
STUDIU: Agroindustria, materialele de construcţie şi turismul sunt domeniile ce trebuie valorificate în sudul ţării
Agroindustria avansată, materiale şi tehnologii performante pentru construcţii şi industriile bazate pe experienţă sunt domeniile și nișele, identificate ca puncte-forte teritoriale pentru următorii ani au fost stabilite în cadrul Studiului de specializare inteligentă pentru Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova. Acesta reprezintă un pilon important în implementarea politicii de dezvoltare regională și în alinierea regiunii la standardele economiei bazate pe cunoaștere și inovare ale Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.
Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, agro-industrie avansată înseamnă lanțuri valorice agroalimentare tehnologizate și produse alimentare cu valoare adăugată înaltă; tehnologii avansate de producția băuturilor: Smart beverages.
„De asemenea, sudul ţării dispune de materiale și tehnologii avansate pentru construcții eficiente energetic; materiale ecologice pentru construcții obținute din resurse locale, iar industriile bazate pe experiență se referă la servicii pentru turismul de nișă (gastronomic, vitivinicol, balnear, cultural), eco-turismul”, explică sursa citată.
Obiectivul principal al studiului a constat în identificarea domeniilor prioritare și a nișelor cu cel mai mare potențial de dezvoltare inovativă, contribuind astfel la creșterea competitivității și ocupării forței de muncă în regiune.
„Procesul a inclus analiza contextului regional și al potențialului inovativ al Regiunii de Dezvoltare Sud; identificarea și validarea domeniilor/nișelor prioritare pentru specializare inteligentă; prezentarea imaginii de ansamblu asupra punctelor forte și asupra punctelor slabe ale domeniilor prioritare ale specializării inteligente; identificarea viziunii pentru viitorul Regiunii conform specializării inteligente; identificarea ideilor de proiecte regionale aferente domeniilor/nișelor prioritare”, punctează ADR Sud.
Agenţia menţionează că finalizarea acestui document marchează un pas esențial în transformarea Regiunii de Dezvoltare Sud.
„Prin dezvoltarea domeniilor numite, la orizontul anului 2028 regiunea își propune să creeze o economie diversificată, capabilă de creștere sustenabilă, de îmbunătățire a calității vieții locuitorilor și de atragere a turiștilor și investitorilor”, relevă autoritatea de dezvoltare regională din sudul R. Moldova.
Studiul de Specializare inteligentă pentru Regiunea de Dezvoltare Sud a fost elaborat cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a programului „EU4Moldova: Comunități Locale", finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC), Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone - Asistența Poloniei și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.
Cașcavaluri artizanale și ferme cu panouri solare în clusterul zootehnic Cimișlia-Basarabeasca
Destinaţiile turistice din R. Moldova, invitate să participe la concursul pentru premiile Turismului Cultural Sustenabil 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Start pentru tineri // Alexandru Sava din Căinari și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul financiar al UE
Şapte atracții turistice din R. Moldova sunt finaliste în cadrul concursului din România ,,Destinaţia Anului” 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Butuceni, locul unde poveştile lui Ion Creangă prind contur real
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Muzeul din Crihana Veche, locul pentru cei pasionați de istorie, arheologie şi tradiţii
1 Martie, sărbătoarea Mărțișorului: „Oamenii se solidarizează cu natura”
Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat Dubăsarii Vechi: „Tradițiile românești și spiritul european sunt acasă în Zona de Securitate”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
CEC a acreditat observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor locale noi