ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină

11:55 | 04.10.2017 Categorie: Comunicate

Rapoartele financiare ale CNAM, publicate cu regularitate

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) aduce la cunoştinţa populaţiei că informaţiile de interes public, precum lista instituţiilor medico-sanitare contractate, lista instituţiilor prestatoare de servicii de înaltă performanţă, rapoartele anuale şi lunare privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM), precum şi rapoartele de activitate ale companiei sunt plasate pe site-ul cnam.md.

Mai mult decât atât, pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor, în lista plasată pe site a instituţiilor ce acordă asistenţă medicală de înaltă performanţă sunt incluse şi informaţii despre serviciile oferite de fiecare prestator (accesați aici lista instituțiilor prestatoare de servicii de înaltă performanță).

În cazul în care cetăţenii întâmpină dificultăţi în accesarea serviciilor medicale, ei pot să apeleze serviciul telefonic Info CNAM la numărul de telefon 0 800 99999.

Menţionăm că, anual, Curtea de Conturi auditează formarea şi executarea fondurilor AOAM cu accent pe controlul utilizării acestor fonduri. Ulterior, raportul privind executarea fondurilor respective este transmis spre aprobare Guvernului şi Parlamentului în modul stabilit de legislaţie.

Pe viitor, CNAM planifică instituirea unui serviciu care să permită fiecărui cetăţean să verifice suma mijloacelor financiare alocată pentru tratamentul său în instituţia medico-sanitară contractată de CNAM. Astfel, va fi responsabilizată instituţia medicală pentru fiecare caz tratat, acoperit din fondurile AOAM. 

De asemenea, în scopul sporirii nivelului de transparenţă în procesul de executare a contractelor de acordare a asistenţei medicale, CNAM a înaintat un proiect de hotărâre de Guvern prin care se propune operarea unor modificări în contractul-tip de acordare a asistenţei medicale în cadrul AOAM, ceea ce va permite stabilirea unor responsabilităţi clare pentru subiecţii implicaţi în procesul de contractare a serviciilor medicale. (accesați aici proiectul hotărârii de Guvern cu privire la modificarea HG nr.1636 din 26.12.2002) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!