ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va continua să implementeze angajamentele asumate în cadrul ICE

14:28 | 13.12.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Republica Moldova va continua să implementeze angajamentele asumate în cadrul Iniţiativei Central Europene /ICE/ privind construirea unei comunități competitive, care poate face față provocărilor regionale actuale și viitoare. Declaraţia a fost făcută astăzi, de viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, la Summit-ul ICE, care se desfășoară în capitala Bosniei și Herțegovinei, orașul Sarajevo, informează MOLDPRES. 

Potrivit Serviciului  de presă al ME, în contextul noilor evoluții regionale și internaționale, vicepremierul a mai accentuat că ICE trebuie să-și extindă rolul de punte între diferite organizații și inițiative regionale, pentru creșterea incluziunii și participării tuturor țărilor din sud-estul Europei în consolidarea nivelului de cooperare regională în procesul de integrare europeană a statelor aspirante.  

În cadrul Summit-ului, Octavian Calmîc a mai menţionat că Republica Moldova salută Planul de acțiuni 2017-2020 al ICE și consideră că aceasta va consolida cooperarea țării noastre cu organizațiile regionale, în special, pentru a asigura un progres în domenii importante de colaborare, cum ar fi dezvoltarea economică și socială, antreprenoriatului, sectorului energetic și infrastructurii, justiție, cooperarea în domeniile securității, educației, științei și inovațiilor etc. 

”Întrucît integrarea europeană reprezintă un obiectiv strategic ireversibil pentru politica externă și internă a Republicii Moldova, apreciem angajamentul Secretariatului ICE în susținerea acestui proces al țării noastre, a relațiilor dintre statele aspirante cu cele membre ale UE”, a spus Octavian Calmîc. 

De asemenea, la Sarajevo vicepremierul Octavian Calmîc a discutat despre colaborarea comercial-economică bilaterală cu Prim-ministrul Republicii Belarus, Andrei Kobyakov, precum și cu șefii delegațiilor din Albania, Bosnia și Herțegovina, alte state. 

(Reporter A. Mardare, editor M. Jantovan)

img16009928

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!