ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a susţinut o prelegere pe problematica transnistreană

16:59 | 18.11.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a susţinut ieri o prelegere la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova pentru un grup de participanţi la cea de-a XV-a ediţie a Şcolii Tînărului Lider Politic (ŞTLP), cu tema „Reglementarea conflictului transnistrean”, a comunicat agenției MOLDPRES Biroul pentru reintegrare. 

Evenimentul s-a înscris în programul unui curs de formare a noii generaţii de lideri politici, conform proiectului implementat de către Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT), cu implicarea reprezentanţilor din mediul politic, academic, asociativ, media etc.

În prelegerea sa, Viceprim-ministrul s-a referit la originea şi caracterul conflictului, abordările de bază în dosarul transnistrean, perspectivele procesului de reglementare, rolul actorilor implicaţi în proces, evoluţia negocierilor în formatul „5+2" şi în soluţionarea problemelor actuale ce figurează pe agenda grupurilor de lucru sectoriale pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii.

Discursul rostit a suscitat curiozitatea tinerilor, care s-au angajat într-un dialog interactiv, cu abordarea perspectivelor de avansare a procesului de negocieri şi acţiunilor pozitive întreprinse de autorităţile RM în vederea realizării obiectivului de reintegrare a ţării.

În răspunsurile sale, Gheorghe Bălan, a menţionat că eforturile Guvernului sînt orientate spre identificarea unei soluţii viabile pentru problematica transnistreană, care să prevadă elaborarea unui statut juridic special al regiunii în condiţiile respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

În context, vicepremierul a accentuat că pentru atingerea dezideratului de reîntregire a ţării se cere o implicare mult mai activă şi responsabilă din partea tuturor instituţiilor statului. Urmează ca acestea să elaboreze planuri concrete de acţiuni în domeniile de activitate gestionate, care fiind puse în practică, să asigure stabilitatea şi să accelereze dezvoltarea social-economică a ţării, contribuind la edificarea unui stat modern, democratic, prosper şi atractiv atît pentru investitori şi parteneri internaţionali, cît şi pentru locuitorii de pe ambele maluri ale rîului Nistru.

La finalul întrevederii Viceprim-ministrul a urat succese viitorilor lideri politici.  

(Editor L. Alcază)

img16009247

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!