ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Promo-LEX a sesizat un număr sporit de transportări organizate a alegătorilor la secţiile de votare

20:44 | 13.11.2016 Categorie:

Chişinău, 13 nov. /MOLDPRES/. Asociaţia Promo-LEX a sesizat un număr îngrijorător de transportări organizate a alegătorilor la secţiile de votare. Constatarea a fost făcută astăzi de către directorul organizaţiei și șeful misiunii de observatori Promo-Lex, Pavel Postică, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, observatorii au remarcat un caz de plasare a panourilor publicitare la o distanţă mai mică de 100 de metri de la urnele de votare. „În şase cazuri s-au constatat tentative de oferire a suportului material, inclusiv în UTA Gagauz-Yeri, Chişinău, Floreşti şi Dubăsari. Totodată, în 11 secţii s-au atestat cazuri de agitaţie electorală şi PR negru, fiind vorba de Leova, Şoldăneşti, Orhei, Ungheni, Briceni şi Cimişlia. La fel, în 27 de cazuri s-a remarcat transportarea organizată a alegătorilor - UTA Gagauz-Yeri, Chişinău, Ştefan Votă, Floreşti, Rezina, Căuşeni, Iaşi, Braşov (România), Sankt Petersburg (Federaţia Rusă) etc.”, a menţionat Postică.

De asemenea, observatorii Promo-LEX au sesizat în municipiile Chişinău şi Bălţi şase cazuri de violenţă sau intimidare. „În 12 cazuri s-a stabilit prezenţa nejustificată a unor persoane neautorizate în preajma secţiilor de vot - Chişinău, Ungheni şi Cahul. În alte 12 cazuri s-a constatat că urnele de vot nu au fost sigilate în modul corespunzător, iar în aproximativ 10 cazuri buletinele de vot nu erau păstrate într-un loc sigur”, a remarcat Postică.

Potrivit reprezentanţilor Promo-LEX, în cel puţin 22 de cazuri alegătorii au semnalat deficienţe în listele electorale, iar în alte 16 cazuri s-a stabilit deficienţe în funcţionarea programului electronic Registru. Se atestă şi un număr semnificativ de fotografieri ale buletinelor de vot – 60 de cazuri. Precum şi două tentative de eliberare a unui număr mai mare a buletinelor de vot.

Totodată, unele secţii de votare și-au stopat temporar activitatea din cauza sistării energiei electrice.

Pentru turul doi al scrutinului prezidenţial, asociaţia Promo-LEX a acreditat circa 2000 de observatori în ţară şi circa 40 peste hotare.

img16009059

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!