
Victimele accidentului de la Cernobîl au fost comemorate la Chișinău
Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Astăzi se împlinesc 37 de ani de când reactorul patru de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat, afectând întreaga Europă. Victimele avariei au fost comemorate și la Chișinău, comunică MOLDPRES.
În memoria victimelor au fost organizate depuneri de flori și un miting de comemorare organizat de Asociația obștească “Uniunea Cernobîl”. La evenimentele de comemorare au fost prezenți mai mulți oficiali printre care ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko și deputatul Oazu Nantoi.
Diplomatul ucrainean a menționat că un pericol similar cu cel de la Cernobîl este și astăzi al Centrala de la Zaporojie. „Această centrală, care este cea mai mare din Europa, și dacă se întâmplă ceva acolo, nenorocirea va depăși avaria de la Cernobîl. În reactorul de la centrala din Cernobîl au fost 200 de tone de combustibil nuclear, iar la Zaporojie sunt peste 3000 tone de combustibil nuclear. Acolo dacă se întâmplă ceva, consecințele vor fi extrem de grave. Din acest motiv șantajul nuclear care are loc în prezent trebuie stopat. Militarii prezenți la stație trebuie retrași, iar centrala nu trebuie folosită ca bază militară. Personalul centralei trebuie eliberat ca să poată munci fără tortură și arestări. Toată lumea trebuie să se unească pentru a se opune acestui șantaj nuclear, iar cei vinovați trebuie trași la răspundere”, a opinat ambasadorul.
Și deputatul Oazu Nantoi a ținut un discurs în care mulțumit pentru eroism persoanelor ce au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. „Puterea sovietică de atunci a tăinuit incidentul, iar cuvântul radiație a fost exclus din multe certificate de deces. Noi nici astăzi nu știm câte persoane au decedat în urma acestui incident. Este tragic că în secolul 21 încă mai suntem șantajați cu incidente nucleare, precum este cazul centralei de la Zaparojie”, a spus Nantoi.
Potrivit datelor oficiale, 3 550 de moldoveni au participat la lichidarea consecințelor avariei, dintre aceștia au rămas în viață 1 865, dintre care 1 780 sunt invalizi. Fiecare al treilea participant la lichidarea avariei de la Cernobîl a decedat.
Reactorul nr. 4 al centralei nucleare din Ucraina a explodat pe 26 aprilie 1986, iar ulterior pentru a menține sub control nivelul de radiație s-a construit peste reactorul afectat un sarcofag. Acesta a fost reconstruit recent de un consorţiu francez. Edificarea noului sarcofag a durat 9 ani, a fost realizată sub supravegherea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și a costat peste 1,5 miliarde de euro.
Reguli mai stricte pentru deținătorii de arme. Modificările adoptate de Parlament
Contractul de finanțare a lucrărilor de construcție a spitalului de la Cahul, ratificat de Parlament. Nemerenco: „Este unul dintre cele mai complexe proiecte”
Publicitatea de stat va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul îndeamnă tinerii să rămână să activeze acasă. Daniel Vodă: „Moldova are specialiști bine pregătiți în diverse domenii”
Circa 900 de copii și 50 de profesori au participat deja la Programul educațional „Excursia europeană”, organizat de Guvern
VIDEO // Campanie lansată de MMPS. Tinerii vor beneficia de formare și orientare profesională pentru a facilita angajarea în câmpul muncii
Republica Moldova reglementează voluntariatul
Cod galben de pericol de incendiu pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până pe 17 iulie
Copiii din Moldova vor primi mai ușor pensia de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”