ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cete de colindători şi meşteri populari din întreaga ţară şi-au dat întâlnire la Târgul Naţional al Covorului

14:02 | 17.12.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Zeci de meşteri populari şi colindători din întreaga ţară s-au întâlnit astăzi la cea de-a IV-a ediţie a Târgului Naţional al Covorului cu genericul „Covorul dorului”, în incinta Palatului Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în contextul înscrierii la 1 decembrie 2016 a elementului "Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarței în România şi Republica Moldova" în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

Prezent la manifestare, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a menţionat că scopul actualei ediţii este valorificarea covorului autentic românesc și al conaționalilor noștri – ucraineni, găgăuzi, bulgari, polonezi, cunoașterea motivelor și simbolurilor de bază ale covoarelor, precum și familiarizarea cu tradițiile și obiceiurile de iarnă ale locuitorilor Republicii Moldova.

În context, secretarul ştiinţific al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Varvara Buzilă, a specificat pentru MOLDPRES că manifestarea se desfășoară în luna decembrie, deoarece tocmai în această perioadă meşteriţele se gândesc ce vor ţese, cum vor ţese în iarna curentă, să afle ce motive le-ar putea inspira. 

„Trebuie să menţionez că nici o ediţie nu se repetă, iar cea actuală se desfăşoară la un an de la înscrierea elementului "Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarței în România şi Republica Moldova" în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. La eveniment au fost şi cei care ţes scoarţe, şi cei care vor să continue aceste tehnici tradiţionale de confecţionare a scoarţelor. Mă bucur să văd aici cetele de colindători, care au fost înscrise şi ele în lista reprezentativă UNESCO în 2013”, a spus Varvara Buzilă.

Solicitat de agenţie, directorul Centrului de meșteșuguri Arta rustică din satul Clișova Nouă, raionul Orhei, Ecaterina Popescu, a afirmat că a venit la manifestare cu o expoziţie de covoare vechi din colecţiile muzeului şi cu alta de covoare noi, ţesute cu motiv basarabean. De asemenea, a venit cu două grupe de tineri şi vârstnici, care au prezentat claca tradiţională şi şezătorile specifice basarabene.

La rândul său, Tatiana Popa, directorul Muzeului „Casa Părintească” din satul Palanca, raionul Călărași, a afirmat că a adus la Târg Covorul în bumbi, precum şi multe bucate preparate de meşteriţele care activează în cadrul atelierelor organizate de muzeu.

În faţa celor prezenţi a evoluat Ansamblul „Fluieraș”, formațiile Romanița, „Haiducii” din satul Meleșeni, raionul Călărași, „Ciobănași de la miori” din oraşul Edineț, Corul popular din Tvardița și alte colective artistice.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17009826

img17009826

img17009826

img17009826

img17009826

img17009826

img17009826

img17009826

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!