
Republica Moldova inspirată de modele elvețiene pentru dezvoltarea ecoturismului rural
Reprezentanții Oficiului Național al Turismului din Republica Moldova au efectuat o vizită de studiu în Rezervația Biosferei UNESCO Entlebuch, din Elveția pentru a explora modele europene de turism rural sustenabil care ar putea inspira dezvoltarea ecoturismului în ţara noastră, transmite MOLDPRES.
Vizita este parte a unui program de schimb de bune practici, într-un efort de consolidare a capacităților naționale în domeniul turismului responsabil, cu accent pe valorificarea durabilă a resurselor naturale, implicarea comunităților locale și păstrarea patrimoniului rural.
„Entlebuch este un model internațional de echilibru între om și natură. Am avut o sesiune informativă susținută de Florian Knaus, expert elvețian care a prezentat principiile de funcționare ale biosferei Entlebuch – prima din Elveția integrată în rețeaua UNESCO. Regiunea este recunoscută ca un laborator viu de turism responsabil, bazat pe protecția mediului, respectul față de natură și tradiții, dar și pe stimularea economiei locale prin inițiative sustenabile”, explică Oficiul Naţional al Tursimului.
Delegația din Moldova a vizitat şi Bramboden, satul din comuna Romoos, desemnat „Best Tourism Village 2024” de Organizația Mondială a Turismului (ONU). Aici, oficialii moldoveni s-au întâlnit cu Ștefan Wiesner, renumit chef elvețian, cunoscut pentru bucătăria sa inovatoare bazată pe ingrediente naturale locale. Wiesner deține o stea Michelin și două stele verzi Michelin, oferite pentru excelență în gastronomia sustenabilă.
De asemenea, programul a inclus o vizită în zona pastorală Erigsmoos, unde turismul se combină armonios cu agricultura tradițională. Participanții au descoperit ferma de lactate alpine Alo Erixmoos, administrată de o familie locală, care produce brânzeturi artizanale respectând valorile ecologice ale biosferei: grijă pentru animale, respect pentru sol și calitate autentică.
„Această experiență oferă Republicii Moldova un exemplu concret de turism durabil funcțional, care poate fi adaptat realităților locale. În contextul promovării ecoturismului în zone precum Orheiul Vechi, Țara Bâtlanilor sau Codrii Moldovei, modele precum Entlebuch pot deveni surse valoroase de inspirație pentru dezvoltarea rurală cu respect față de natură și comunități”, menţionează sursa citată.
O delegație oficială din Republica Moldova efectuează, în perioada 29 iunie – 4 iulie, o vizită de lucru în Elveția, dedicată consolidării cooperării bilaterale și preluării bunelor practici în domeniul turismului sustenabil. Din delegație fac parte reprezentanți ai Ministerului Culturii, Oficiului Național al Turismului și Direcției Generale Economie, Comerț și Turism a Consiliului municipal Chișinău.
Citeşte şi Moldova învață de la Elveția practici pentru un turism sustenabil și parteneriate durabile
Oficiul Național al Turismului subliniază că astfel de inițiative contribuie la creșterea atractivității Moldovei ca destinație turistică ecologică și sprijină eforturile de integrare în rețelele internaționale de turism durabil.
FOTO // Premierul Dorin Recean, la Bălăurești. Satul marchează 600 de ani de la prima atestare documentară
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național Orhei, una dintre cele mai spectaculoase arii naturale protejate, deschis pentru un nou sezon estival
În R. Moldova a fost lansat proiectul „7000 de ani sub vin”, ce confirmă existența unei tradiții viticole milenare pe teritoriul actual al ţării
Peste 80 de proiecte de infrastructură turistică au fost realizate în R. Moldova cu ajutorul partenerilor de dezvoltare
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Defileul Duruitoarea Veche, unul dintre cele mai vechi locuri locuite de om de pe teritoriul țării
Pe 6 mai, locuitorii din UTA Gagauz-Yeri vor sărbători Hederlez, organizat de Agenția Relații Interetnice şi administraţia din Ceadâr-Lunga
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Răstignirile de piatră din Călărași – mărturii ale credinței și artei populare
FOTO Republica Moldova îşi consolidează imaginea la una dintre cele mai mari expoziţii din Japonia
Președintele Consiliului European, Antonio Costa: „Moldova este pregătită pentru următorii pași în procesul de aderare. UE rămâne un partener de încredere”
Prim-ministrul Dorin Recean: „Moldova este acasă în Europa. Primul summit cu UE confirmă direcția noastră ireversibilă”
Comisia Europeană va elibera prima tranșă de 270 de milioane de euro din cadrul Planului de creștere. Ursula von der Leyen: „Moldova are un loc în familia europeană”
Maia Sandu: „Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni”
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Maia Sandu: „Din octombrie, pentru tranzacțiile bancare cu Europa vom plăti mai puțin, iar până la sfârșitul anului, vom elimina complet tarifele de roaming”
Declarația comună a primului Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană
Summitul R.Moldova- UE: Bruxelles-ul, dispus să deschidă toate capitolele de negociere
Alegerile din comuna Boldurești, anulate. CEC anunță ședință pentru organizarea unui nou scrutin
Doi procurori, eliminați din concurs după ce CSJ le-a confirmat problemele de integritate
Igor Grosu: „Primul Summit Moldova–UE confirmă că țara noastră e pe drumul corect”
Zelenski a discutat cu Donald Trump despre sprijinul pentru Ucraina și perspectivele unui acord de pace
LIVE TEXT // Summitul Moldova-UE. Ursula von der Leyen: „Anunț eliberarea primelor 270 de milioane de euro în cadrul Planului de creștere pentru R. Moldova”
Alertă falsă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău, în ajunul summit-ului Moldova-UE
Curtea de Apel Nord obligă CEC să organizeze votarea repetată pentru funcția de primar al comunei Boldurești
Peste 100 de companii au primit granturi de circa 15 milioane de lei în luna iunie