
Universitatea de Stat din Tiraspol marchează cea de-a 90-a aniversare
Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Universitatea de Stat din Tiraspol, prima instituție de învățământ superior din R. Moldova, care din 1992 își are sediul la Chișinău, a împlinit astăzi 90 de ani de la fondare, informează MOLDPRES.
Conform datelor prezentate de ”Calendarul Național” al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, instituția a fost inaugurată la 1 octombrie, la Tiraspol (capitala RASSM), cu denumirea de Institutul de Educație Publică a Moldovei, cu trei facultăți: Agrobiologie, Mecanică și Matematică, Filologie, inițial cu o durată de studii de trei ani (din 1933 durata de studii este de patru ani). Ulterior aici se deschide Facultățile de Istorie (1932), Geografie (1938) și Pedagogie (1979).
Pe parcursul existenței sale, denumirea instituției a fost modificată de câteva ori: Institutul Moldovenesc de Educație Publică (1931), Institutul Pedagogic Moldovenesc (1933), Institutul Pedagogic Moldovenesc ”Taras Șevcenko” (1939), Institutul Învățătoresc din Tiraspol (august, 1944), Institutul Pedagogic de Stat din Tiraspol (1952) și Universitatea de Stat din Tiraspol (UST, din mai 1992).
În primii 10 ani de funcționare a instituției, au fost numiți și destituiți din funcție 10 rectori (directori). În perioada 1937-1938, cinci dintre ei au fost supuși represiunilor, reabilitați post-mortem (Avram Bihman, Mihail Holostenco, Alexandru Pohinin, Dimitrie Prestenco și Tihon Nitiuleas). În anii celui de-al Doilea Război Mondial, Institutul Pedagogic din Tiraspol este comasat cu Institutul Pedagogic Moldovenesc de Stat din Chișinău și evacuat în Rusia, regiunea Orenburg (1941-1944). În august 1944 Institutul Învățătoresc revine la Tiraspol și își continuă activitatea.
Odată cu deschiderea unor noi instituții de învățământ superior și de cercetare (1945-1966), mai multe specialități de studiu (istorie, limbă, literatură) au fost transferate de la Tiraspol la Chișinău și Bălți. Cadre profesoral-didactice ale universității au devenit organizatorii Universității de Stat din Chișinău (1946), a Bazei Moldovenești de cercetări științifice a Academiei de Științe a URSS (1946), Institutului Pedagogic de Stat ”Ion Creangă” (reorganizat în 1955), precum și manageri în sistemul de învățământ, în diverse instituții de cercetare.
Între anii 1960 și 1970 au fost deschise specialități noi: biologie și chimie, fizică și chimie, pedagogie și metodica învățământului primar, limba germană, limba franceză, fizică și astronomie, biologie și bazele producției agricole. Au fost create noi săli de studii, laboratoare științifice în domeniul cristalogiei, fizicii semiconductoarelor, fiziologiei, chimiei, geografiei, paleogeografiei și geologiei, pedagogiei și psihologiei.
În urma conflictului militar declanșat de către forțele separatiste, instituția este evacuată la Chișinău (iulie 1992). Universitatea activează cu acest statut până în prezent și contribuie la pregătirea cadrelor profesoral-didactice, la restructurarea învățământului formativ, în baza tehnologiilor moderne, în cadrul a 32 de specialități (matematică, fizică, biologie, chimie, geografie, ecologie, pedagogia învățământului primar, pedagogie și psihologie, limba și literatura română, limba și literatura rusă, limbi moderne, istorie ș.a.).
De la fondare, UST a format la facultățile sale peste 70 mii de specialiști, unii dintre ei devenind personalități marcante în diverse domenii: învățământ preuniversitar și universitar, savanți în pedagogia și economia națională, în cultură, scriitori etc.
Instituția este distinsă cu Ordinul ”Insigna de Onoare” (1980) și cu Ordinul ”Credință Patriei”, clasa I (2010).
Sursă foto: idsi.md
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
Procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, propuși CSP pentru promovarea evaluării externe
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova