ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a stins din viaţă dansatorul Ion Furnică

11:19 | 29.07.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 iul. /MOLDPRES/. Reputatul dansator Ion Furnică, fost solist al Ansamblului Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc”, Artist al Poporului, s-a stins ieri din viaţă la vîrsta de 84 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 9 iunie 1931 în satul Manta, judeţul Cahul. În anii 1949-1972 a fost solist al Ansamblului de Dansuri Populare „Joc”, unde s-a remarcat prin dansurile şi scenetele coregrafice „M-am pornit la Chişinău” (Tatăl), „La vie” (Flăcăul), „Păcală” (Tînărul îndrăgostit), „Vioara” (Lăutarul) şi altele.

A montat dansurile „Ciocîrlia”, „Baba mea”, scena coregrafică „Balada Mioriţa”. S-a produs pe scenele din  R. Moldova, România, Belgia, Brazilia, Mexic, Germania, Ungaria, Chile, Cuba ş.a.  Laureat al Festivalului mondial al tineretului şi studenţilor din Bucureşti (1953) şi Moscova (1957).  În 1960 a fost distins cu titlul onorific  „Artist al Poporului” şi în 1972 – cu Premiul de Stat al URSS.

Solicitat de MOLDPRES,  preşedintele Uniunii Coregrafilor din Moldova  Antip Ţarălungă, care în 2006 a editat cartea „Ion Furnică, celebru dansator moldav”  a afirmat că  Ion Furnică a fost o legendă a artei coregrafice din R. Moldova.

„A fost un titan al artei dansului. Nu în zadar timp de 24 de ani a lucrat ca solist principal în  Ansamblul „Joc”,  unde a interpretat numeroase roluri”,  a remarcat Antip Ţarălungă.

În seara zilei de astăzi sicriul cu corpul neînsufleţit al lui Ion Furnică va fi depus la Catedrala „Sfînta Teodora de la Sihla”. Funeraliile marelui artist vor avea loc joi, 30 iulie, la Cimitirul central din capitală.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img15005053

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!