
STUDIU: Agroindustria, materialele de construcţie şi turismul sunt domeniile ce trebuie valorificate în sudul ţării
Agroindustria avansată, materiale şi tehnologii performante pentru construcţii şi industriile bazate pe experienţă sunt domeniile și nișele, identificate ca puncte-forte teritoriale pentru următorii ani au fost stabilite în cadrul Studiului de specializare inteligentă pentru Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova. Acesta reprezintă un pilon important în implementarea politicii de dezvoltare regională și în alinierea regiunii la standardele economiei bazate pe cunoaștere și inovare ale Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.
Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, agro-industrie avansată înseamnă lanțuri valorice agroalimentare tehnologizate și produse alimentare cu valoare adăugată înaltă; tehnologii avansate de producția băuturilor: Smart beverages.
„De asemenea, sudul ţării dispune de materiale și tehnologii avansate pentru construcții eficiente energetic; materiale ecologice pentru construcții obținute din resurse locale, iar industriile bazate pe experiență se referă la servicii pentru turismul de nișă (gastronomic, vitivinicol, balnear, cultural), eco-turismul”, explică sursa citată.
Obiectivul principal al studiului a constat în identificarea domeniilor prioritare și a nișelor cu cel mai mare potențial de dezvoltare inovativă, contribuind astfel la creșterea competitivității și ocupării forței de muncă în regiune.
„Procesul a inclus analiza contextului regional și al potențialului inovativ al Regiunii de Dezvoltare Sud; identificarea și validarea domeniilor/nișelor prioritare pentru specializare inteligentă; prezentarea imaginii de ansamblu asupra punctelor forte și asupra punctelor slabe ale domeniilor prioritare ale specializării inteligente; identificarea viziunii pentru viitorul Regiunii conform specializării inteligente; identificarea ideilor de proiecte regionale aferente domeniilor/nișelor prioritare”, punctează ADR Sud.
Agenţia menţionează că finalizarea acestui document marchează un pas esențial în transformarea Regiunii de Dezvoltare Sud.
„Prin dezvoltarea domeniilor numite, la orizontul anului 2028 regiunea își propune să creeze o economie diversificată, capabilă de creștere sustenabilă, de îmbunătățire a calității vieții locuitorilor și de atragere a turiștilor și investitorilor”, relevă autoritatea de dezvoltare regională din sudul R. Moldova.
Studiul de Specializare inteligentă pentru Regiunea de Dezvoltare Sud a fost elaborat cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a programului „EU4Moldova: Comunități Locale", finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC), Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone - Asistența Poloniei și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.
FOTO // Premierul Dorin Recean, la Bălăurești. Satul marchează 600 de ani de la prima atestare documentară
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național Orhei, una dintre cele mai spectaculoase arii naturale protejate, deschis pentru un nou sezon estival
În R. Moldova a fost lansat proiectul „7000 de ani sub vin”, ce confirmă existența unei tradiții viticole milenare pe teritoriul actual al ţării
Peste 80 de proiecte de infrastructură turistică au fost realizate în R. Moldova cu ajutorul partenerilor de dezvoltare
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Defileul Duruitoarea Veche, unul dintre cele mai vechi locuri locuite de om de pe teritoriul țării
Pe 6 mai, locuitorii din UTA Gagauz-Yeri vor sărbători Hederlez, organizat de Agenția Relații Interetnice şi administraţia din Ceadâr-Lunga
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Răstignirile de piatră din Călărași – mărturii ale credinței și artei populare
FOTO Republica Moldova îşi consolidează imaginea la una dintre cele mai mari expoziţii din Japonia
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare