ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova își propune ca cel puțin 17% din consumul de energie să fie din surse regenerabile

15:06 | 13.06.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova și-a propus ca scop pînă în anul 2020 să atingă ținta de cel puțin 17 la sută a ponderii energiei regenerabile în consum, în vederea sporirii independenței energetice și reducerii prețurilor la energie, a declarat viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, în cadrul Săptămînii Europene a Energiei Durabile în R. Moldova, informează MOLDPRES.

Săptămîna Europeană a Energiei Durabile, marcată pentru a treia oară în Republica Moldova, a fost lansată astăzi, cu sprijinul Delegației Uniunii Europene la Chișinău. În cadrul mai multor evenimente, organizate în cursul săptămînii, va fi promovată utilizarea energiei regenerabile, precum cea provenind din biomasă, energia eoliană, solară și hidrologică, precizează Serviciul comunicare și relații publice al Ministerului Economiei.

„Valorificarea surselor energiei regenerabile constituie permanent o prioritate pentru Guvern și Ministerul Economiei, deoarece noi înțelegem cît este de important ca într-o țară, unde nu avem energie, să promovăm și implementăm aceste surse de energie sustenabilă. Ne punem ca scop ca în anul 2020 să avem 17% de energie sustenabilă din tot consumul de energie. Tot ce se face este spre binele cetățenilor Republicii Moldova, care vrem să achite facturi mai mici la energia consumată”, a menționat Valeriu Triboi.

Șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola, a subliniat, la rîndul său, că „un lucru important pentru cetățenii Moldovei este ca această energie sustenabilă să fie accesibilă”. ”Sînt bucuros să scot în evidență anumite lucruri pozitive. După numeroase discuții, în sfîrșit Parlamentul a adoptat Legea cu privire la energia sustenabilă și odată ce deja există, este timpul și să o implementăm. Acest lucru a fost menționat și în concluziile Consiliului Europei și ale Foii de parcurs”, a afirmat diplomatul european.

Săptămîna Europeană a Energiei Durabile a fost lansată în 2006, ca o inițiativă a Comisiei Europene, care adună sute de organizații și persoane fizice din Europa, cu scopul de a răspîndi cele mai bune practici, de a inspira prin idei inovatoare pentru a contribui la atingerea obiectivelor UE 2020 - privind clima și energia, privind emisiile de gaze cu efect de seră, eficiența energiei, precum și sursele de energie regenerabilă.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img16004707

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!