
Livezile unei companii din Pocrovca, Donduşeni - un model de perseverență și dezvoltare sustenabilă
Livezile unei companii din satul Pocrovca, raionul Donduşeni, sunt un model de perseverență și dezvoltare sustenabilă nu doar în nordul Republicii Moldova, ci şi în întreaga ţară.
De la vis la realitate
Înființată în 2017, compania Pocrov Export Fruct a început cu plantații de cireși, zmeură și meri, extinzându-se treptat la peste 40 de hectare datorită determinării și inovației.
„Am înfiinţat compania în 2017, când am început să plantăm cireşi, urmate de zmeură şi meri de diferite soiuri, iar de atunci ne extindem continuu. În prezent, livezile Pocrov Export Fruct se întind pe aproximativ 40 de hectare, iar echipa, formată din 30 de angajați permanenți și câteva sute sezonieri, este un exemplu viu de sustenabilitate economică și socială”, afirmă Vasilii Harchevici, directorul companiei.
Un pas spre sustenabilitate
Cu sprijinul Programului de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul Republicii Moldova, compania a primit un grant de 500 000 de lei pentru instalarea unui sistem modern de irigare.
De-a lungul timpului, livezile din Dondușeni s-au confruntat cu provocări majore, inclusiv seceta prelungită din ultimii ani. „A fost greu, roada nu a fost foarte bogată”, susţine antreprenorul.
Totuși, potrivit acestuia, viitorul a început să arate mai promițător datorită Programului de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, finanțat de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).
Compania a accesat programul și a obținut un grant în valoare de 500 000 de lei, finanțat de Uniunea Europeană, sumă investită în implementarea unui sistem modern de irigare.„Cu aceşti bani, am construit un sistem de irigare pentru livezile noastre, acestea devenind mult mai eficiente şi competitive”, explică Vasili Harchevici, directorul companiei.
Grație acestui sprijin financiar, compania a reușit să asigure irigarea eficientă a culturilor existente și să își dubleze suprafața cultivată. „Am început cu 22 de hectare, iar datorită acestui grant am plantat încă 20 de hectare”, subliniază antreprenorul.
Pentru Pocrov Export Fruct, impactul ecologizării depășește granițele afacerii. Este despre a oferi comunității o viață mai bună, locuri de muncă sigure și perspective de creștere economică.
„Compania noastră este recunoscătoare Guvernului Republicii Moldova, ODA şi Uniunii Europene, care contribuie la dezvoltarea companiilor mici şi mijlocii. Datorită lor vom avea o roadă bogată şi acces la piaţa europeană”, spune cu recunoștință directorul companiei.
Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, finanțat de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană prin intermediul ODA reprezintă un sprijin strategic pentru companiile din sectorul agroalimentar și nu doar. Prin investiții în soluții ecologice, cum ar fi sisteme moderne de irigare, companiile beneficiază de o eficiență crescută, reducerea impactului asupra mediului și crearea unor modele sustenabile pentru viitor.
„În agricultură, acest program face diferența între stagnare și dezvoltare. Datorită acestor inițiative, afaceri precum Pocrov Export Fruct nu doar că supraviețuiesc provocărilor, dar își extind orizonturile, contribuind activ la un viitor mai verde și mai prosper pentru toți”, rezumă Vasili Harchevici.
Rezultate impresionante
Suprafața cultivată s-a dublat, ajungând de la 22 la 40 de hectare.
Calitatea și productivitatea culturilor s-au îmbunătățit semnificativ.
Echipa de 30 de angajați are locuri de muncă stabile și sigure.
Mai mult decât o afacere, Pocrov Export Fruct contribuie la un viitor mai verde și mai prosper pentru comunitate.
Programul de Ecologizare, implementat prin ODA, demonstrează cum investițiile în soluții moderne susțin creșterea economică și protecția mediului.
Cor. Lilia Grubîi
GALERIE FOTO // Republica Moldova și România își prezintă rădăcinile comune la Festivalul Tradițiilor Românești
FOTO // Premierul Dorin Recean, la Bălăurești. Satul marchează 600 de ani de la prima atestare documentară
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național Orhei, una dintre cele mai spectaculoase arii naturale protejate, deschis pentru un nou sezon estival
În R. Moldova a fost lansat proiectul „7000 de ani sub vin”, ce confirmă existența unei tradiții viticole milenare pe teritoriul actual al ţării
Peste 80 de proiecte de infrastructură turistică au fost realizate în R. Moldova cu ajutorul partenerilor de dezvoltare
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Defileul Duruitoarea Veche, unul dintre cele mai vechi locuri locuite de om de pe teritoriul țării
Pe 6 mai, locuitorii din UTA Gagauz-Yeri vor sărbători Hederlez, organizat de Agenția Relații Interetnice şi administraţia din Ceadâr-Lunga
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Răstignirile de piatră din Călărași – mărturii ale credinței și artei populare
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”