
STUDIU: Agroindustria, materialele de construcţie şi turismul sunt domeniile ce trebuie valorificate în sudul ţării
Agroindustria avansată, materiale şi tehnologii performante pentru construcţii şi industriile bazate pe experienţă sunt domeniile și nișele, identificate ca puncte-forte teritoriale pentru următorii ani au fost stabilite în cadrul Studiului de specializare inteligentă pentru Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova. Acesta reprezintă un pilon important în implementarea politicii de dezvoltare regională și în alinierea regiunii la standardele economiei bazate pe cunoaștere și inovare ale Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.
Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, agro-industrie avansată înseamnă lanțuri valorice agroalimentare tehnologizate și produse alimentare cu valoare adăugată înaltă; tehnologii avansate de producția băuturilor: Smart beverages.
„De asemenea, sudul ţării dispune de materiale și tehnologii avansate pentru construcții eficiente energetic; materiale ecologice pentru construcții obținute din resurse locale, iar industriile bazate pe experiență se referă la servicii pentru turismul de nișă (gastronomic, vitivinicol, balnear, cultural), eco-turismul”, explică sursa citată.
Obiectivul principal al studiului a constat în identificarea domeniilor prioritare și a nișelor cu cel mai mare potențial de dezvoltare inovativă, contribuind astfel la creșterea competitivității și ocupării forței de muncă în regiune.
„Procesul a inclus analiza contextului regional și al potențialului inovativ al Regiunii de Dezvoltare Sud; identificarea și validarea domeniilor/nișelor prioritare pentru specializare inteligentă; prezentarea imaginii de ansamblu asupra punctelor forte și asupra punctelor slabe ale domeniilor prioritare ale specializării inteligente; identificarea viziunii pentru viitorul Regiunii conform specializării inteligente; identificarea ideilor de proiecte regionale aferente domeniilor/nișelor prioritare”, punctează ADR Sud.
Agenţia menţionează că finalizarea acestui document marchează un pas esențial în transformarea Regiunii de Dezvoltare Sud.
„Prin dezvoltarea domeniilor numite, la orizontul anului 2028 regiunea își propune să creeze o economie diversificată, capabilă de creștere sustenabilă, de îmbunătățire a calității vieții locuitorilor și de atragere a turiștilor și investitorilor”, relevă autoritatea de dezvoltare regională din sudul R. Moldova.
Studiul de Specializare inteligentă pentru Regiunea de Dezvoltare Sud a fost elaborat cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a programului „EU4Moldova: Comunități Locale", finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC), Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone - Asistența Poloniei și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.
Şapte atracții turistice din R. Moldova sunt finaliste în cadrul concursului din România ,,Destinaţia Anului” 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Butuceni, locul unde poveştile lui Ion Creangă prind contur real
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Muzeul din Crihana Veche, locul pentru cei pasionați de istorie, arheologie şi tradiţii
1 Martie, sărbătoarea Mărțișorului: „Oamenii se solidarizează cu natura”
Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat Dubăsarii Vechi: „Tradițiile românești și spiritul european sunt acasă în Zona de Securitate”
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Primăvara, anotimpul renaşterii, bogat în obiceiuri populare, păstrate de moldoveni
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Tradițiile locale, păstrate la unicul muzeu al pâinii, „La Gura Cuptorului” din Văleni
„Satul European” // Servicii medicale și de reabilitare de calitate la Buciumeni, Florești
Primele rezultate ale Programului „Satul European II”: Acoperișul grădiniței din Țigănești, Strășeni a fost renovat
Cardinalii Bisericii Catolice se vor întâlni pentru a discuta despre alegerea unui nou papă
Specialiștii recomandă cetățenilor să evite procurarea florilor din plastic pentru vizita la cimitir de Paștele Blajinilor
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, va participa la Summitul pentru Energie din Balcani
De 11 ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană și spațiul Schengen
Președinta Maia Sandu de Paștele Blajinilor: „Gândurile noastre se întorc spre cei dragi care nu mai sunt printre noi, dar rămân în inimile noastre”
De Ziua Drapelului de Stat, clădirea Serviciului Vamal a fost iluminată în culorile tricolorului
REPORTAJ MOLDPRES: Ungheni, cap de pod, poartă europeană de vest, localitatea ce dă speranţe R. Moldova
În sectoarele capitalei sunt organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Pompierii îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de Paștele Blajinilor
Președinta Maia Sandu de Ziua Drapelului de Stat: „Să purtăm tricolorul nu doar în piept, ci și în suflet”
Mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore a fost deschis publicului
Duminică, vremea se răcește
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”