
Primele rezultate ale Programului „Satul European II”: Acoperișul grădiniței din Țigănești, Strășeni a fost renovat
Acoperișul grădiniței din satul Țigănești, raionul Strășeni a fost renovat prin Programul „Satul European”, ediția a II-a, acesta fiind unul dintre primele proiecte implementate în cadrul noii etape a Programului. În circa două luni, vechiul acoperiș, care curgea la fiecare ploaie, a fost înlocuit cu altul nou, iar copii care frecventează instituția și angajații acesteia beneficiază de condiții mai bune pentru activitate, transmite MOLDPRES.
Primarul localității, Valentina Țaca a afirmat că acoperișul grădiniței era din foi de ardezie și curgea practic la fiecare ploaie. Astfel, exista chiar riscul ca instituția preșcolară să fie închisă. Clădirea, construită acum mai bine de jumătate de secol, a beneficiat doar de o singură reparație capitală a acoperișului cu schimbarea acestuia, în 1999, iar de atunci nu a mai fost supusă unor lucrări majore de renovare.
Lucrările nu puteau să fie desfășurate din bugetul local, din cauza lipsei de fonduri. În aceste condiții, autoritățile locale au apelat la programul „Satul European” și au obținut finanțarea necesară. Proiectul a prevăzut înlocuirea completă a acoperișului vechi, care era deteriorat și nu mai corespundea standardelor de siguranță. Acesta reprezenta un real pericol pentru sănătatea și chiar viața copiilor, susține primarul localității, Valentina Țaca.
După implementarea proiectului, cei 60 de copii care frecventează grădinița beneficiază de condiții mult mai bune pentru dezvoltarea lor educațională. De asemenea, cei 17 angajați ai instituției, dar și personalul celor trei instituții publice care funcționează în aceeași clădire – oficiul medicilor de familie, oficiul poștal și biblioteca sătească – se bucură de condiții optime de muncă.
„Lucrările au început în luna noiembrie a anului trecut și în doar două luni de muncă intensă, înlocuirea acoperișului a fost finalizată cu succes. Acesta a fost schimbat cu țiglă metalică de calitate, fiind totodată izolat corespunzător”, a adăugat Valentina Țaca.
Totodată, grădinița din satul Țigănești, prin Programul Național „Satul European”, ediția I, a beneficiat de amenajarea unui teren de joacă modern pentru copii. Acesta include 16 complexe de joacă, concepute pentru a susține dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a celor mici, în aer liber. De asemenea, localitatea a beneficiat și de un proiect prin Programul „Satul European Expres”, care a prevăzut construirea unui mini-teren de sport pe teritoriul gimnaziului, frecventat de 172 de elevi.
În total, pentru cele trei proiecte realizate, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală au fost prevăzute peste 1,38 milioane de lei, iar contribuția administrației locale a fost de aproximativ 60.000 de lei.Satul Țigănești are o populație de peste 1.400 de locuitori, dintre care aproximativ 270 sunt copii.
Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, până în prezent, cinci proiecte au fost deja implementate în cadrul celei de-a doua ediții a Programului Național „Satul European”. Acestea includ extinderea iluminatului stradal în satul Hâncești, raionul Fălești, instalarea unei centrale fotovoltaice în satul Cotovscoe, din UTA Găgăuzia, reabilitarea și dotarea grădiniței din satul Novosiolovca, raionul Taraclia, construirea căilor de acces către instituțiile publice din satul Mândrești, raionul Telenești, precum și schimbarea acoperișului clădirii grădiniței din satul Țigănești, raionul Strășeni.
Totodată, din totalul de 787 de proiecte aprobate pentru această ediție a Programului „Satul European”, 654 de beneficiari au semnat deja contractele de finanțare, iar 88 de proiecte sunt în plin proces de executare a lucrărilor.
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Nistrul care ne inspiră, o valoare socială, cultural-istorică și turistică
Vinul din Moldova, promovat la Tokyo: peste 60 de distribuitori interesați să descopere vinurile moldovenești
GALERIE FOTO // Republica Moldova și România își prezintă rădăcinile comune la Festivalul Tradițiilor Românești
FOTO // Premierul Dorin Recean, la Bălăurești. Satul marchează 600 de ani de la prima atestare documentară
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național Orhei, una dintre cele mai spectaculoase arii naturale protejate, deschis pentru un nou sezon estival
În R. Moldova a fost lansat proiectul „7000 de ani sub vin”, ce confirmă existența unei tradiții viticole milenare pe teritoriul actual al ţării
Peste 80 de proiecte de infrastructură turistică au fost realizate în R. Moldova cu ajutorul partenerilor de dezvoltare
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Defileul Duruitoarea Veche, unul dintre cele mai vechi locuri locuite de om de pe teritoriul țării
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova