ro
Descoperă Moldova
05 Iulie, 2025 / 00:01
/ Acum 11 ore

Republica Moldova inspirată de modele elvețiene pentru dezvoltarea ecoturismului rural

Reprezentanții Oficiului Național al Turismului din Republica Moldova au efectuat o vizită de studiu în Rezervația Biosferei UNESCO Entlebuch, din Elveția pentru a explora modele europene de turism rural sustenabil care ar putea inspira dezvoltarea ecoturismului în ţara noastră, transmite MOLDPRES.

Vizita este parte a unui program de schimb de bune practici, într-un efort de consolidare a capacităților naționale în domeniul turismului responsabil, cu accent pe valorificarea durabilă a resurselor naturale, implicarea comunităților locale și păstrarea patrimoniului rural.

„Entlebuch este un model internațional de echilibru între om și natură. Am avut o sesiune informativă susținută de Florian Knaus, expert elvețian care a prezentat principiile de funcționare ale biosferei Entlebuch – prima din Elveția integrată în rețeaua UNESCO. Regiunea este recunoscută ca un laborator viu de turism responsabil, bazat pe protecția mediului, respectul față de natură și tradiții, dar și pe stimularea economiei locale prin inițiative sustenabile”, explică Oficiul Naţional al Tursimului.

Delegația din Moldova a vizitat şi Bramboden, satul din comuna Romoos, desemnat „Best Tourism Village 2024” de Organizația Mondială a Turismului (ONU). Aici, oficialii moldoveni s-au întâlnit cu Ștefan Wiesner, renumit chef elvețian, cunoscut pentru bucătăria sa inovatoare bazată pe ingrediente naturale locale. Wiesner deține o stea Michelin și două stele verzi Michelin, oferite pentru excelență în gastronomia sustenabilă.

De asemenea, programul a inclus o vizită în zona pastorală Erigsmoos, unde turismul se combină armonios cu agricultura tradițională. Participanții au descoperit ferma de lactate alpine Alo Erixmoos, administrată de o familie locală, care produce brânzeturi artizanale respectând valorile ecologice ale biosferei: grijă pentru animale, respect pentru sol și calitate autentică.

„Această experiență oferă Republicii Moldova un exemplu concret de turism durabil funcțional, care poate fi adaptat realităților locale. În contextul promovării ecoturismului în zone precum Orheiul Vechi, Țara Bâtlanilor sau Codrii Moldovei, modele precum Entlebuch pot deveni surse valoroase de inspirație pentru dezvoltarea rurală cu respect față de natură și comunități”, menţionează sursa citată.

O delegație oficială din Republica Moldova efectuează, în perioada 29 iunie – 4 iulie,  o vizită de lucru în Elveția, dedicată consolidării cooperării bilaterale și preluării bunelor practici în domeniul turismului sustenabil. Din delegație fac parte reprezentanți ai Ministerului Culturii, Oficiului Național al Turismului și Direcției Generale Economie, Comerț și Turism a Consiliului municipal Chișinău.

Citeşte şi Moldova învață de la Elveția practici pentru un turism sustenabil și parteneriate durabile

Oficiul Național al Turismului subliniază că astfel de inițiative contribuie la creșterea atractivității Moldovei ca destinație turistică ecologică și sprijină eforturile de integrare în rețelele internaționale de turism durabil.