
Elveția și PNUD vor continua să sprijine dezvoltarea comunităților locale din R. Moldova
Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Biroul de Cooperare al Elveției la Chișinău și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au semnat ieri un acord în valoare de patru milioane de dolari pentru proiectul „Piețe locale reziliente și incluzive în Moldova”, implementat de PNUD, transmite MOLDPRES.
Proiectul va începe în ianuarie 2023 și are scopul de a consolida dezvoltarea economică locală prin susținerea antreprenoriatului local, promovarea investițiilor și accesului la muncă decentă pentru oameni, în special pentru tineri, femei, persoane cu dizabilități, migranți reveniți și refugiați.
„Crearea mai multor locuri de muncă și mult mai bune pentru oamenii din comunitățile locale este una dintre prioritățile Elveției în Moldova. Acest proiect este o investiție în regiunile țării și în oamenii săi. Contribuția la crearea de locuri de muncă calificate, mai bine plătite și mai durabile în afara capitalei este o modalitate de dezvoltare și menținere a forței de muncă și a tinerilor din Republica Moldova. De asemenea, contribuie la coeziunea națională și socială”, a declarat Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției la Chișinău.
Cu o durată de 24 de luni, proiectul va sprijini dezvoltarea economică și reziliența a trei microregiuni și 15 comunități, în vederea îmbunătățirii nivelului de trai și a condițiilor de viață pentru 20 de mii de persoane. Acesta va sprijini IMM-urile să acționeze în calitate de catalizatori ai creșterii economice la nivel local și va încuraja cooperarea în micro-clustere, în funcție de potențialul local de specializare economică. Vor fi consolidate lanțurile valorice specifice microregiunilor respective și îmbunătățite oportunitățile economice.
„Credem că acest proiect va asigura implicarea tuturor părților relevante interesate în schimbarea opticii de la necesitatea de a dezvolta o localitate anume la asocierea comunităților învecinare în clustere regionale, prin valorificarea capacităților și perspectivelor regionale. Pilotarea acestei noi abordări va spori contribuția esențială a IMM-urilor la economia locală, acestea stimulând dezvoltarea economică și contribuind la bunăstarea persoanelor angajate, în special în comunitățile rurale îndepărtate și în orașele mici”, a menționat Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.
În perioada 2015-2022, PNUD și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) au desfășurat proiectul „Migrație și dezvoltare locală”, ca parte a intervenției „Moldova – Valorificăm potențialul migrației”, reunind autorități publice locale, ONG-uri/asociații de băștinași, sectorul privat și localnici, inclusiv migranți născuți în comunitățile-țintă. Astfel, 116 localități din R. Moldova și 556.000 de persoane beneficiază de un nivel de trai mai dezvoltat și de servicii publice locale îmbunătățite.
Foto: PNUD
Manuale de limbă română, distribuite în grădinițele din UTA Găgăuzia. Ministrul Dan Perciun: „Vom continua eforturile pentru susținerea educației bilingve în regiune”
STUDIU: Agroindustria, materialele de construcţie şi turismul sunt domeniile ce trebuie valorificate în sudul ţării
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Trei trasee noi de la Ungheni îmbogăţesc oferta turistică a ţării
Autorităţile din Hiliuţi, Râşcani, au alocat peste 25 ha pentru plantarea copacilor
Casa de cultură din Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, a fost renovată prin Programul „Satul European”
FOTO Un proiect de mediu cu finanţare de stat va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din Onişcani, Călăraşi
FOTO Vremea bună de afară permite progrese în construcția Complexului Sportiv din Șoldănești
În nordul țării va fi pus în funcțiune sistemul de apeduct Prut-Fălești
Fabrica de reciclare din Bălți, un exemplu de sustenabilitate și energie verde în Republica Moldova.
Platforma de tranzacționare a gazelor naturale BRM EST va fi operaţională şi următorii 10 ani
Expoziția „Chișinăul interbelic în imagini și documente”, joi la Biblioteca Națională
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu o delegație a Adunării Parlamentare a NATO
Oficial rus: ONU, dar şi alte ţări vor fi implicate în discuţii privind Ucraina
O femeie din Otaci a ajuns la spital cu arsuri în urma unei deflagrații
Președintele interimar al Senatului României: „România va continua să sprijine Republica Moldova pe toate palierele”
Tablourile pictorului Teodor Buzu vor fi vernisate în Cehia
România și Republica Moldova vor introduce controlul comun la punctul de trecere Galați – Giurgiulești
Operațiunea „ARSENAL”: Circa 580 de persoane, amendate pentru încălcări privind modul de deținere, port și folosire a armei
Președinta Maia Sandu convoacă, astăzi, o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate
Percheziții la un viceprimar al mun. Orhei într-un dosar de finanțare ilegală a campaniei electorale pentru funcția de bașcan al Găgăuziei
ANOFM îndeamnă angajatorii să declare locurile de muncă vacante
Unirea din 27 martie, 1918. Agenția Națională a Arhivelor oferă acces la fondul Sfatului Țării
Limitarea utilizării coroanelor funerare din plastic, pe agenda autorităților, ecologiștilor, bisericii și societății civile
Încă un administrator a fost condamnat în dosarul „Banca de Economii” SA
ANSA atenționează asupra utilizării pesticidelor în tratarea culturilor agricole. Recomandările specialiștilor