ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Observatorii internaționali: „Turul doi al alegerilor prezidențiale a fost bine organizat”

16:54 | 14.11.2016 Categorie:

Chişinău, 14 nov. /MOLDPRES/. Turul doi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova a fost organizat conform standardelor internaționale și s-au respectat libertățile fundamentale. Declarațiile au fost făcute astăzi, la Chișinău, de către observatorii internaționali ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și reprezentanții Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), informează MOLDPRES.

Totodată, observatorii internaționali au criticat insuficiența buletinelor de vot din unele secții de peste hotare, dar și din secțiile din țară, pentru cetățenii din stînga Nistrului.

Șeful delegației Parlamentului European, Igor Soltes, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „trebuie luate măsuri concrete pentru a facilita votul tuturor cetățenilor moldoveni, care locuiesc în străinătate”.

„Au existat informații privind moldovenii care au parcurs distanțe lungi pentru a ajunge la cele mai apropiate secții de vot, însă din cauza cozilor lungi și epuizarea buletinelor de vot în unele secții de votare, aceștia nu au putut să voteze. Autoritățile responsabile de acest lucru trebuie să învețe lecțiile de aici și să i-a în considerare toate opțiunile, inclusiv votul electronic”, a spus oficialul european.

La rîndul său, reprezentanta APCE Elizabeth Schneider-Schneiter, a declarat că „ieri, la fel ca și două săptămîni în urmă cetățenii moldoveni și-au făcut alegerea într-o modalitate liberă, iar procedura de votare a fost foarte bine organizată”, a afirmat observatorul.

Misiunea internațională de monitorizare a alegerilor prezidențiale din R. Moldova a fost formată din reprezentanți ai Parlamentului European, Oficiului pentru Instituții Democrate și Drepturile Omului al OSCE, Adunării Parlamentare a OSCE și APCE.

img16009096

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!