băncii Mondiale „Calitatea apei de băut”, „Energie-II” şi „Fondul de Investiții Sociale implementat în raioanele Dondușeni, Edineț, Căinari, Călărași şi Hâncești”, Proiectul Ministerului Sănătății „Reforma Sistemului Sanitar”, Proiectul Asociației Oficialilor Electorali din Europa „Experiența internațională a asigurării procesului electoral cu informație sociologică” ș.a.
Împreună cu istoricul Dinu Poştarenco, Victor Mocanu a scris un volum consacrat baștinei sale: „Cărpineni, un sat din valea Lăpușnei”. Totodată, el a creat Asociația obștească „Cărpineni – baștina mea”, prin intermediul căreia a implementat câteva proiecte. În semn de recunoștinţă, consătenii săi i-au acordat titlul de cetățean de onoare al comunei Cărpineni.
Pentru activitatea prodigioasă în domeniul cercetării, Victor Mocanu a fost distins cu Medalia academică jubiliară „70 de ani ai Academiei de Științe a Moldovei” (2016), „Ordinul de Onoare” (2018), Medalia academică „Nicolae Milescu Spătaru” (2021).
Localitățile din Moldova vor avea un sistem modern de colectare și gestionare a deșeurilor
Un bărbat va fi judecat după ce acum 29 de a ucis în bătaie o minoră
Un agent de pază, condamnat la trei ani de închisoare pentru agresarea unui bărbat
Noi reguli pentru folosirea apei subterane și gestionarea deșeurilor, adoptate de Parlament
Un nou program de granturi, finanțat de UE, va sprijini crearea creșelor pentru copiii din familii vulnerabile
Admiterea în învățământul liceal începe pe 14 iulie. Peste 5300 de locuri disponibile în capitală
Satul European // 19,5 milioane de lei investiți în dezvoltarea infrastructurii educaționale din raionul Fălești
Ministerul Mediului se alătură campaniei naționale „Iulie Fără Plastic 2025”
O companie de curățenie din Cahul își extinde activitatea cu sprijinul Uniunii Europene
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova