ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Activitatea vamală va fi reglementată de o nouă lege

16:25 | 21.12.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Parlamentul a adoptat astăzi în lectură finală o nouă lege cu privire la Serviciul Vamal, comunică MOLDPRES.

Documentul stabileşte expres funcţiile de bază ale Serviciului Vamal, care constau în implementarea politicii vamale, facilitarea comerţului, asigurarea respectării reglementărilor vamale la trecerea mărfurilor, mijloacelor de transport şi persoanelor peste frontiera vamală a Republicii Moldova, perceperea drepturilor de import şi drepturilor de export, efectuarea vămuirii, controlul şi supravegherea vamală.

De asemenea, legea va reglementa funcţiile de bază, atribuţiile principale şi structura Serviciului Vamal. Astfel, sub aspect structural, Serviciul Vamal este autoritate administrativă din subordinea Ministerului Finanţelor, care include aparatul central, birourile vamale şi posturile vamale. Conducerea Serviciului Vamal va fi asigurată de un director. Numirea în funcţie, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de serviciu ale directorului se va efectua de către ministrul Finanţelor.

Documentul prevede şi statutul dar şi drepturile şi obligaţiile colaboratorilor vamali. Totodată, proiectul reglementează gradele speciale şi funcţiile în Serviciul Vamal, condiţiile generale de conferire a gradelor speciale, termenele de deţinere a gradelor speciale, particularităţile conferirii acestora şi calculării vechimii în muncă.

Un compartiment separat se referă la garanțiile sociale, condiţiile de angajare, modalităţile de ocupare a funcţiei și condiţiile de încetare a raporturilor de serviciu. Sunt prevăzute reglementări referitor la răspunderea colaboratorului vamal, abaterile și sancţiunile disciplinare.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17009947

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!