ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un Centru de inovare şi transfer tehnologic va fi creat în nordul ţării

16:58 | 21.07.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. Un Centru de inovare şi transfer tehnologic urmează să fie creat în Regiunea de Nord a ţării, cu susţinerea Guvernului Suediei şi Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională. Etapele desfăşurării acestui proiect de dezvoltare regională au fost examinate ieri la Bălţi, în cadrul unei şedinţe cu participarea reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, autorităţilor locale, transmite MOLDPRES.

Centrul va activa pe lîngă Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălţi, în baza unui Acord de colaborare, încheiat în 2011 de instituţie cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord). „Este un proiect de viitor, menit să sporească competitivitatea economică regională și crearea noilor oportunități pentru valorificarea și promovarea infrastructurii de cercetare, inovare și transfer tehnologic. Această investiție va spori veniturile bugetare", a subliniat Dorin Andros, secretar de stat la MDRC.

La rîndul său,  Vitalie Tarlev, viceministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, a menționat că misiunea instituției va fi definită de necesitățile mediului de afaceri. „Acest Centru trebuie să-și găsească nișa proprie, în funcție de necesitățile mediului de afaceri din regiune. Dacă vom pune accentul pe interesul studentului și cel al businessului, vom asigura autosustenabilitatea Centrului de inovare și transfer tehnologic pe care vrem să-l creăm", a specificat Tarlev.

Valoarea proiectului de creare a Centrului de la Bălţi este de 11,7 milioane de lei, solicitați din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională. Partenerii internaţionali vor cofinanţa crearea Centrului prin Proiectul de Competitivitate din R. Moldova. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat deja alocarea a 6 mln de lei  pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului curent.

În perioada următoare, în cadrul creării  Centrului de inovare din nordul ţării va fi încheiat un memorandum de înțelegere între ADR Nord, Proiectul de Competitivitate din R. Moldova și Primăria municipiului Bălți, document care va stabili obligaţiunile şi contribuţiile părţilor.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17005680

img17005680

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!