
Universitatea de Stat din Tiraspol marchează cea de-a 90-a aniversare
Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Universitatea de Stat din Tiraspol, prima instituție de învățământ superior din R. Moldova, care din 1992 își are sediul la Chișinău, a împlinit astăzi 90 de ani de la fondare, informează MOLDPRES.
Conform datelor prezentate de ”Calendarul Național” al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, instituția a fost inaugurată la 1 octombrie, la Tiraspol (capitala RASSM), cu denumirea de Institutul de Educație Publică a Moldovei, cu trei facultăți: Agrobiologie, Mecanică și Matematică, Filologie, inițial cu o durată de studii de trei ani (din 1933 durata de studii este de patru ani). Ulterior aici se deschide Facultățile de Istorie (1932), Geografie (1938) și Pedagogie (1979).
Pe parcursul existenței sale, denumirea instituției a fost modificată de câteva ori: Institutul Moldovenesc de Educație Publică (1931), Institutul Pedagogic Moldovenesc (1933), Institutul Pedagogic Moldovenesc ”Taras Șevcenko” (1939), Institutul Învățătoresc din Tiraspol (august, 1944), Institutul Pedagogic de Stat din Tiraspol (1952) și Universitatea de Stat din Tiraspol (UST, din mai 1992).
În primii 10 ani de funcționare a instituției, au fost numiți și destituiți din funcție 10 rectori (directori). În perioada 1937-1938, cinci dintre ei au fost supuși represiunilor, reabilitați post-mortem (Avram Bihman, Mihail Holostenco, Alexandru Pohinin, Dimitrie Prestenco și Tihon Nitiuleas). În anii celui de-al Doilea Război Mondial, Institutul Pedagogic din Tiraspol este comasat cu Institutul Pedagogic Moldovenesc de Stat din Chișinău și evacuat în Rusia, regiunea Orenburg (1941-1944). În august 1944 Institutul Învățătoresc revine la Tiraspol și își continuă activitatea.
Odată cu deschiderea unor noi instituții de învățământ superior și de cercetare (1945-1966), mai multe specialități de studiu (istorie, limbă, literatură) au fost transferate de la Tiraspol la Chișinău și Bălți. Cadre profesoral-didactice ale universității au devenit organizatorii Universității de Stat din Chișinău (1946), a Bazei Moldovenești de cercetări științifice a Academiei de Științe a URSS (1946), Institutului Pedagogic de Stat ”Ion Creangă” (reorganizat în 1955), precum și manageri în sistemul de învățământ, în diverse instituții de cercetare.
Între anii 1960 și 1970 au fost deschise specialități noi: biologie și chimie, fizică și chimie, pedagogie și metodica învățământului primar, limba germană, limba franceză, fizică și astronomie, biologie și bazele producției agricole. Au fost create noi săli de studii, laboratoare științifice în domeniul cristalogiei, fizicii semiconductoarelor, fiziologiei, chimiei, geografiei, paleogeografiei și geologiei, pedagogiei și psihologiei.
În urma conflictului militar declanșat de către forțele separatiste, instituția este evacuată la Chișinău (iulie 1992). Universitatea activează cu acest statut până în prezent și contribuie la pregătirea cadrelor profesoral-didactice, la restructurarea învățământului formativ, în baza tehnologiilor moderne, în cadrul a 32 de specialități (matematică, fizică, biologie, chimie, geografie, ecologie, pedagogia învățământului primar, pedagogie și psihologie, limba și literatura română, limba și literatura rusă, limbi moderne, istorie ș.a.).
De la fondare, UST a format la facultățile sale peste 70 mii de specialiști, unii dintre ei devenind personalități marcante în diverse domenii: învățământ preuniversitar și universitar, savanți în pedagogia și economia națională, în cultură, scriitori etc.
Instituția este distinsă cu Ordinul ”Insigna de Onoare” (1980) și cu Ordinul ”Credință Patriei”, clasa I (2010).
Sursă foto: idsi.md
FOTO Incendiu în centrul capitalei. Nouă echipe de pompieri și salvatori au intervenit pentru stingerea flăcărilor
De astăzi, ajutorul financiar unic de Paște oferit de Guvern este disponibil pentru beneficiari
USM, premiată pentru contribuția la cercetarea și păstrarea memoriei Revoluției din 1989 din România
Atenție, șoferi! Traficul rutier va fi suspendat parțial pe anumite străzi din capitală
Percheziții la Cahul: un fost primar și un om de afaceri, cercetați pentru prejudicierea bugetului de stat cu peste 630 de mii de lei
Un bărbat de 67 de ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Ialoveni
Un judecător va ajunge pe banca acuzaților pentru fals în declarații
Peste 70 de arbori, tăiați ilicit în pădurea de la Rîșcani. Poliția investighează cazul
Asociațiile de Băștinași din Moldova se vor reuni pe 7 mai
Încă o medalie pentru Republica Moldova la Campionatul Mondial U-17 și U-20 la Haltere
Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 13.00, peste 21 mii de moldoveni cu cetățenie română și-au exprimat dreptul la vot
Președinta Maia Sandu de Ziua Internațională a Libertății Presei: „Într-o lume invadată de valuri de manipulare și dezinformare, mass-media are o misiune vitală: să apere adevărul, să demonteze falsurile și să ajute cetățenii să deosebească binele de rău”
Trafic sporit în postul Sculeni, la ieșirea din Republica Moldova
Speakerul Igor Grosu: „Presa liberă înseamnă curaj, responsabilitate și respect față de cetățean”
Maia Sandu de Ziua Libertății Presei: „Este responsabilitatea noastră să rămânem vigilenți și să alegem surse de informare credibile”
Premierul Dorin Recean a votat la alegerile din România: „Să ne aducem contribuția la protejarea viitorului european al cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului”
Republica Moldova, în top 40 mondial privind libertatea presei. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan: „Este o recunoaștere internațională a progreselor înregistrate”
Departamentul de Securitate Națională al SUA anunță retragerea desemnării României în Programul Visa Waiver
Moldovenii cu cetățenie română pot vota sâmbătă și duminică la alegerile prezidențiale din România
Președinta Maia Sandu invită moldovenii din Germania la o discuție on-line
METEO // Vreme frumoasă cu mult soare și temperaturi generoase în weekend
Grădina publică din centrul capitalei a rămas fără iluminat în urma incendiului
Alegeri prezidențiale în România // Peste 11 mii de moldoveni cu cetățenie română au votat în prima zi a scrutinului
Comercianții vor putea utiliza case de marcat virtuale și bonuri fiscale electronice. Ministra Doina Nistor: „Vor economisi bani, timp și vor evita amenzile”
Guvernul investește 72 de milioane de lei în sectorul construcțiilor din satul Ratuș, raionul Criuleni