
Universitatea de Stat din Tiraspol marchează cea de-a 90-a aniversare
Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Universitatea de Stat din Tiraspol, prima instituție de învățământ superior din R. Moldova, care din 1992 își are sediul la Chișinău, a împlinit astăzi 90 de ani de la fondare, informează MOLDPRES.
Conform datelor prezentate de ”Calendarul Național” al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, instituția a fost inaugurată la 1 octombrie, la Tiraspol (capitala RASSM), cu denumirea de Institutul de Educație Publică a Moldovei, cu trei facultăți: Agrobiologie, Mecanică și Matematică, Filologie, inițial cu o durată de studii de trei ani (din 1933 durata de studii este de patru ani). Ulterior aici se deschide Facultățile de Istorie (1932), Geografie (1938) și Pedagogie (1979).
Pe parcursul existenței sale, denumirea instituției a fost modificată de câteva ori: Institutul Moldovenesc de Educație Publică (1931), Institutul Pedagogic Moldovenesc (1933), Institutul Pedagogic Moldovenesc ”Taras Șevcenko” (1939), Institutul Învățătoresc din Tiraspol (august, 1944), Institutul Pedagogic de Stat din Tiraspol (1952) și Universitatea de Stat din Tiraspol (UST, din mai 1992).
În primii 10 ani de funcționare a instituției, au fost numiți și destituiți din funcție 10 rectori (directori). În perioada 1937-1938, cinci dintre ei au fost supuși represiunilor, reabilitați post-mortem (Avram Bihman, Mihail Holostenco, Alexandru Pohinin, Dimitrie Prestenco și Tihon Nitiuleas). În anii celui de-al Doilea Război Mondial, Institutul Pedagogic din Tiraspol este comasat cu Institutul Pedagogic Moldovenesc de Stat din Chișinău și evacuat în Rusia, regiunea Orenburg (1941-1944). În august 1944 Institutul Învățătoresc revine la Tiraspol și își continuă activitatea.
Odată cu deschiderea unor noi instituții de învățământ superior și de cercetare (1945-1966), mai multe specialități de studiu (istorie, limbă, literatură) au fost transferate de la Tiraspol la Chișinău și Bălți. Cadre profesoral-didactice ale universității au devenit organizatorii Universității de Stat din Chișinău (1946), a Bazei Moldovenești de cercetări științifice a Academiei de Științe a URSS (1946), Institutului Pedagogic de Stat ”Ion Creangă” (reorganizat în 1955), precum și manageri în sistemul de învățământ, în diverse instituții de cercetare.
Între anii 1960 și 1970 au fost deschise specialități noi: biologie și chimie, fizică și chimie, pedagogie și metodica învățământului primar, limba germană, limba franceză, fizică și astronomie, biologie și bazele producției agricole. Au fost create noi săli de studii, laboratoare științifice în domeniul cristalogiei, fizicii semiconductoarelor, fiziologiei, chimiei, geografiei, paleogeografiei și geologiei, pedagogiei și psihologiei.
În urma conflictului militar declanșat de către forțele separatiste, instituția este evacuată la Chișinău (iulie 1992). Universitatea activează cu acest statut până în prezent și contribuie la pregătirea cadrelor profesoral-didactice, la restructurarea învățământului formativ, în baza tehnologiilor moderne, în cadrul a 32 de specialități (matematică, fizică, biologie, chimie, geografie, ecologie, pedagogia învățământului primar, pedagogie și psihologie, limba și literatura română, limba și literatura rusă, limbi moderne, istorie ș.a.).
De la fondare, UST a format la facultățile sale peste 70 mii de specialiști, unii dintre ei devenind personalități marcante în diverse domenii: învățământ preuniversitar și universitar, savanți în pedagogia și economia națională, în cultură, scriitori etc.
Instituția este distinsă cu Ordinul ”Insigna de Onoare” (1980) și cu Ordinul ”Credință Patriei”, clasa I (2010).
Sursă foto: idsi.md
Peste 4.000 de persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM de la începutul anului 2025
Maia Sandu a transmis condoleanțe după tragedia din Macedonia de Nord: „Gândurile noastre sunt cu voi în această perioadă dificilă”
USMF „Nicolae Testemițanu” și Universitatea de Medicină din Zaporojie au încheiat un acord de colaborare
Mai multe grupuri de studenți din capitală au vizitat în această săptămână Parlamentul
Persoanele care s-au îmbolnăvit de boală actinică în urma catastrofei de la Cernobîl vor primi un ajutor material unic
Republica Moldova a eliberat prima autorizație pentru cultivarea cânepei în scop industrial
Aproape 800 de absolvenți de liceu au participat la târgul universitar de la Edineț
Peste 2000 de oameni au dat start programului guvernamental de împădurire de primăvară
Copiii, cei mai afectați de virușii sezonieri. Recomandări privind prevenirea formelor grave de boli respiratorii
92 de șoferi sunt cercetați penal după ce au fost prinși băuți la volan
Lotul național de lupte a cucerit 6 medalii la Campionatul European de lupte U-23
Tricolorii, reuniți pentru meciurile cu Norvegia și Estonia
Cea de-a II-a prezentare a Congresului Mondial al Viei și Vinului, planificat în R. Moldova în iunie, a avut loc la Dijon
Modernizarea agriculturii moldovenești, examinată printr-un schimb de practici în Germania
Raionul Sângerei s-a aliniat printre primele entități din ţară la noile prevederi din Codul urbanismului și construcțiilor
Peste 130 de șoferi au fost denunțați de la începutul anului curent pentru tentativă de mituire a polițiștilor
Opoziția și mediul universitar din Serbia acuză guvernul că a folosit un dispozitiv interzis împotriva participanților la marșul antiguvernamental
Ecologiștii din R. Moldova, instruiți privind armonizarea legislației chimice cu standardele UE
Serviciile consulare pentru cetățenii moldoveni din diasporă vor fi modernizate
Comitetul de miniștri al Consiliului Europei cere Rusiei să respecte dreptul la educație al copiilor din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană
La sfârșitul lunii aprilie încep lucrările de construcție a podului de peste Prut de la Ungheni
Speakerul Igor Grosu a transmis condoleanțe după tragicul incendiu din Kočani: „Rugăciunile noastre sunt cu voi”
Operațiunea Arsenal: Oamenii legii au descins la patru bărbați din Drochia
Locuitorii din trei raioane vor beneficia de consultații medicale gratuite
Kaja Kallas: „Prin condițiile pe care le-a formulat, Rusia demonstrează că nu vrea pace în Ucraina”