ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A avut loc prima şedinţă a Comitetului interministerial în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare

16:05 | 12.10.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. Astăzi a avut loc prima ședință a Comitetului interministerial în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare (CIDMD). Evenimentul, organizat de către Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora (BRD) a întrunit reprezentanți ai administrației publice centrale şi parteneri de dezvoltare, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Scopul şedinţei a vizat familiarizarea participanţilor cu Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare şi posibilităţile de implementare a acestuia. Astfel, Comitetul va avea ca sarcină formularea viziunii strategice în domeniul diasporei și migrației pe termen mediu și lung, validarea strategiilor și planurilor de dezvoltare, asigurarea implementării acțiunilor din programele de dezvoltare națională ale Executivului.

În discuţii, Secretarul general adjunct al Guvernului, Valentin Guznac, și-a exprimat convingerea că platforma nou creată va asigura comunicarea și coordonarea eficientă a politicilor în domeniul DMD, astfel sporind efectele pozitive ale fenomenului migrației internaționale asupra dezvoltării sustenabile a Republicii Moldova. Totodată, Valentin Guznac a menționat că potrivit viziunii strategice, până în anul 2025, R. Moldova va deveni o țară cu un mediu favorabil de manifestare civică, socială, economică și politică pentru toți cetățenii săi și o destinație atractivă de reîntoarcere pentru membrii diasporei.

În context, şeful misiunii OIM în Republica Moldova, Antonio Polosa, a declarat că Moldova a înregistrat un progres semnificativ în dezvoltarea viziunii și cadrului normativ pentru asigurarea integrării practice a migrației în strategiile de dezvoltare națională.

Comitetul interministerial în domeniul diasporei, migrației și dezvoltării a fost instituit la 8 septembrie curent, conform Hotărârii de Guvern nr. 725 cu privire la Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare (DMD). Această platformă este alcătuită din câte un reprezentant cu funcție de conducere din ministere și autorități administrative centrale.