
Victimele accidentului de la Cernobîl au fost comemorate la Chișinău
Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Astăzi se împlinesc 37 de ani de când reactorul patru de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat, afectând întreaga Europă. Victimele avariei au fost comemorate și la Chișinău, comunică MOLDPRES.
În memoria victimelor au fost organizate depuneri de flori și un miting de comemorare organizat de Asociația obștească “Uniunea Cernobîl”. La evenimentele de comemorare au fost prezenți mai mulți oficiali printre care ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko și deputatul Oazu Nantoi.
Diplomatul ucrainean a menționat că un pericol similar cu cel de la Cernobîl este și astăzi al Centrala de la Zaporojie. „Această centrală, care este cea mai mare din Europa, și dacă se întâmplă ceva acolo, nenorocirea va depăși avaria de la Cernobîl. În reactorul de la centrala din Cernobîl au fost 200 de tone de combustibil nuclear, iar la Zaporojie sunt peste 3000 tone de combustibil nuclear. Acolo dacă se întâmplă ceva, consecințele vor fi extrem de grave. Din acest motiv șantajul nuclear care are loc în prezent trebuie stopat. Militarii prezenți la stație trebuie retrași, iar centrala nu trebuie folosită ca bază militară. Personalul centralei trebuie eliberat ca să poată munci fără tortură și arestări. Toată lumea trebuie să se unească pentru a se opune acestui șantaj nuclear, iar cei vinovați trebuie trași la răspundere”, a opinat ambasadorul.
Și deputatul Oazu Nantoi a ținut un discurs în care mulțumit pentru eroism persoanelor ce au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. „Puterea sovietică de atunci a tăinuit incidentul, iar cuvântul radiație a fost exclus din multe certificate de deces. Noi nici astăzi nu știm câte persoane au decedat în urma acestui incident. Este tragic că în secolul 21 încă mai suntem șantajați cu incidente nucleare, precum este cazul centralei de la Zaparojie”, a spus Nantoi.
Potrivit datelor oficiale, 3 550 de moldoveni au participat la lichidarea consecințelor avariei, dintre aceștia au rămas în viață 1 865, dintre care 1 780 sunt invalizi. Fiecare al treilea participant la lichidarea avariei de la Cernobîl a decedat.
Reactorul nr. 4 al centralei nucleare din Ucraina a explodat pe 26 aprilie 1986, iar ulterior pentru a menține sub control nivelul de radiație s-a construit peste reactorul afectat un sarcofag. Acesta a fost reconstruit recent de un consorţiu francez. Edificarea noului sarcofag a durat 9 ani, a fost realizată sub supravegherea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și a costat peste 1,5 miliarde de euro.
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
Procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, propuși CSP pentru promovarea evaluării externe
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova