
Valorile poluanţilor pe teritoriul R. Moldova s-au încadrat în limitele stabilite
Chişinău, 5 ian. /MOLDPRES/. Agenția de Mediu, instituția responsabilă de monitorizarea sistematică la nivel național a calității aerului atmosferic, a anunţat ieri că valorile înregistrate ale poluanților (dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon, monoxid de carbon) monitorizați la stația automată de tip trafic, s-au încadrat în limitele stabilite, cu excepția concentrațiilor particulelor în suspensie (PM10), care au depășit limitele de referință (50 µg/mᶾ ), înregistrând în perioada 30 decembrie 2022 – 3 ianuarie 2023, valoarea medie zilnică cuprinsă între 100,3 µg/mᶾ –140,68 µg/mᶾ, transmite MOLDPRES.
Conform prognozei calităţii aerului atmosferic, în intervalul 3-4 ianuarie, influența sectorului cald, vântul slab, formarea straturilor de reținere și ceața prognozată, au contribuit la acumularea poluanților în aer. „Pe parcursul zilei de 4 ianuarie influența frontului atmosferic și variația maselor de aer (advecția aerului rece), au creat premise pentru micșorarea concentrațiilor noxelor”, indică Agenţia de Mediu.
Potrivit sursei citate, printre principalii factori care au contribuit semnificativ la acumularea şi menţinerea în atmosferă a particulelor în suspensie cu diametrul de 10 micrometri (PM10) şi mai mic sunt: vremea caldă, vântul slab, lipsa mişcării maselor de aer în direcţie atât verticală, cât şi orizontală, precum şi prezenţa straturilor de reţinere, în special al ceţii dense.
„De asemenea, transportul rutier rămâne principala sursă de poluare, atât la nivel urban, cât și la nivel rural. Vehiculele cu motor cu ardere internă, poluează semnificativ aerul, eliberând următoarele substanțe: dioxidul de carbon (CO2), care este cunoscut drept una dintre cauzele efectului de seră, gaz cu proprietăți de toxicitate; particule în suspensie (PM10 și PM2.5) – o treime din acestea au ca origine traficul rutier; compuși organici volatili, eliberați prin evaporare și prin gazele de eșapament”, arată Agenţia de Mediu.
Alte surse de poluare sunt activitatea industrială şi combustibilii fosili, utilizați la încălzirea locuinţelor. Or, în contextul crizei energetice şi a gazelor, populaţia apelează la diferite surse de combustibil alternativ precum păcura, cauciucurile, plasticul și chiar uleiurile uzate. „În cazul atestării vântului foarte slab şi prezenţei straturilor de reţinere, acestea contribuie la menţinerea fumului încărcat cu noxe în stratul inferior al atmosferei, astfel aerul poluat provocând deficienţe respiratorii pentru oamenii, în special, cu boli cronice ale aparatului bronho-pulmonar”, a atenţionat autoritatea de mediu din ţara noastră.
Foto simbol
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
Procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, propuși CSP pentru promovarea evaluării externe
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova