
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Butuceni, locul unde poveştile lui Ion Creangă prind contur real
Butuceni este o filă din istoriile dedicate turismului rural și ale tuturor celor care creează și gestionează acele oaze de relaxare și bucătărie tradițională pe care le întâlnim în cele mai frumoase locații din Moldova.
Locul cu povești şi arome din copilărie
Eco Resort Butuceni - locul în care „Amintirile din Copilărie” ale lui Ion Creangă nu le citești, dar le vezi și resimți pe propia piele. Povești cu arome din copilărie - asta încearcă să le transmită oamenilor proprietarii pensiunii Eco Resort Butuceni. Autenticitatea și dragostea pentru tradiții îi reprezintă. Aici nu se va găsi lux și tehnologii de ultimă generație. Se va găsi ceea ce au primit moștenire de la străbuni.
Eco Resort Butuceni se află la doar 47 de km de capitală. Un loc pitoresc și cu o imensă încărcătură istorică. Loc în care oamenii se pot conecta cu momente de neuitat, cu peisaje în stare să taie respirația, cu mâncăruri alese, culese de prin rețetele ascunse de bătrânii din sat.
Cuptorul este marea mândrie de aici. Este amplasat chiar în curtea pensiunii, astfel oricine poate vedea cum arde focul cu putere și cum se coc bucatele care ajung pe mesele oaspeţilor.
Ograda este plină de zone tematice. Or, ficare îşi poate găsi locul potrivit pentru joacă, contemplare, dialoguri de suflet, relaxare sau despletire a gândurilor încâlcite.
Personal permanent, implicând localnici
Pe măsură ce turismul s-a dezvoltat în regiune, a apărut necesitatea de a avea un personal local permanent, implicând locuitorii satului și ai zonelor învecinate.
Cultura, tradițiile și stilul de viață autentic au devenit elementele centrale ale experienței oferite la Butuceni, această destinație devenind una dintre cele mai vizitate din țară.
În prezent, complexul dispune de 20 de camere tradiționale și un restaurant, unde sunt preparate mâncăruri locale după rețete tradiționale. Anatolie Botnaru, proprietarul pensiunii și echipa sa, formată din 30 de angajați, continuă să mențină vie autenticitatea locului și să pună accent pe valorile rurale, fiind deschiși să împartă din experiența lor și cu alte persoane interesate să promoveze ospitalitatea specifică satului moldovenesc.
Programul de formare profesională în turism rural a fost dezvoltat în cadrul proiectului Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD)-Elveția „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, în parteneriat cu Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău pentru a răspunde cererii de forță de muncă calificată și a crește oportunitățile de angajare în sectorul turismului rural. Pentru a extinde și facilita accesul la informație, cursul va fi disponibil în format digital.
Bucătăria tradițională care atrage vizitatori din depărtare
Eco Resort Butuceni este vestit pentru bucătăria tradițională care atrage vizitatori de la kilometri distanță.
Un accent deosebit este pus pe păstrarea și transmiterea rețetelor culinare moștenite din familie, printre cele mai apreciate bucate de către clienți numărându-se zeama tradițională cu tăiței de casă, mămăliga, sarmalele coapte în ulcele de lut, plăcintele tradiționale și desertul autentic Cușma lui Guguță.
De-a lungul anilor, meniul restaurantului s-a diversificat, ajungând la peste 35 de preparate, inclusiv opțiuni sezoniere și meniuri personalizate la cererea oaspeților.
Butuceni - un centru cultural de mare prestigiu
Şi Opera Butuceni a devenit un loc emblematic pentru cultura și muzica clasică, găzduind deja multiple opere și spectacole și concerte de muzică clasică ce au impresionat publicul.
Aceste evenimente au adus un plus de rafinament și eleganță în inima naturii, unind tradiția cu arta. Şi aceasta este doar începutul, pentru că în curând, vor urma festivaluri și evenimente și mai spectaculoase, ce vor aduce o atmosferă inedită și vor transforma Butuceni într-un centru cultural de mare prestigiu.
Cor. Lilia Grubîi
GALERIE FOTO // Republica Moldova și România își prezintă rădăcinile comune la Festivalul Tradițiilor Românești
FOTO // Premierul Dorin Recean, la Bălăurești. Satul marchează 600 de ani de la prima atestare documentară
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național Orhei, una dintre cele mai spectaculoase arii naturale protejate, deschis pentru un nou sezon estival
În R. Moldova a fost lansat proiectul „7000 de ani sub vin”, ce confirmă existența unei tradiții viticole milenare pe teritoriul actual al ţării
Peste 80 de proiecte de infrastructură turistică au fost realizate în R. Moldova cu ajutorul partenerilor de dezvoltare
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Defileul Duruitoarea Veche, unul dintre cele mai vechi locuri locuite de om de pe teritoriul țării
Pe 6 mai, locuitorii din UTA Gagauz-Yeri vor sărbători Hederlez, organizat de Agenția Relații Interetnice şi administraţia din Ceadâr-Lunga
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Răstignirile de piatră din Călărași – mărturii ale credinței și artei populare
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări