
Universitatea de Stat din Tiraspol marchează cea de-a 90-a aniversare
Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Universitatea de Stat din Tiraspol, prima instituție de învățământ superior din R. Moldova, care din 1992 își are sediul la Chișinău, a împlinit astăzi 90 de ani de la fondare, informează MOLDPRES.
Conform datelor prezentate de ”Calendarul Național” al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, instituția a fost inaugurată la 1 octombrie, la Tiraspol (capitala RASSM), cu denumirea de Institutul de Educație Publică a Moldovei, cu trei facultăți: Agrobiologie, Mecanică și Matematică, Filologie, inițial cu o durată de studii de trei ani (din 1933 durata de studii este de patru ani). Ulterior aici se deschide Facultățile de Istorie (1932), Geografie (1938) și Pedagogie (1979).
Pe parcursul existenței sale, denumirea instituției a fost modificată de câteva ori: Institutul Moldovenesc de Educație Publică (1931), Institutul Pedagogic Moldovenesc (1933), Institutul Pedagogic Moldovenesc ”Taras Șevcenko” (1939), Institutul Învățătoresc din Tiraspol (august, 1944), Institutul Pedagogic de Stat din Tiraspol (1952) și Universitatea de Stat din Tiraspol (UST, din mai 1992).
În primii 10 ani de funcționare a instituției, au fost numiți și destituiți din funcție 10 rectori (directori). În perioada 1937-1938, cinci dintre ei au fost supuși represiunilor, reabilitați post-mortem (Avram Bihman, Mihail Holostenco, Alexandru Pohinin, Dimitrie Prestenco și Tihon Nitiuleas). În anii celui de-al Doilea Război Mondial, Institutul Pedagogic din Tiraspol este comasat cu Institutul Pedagogic Moldovenesc de Stat din Chișinău și evacuat în Rusia, regiunea Orenburg (1941-1944). În august 1944 Institutul Învățătoresc revine la Tiraspol și își continuă activitatea.
Odată cu deschiderea unor noi instituții de învățământ superior și de cercetare (1945-1966), mai multe specialități de studiu (istorie, limbă, literatură) au fost transferate de la Tiraspol la Chișinău și Bălți. Cadre profesoral-didactice ale universității au devenit organizatorii Universității de Stat din Chișinău (1946), a Bazei Moldovenești de cercetări științifice a Academiei de Științe a URSS (1946), Institutului Pedagogic de Stat ”Ion Creangă” (reorganizat în 1955), precum și manageri în sistemul de învățământ, în diverse instituții de cercetare.
Între anii 1960 și 1970 au fost deschise specialități noi: biologie și chimie, fizică și chimie, pedagogie și metodica învățământului primar, limba germană, limba franceză, fizică și astronomie, biologie și bazele producției agricole. Au fost create noi săli de studii, laboratoare științifice în domeniul cristalogiei, fizicii semiconductoarelor, fiziologiei, chimiei, geografiei, paleogeografiei și geologiei, pedagogiei și psihologiei.
În urma conflictului militar declanșat de către forțele separatiste, instituția este evacuată la Chișinău (iulie 1992). Universitatea activează cu acest statut până în prezent și contribuie la pregătirea cadrelor profesoral-didactice, la restructurarea învățământului formativ, în baza tehnologiilor moderne, în cadrul a 32 de specialități (matematică, fizică, biologie, chimie, geografie, ecologie, pedagogia învățământului primar, pedagogie și psihologie, limba și literatura română, limba și literatura rusă, limbi moderne, istorie ș.a.).
De la fondare, UST a format la facultățile sale peste 70 mii de specialiști, unii dintre ei devenind personalități marcante în diverse domenii: învățământ preuniversitar și universitar, savanți în pedagogia și economia națională, în cultură, scriitori etc.
Instituția este distinsă cu Ordinul ”Insigna de Onoare” (1980) și cu Ordinul ”Credință Patriei”, clasa I (2010).
Sursă foto: idsi.md
Priorități în reforma probațiunii: Inspectoratul Național de Probațiune va fi suplinit cu personal în subdiviziunile teritoriale
Recomandările salvatorilor, pe timp de caniculă: alcoolul și cafeaua - excluse, limitarea expunerii la soare între orele 11:00 și 18:00
Peste 11 mii de persoane, angajate cu sprijinul ANOFM. Ministrul Alexei Buzu: „Ne dorim ca fiecare cetățean să aibă șansa de a munci acasă”
FOTO// Rețeaua de iluminat public din Cahul va fi modernizată până la finele acestui an
Canicula pune în pericol sănătatea animalelor: ANSA cere fermierilor măsuri urgente de protecție
În capitală începe admiterea în învățământul liceal
Suplimentele actelor de studii profesional tehnice vor fi generate digital
Un medic din nordul țării, trimis pe banca acuzaților pentru luare de mită de la pacienți
Alertă în municipiul Chișinău: Cinci cazuri confirmate de rujeolă și un caz suspect de meningită
Nouă persoane au fost rănite într-un grav accident rutier la Drochia. Trei ambulanțe au intervenit
Republica Moldova consolidează domeniul siguranței alimentare prin parteneriatul strategic cu Germania
Primăria Strășeni va eficientiza energetic un centru social pentru vârstnici
Începe sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Circa 7800 de elevi vor susține probele
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Lucrările la Podul de Flori de la Ungheni avansează. Costel Alexe: „Visul nostru comun de zeci de ani devine realitate, etapă cu etapă”
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Fiscul a acumulat 1,5 miliarde de lei la buget timp de o săptămână
Euro și dolarul își continuă aprecierea
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor